Keuhkokuume on keuhkotulehdus eli alahengitysteiden tulehdus.
Lasten keuhkokuumeen aiheuttaja
Keuhkokuumetta aiheuttavat eri taudinaiheuttajat, kuten virukset, bakteerit, sienet ja loiset.
Nämä taudinaiheuttajat aiheuttavat tavallisesti tulehduksen nenässä ja kurkussa ja johtavat näin nuhaan ja muihin ylähengitystieinfektioihin. Keuhkokuume voi joskus olla seurausta ylähengitystieinfektiosta, jos taudinaiheuttajat pääsevät elimistön puolustusjärjestelmän läpi ja kulkeutuvat hengityselimiä pitkin keuhkoihin.
Lasten ylähengitystieinfektioita ja keuhkokuumetta aiheuttavat useimmiten virukset.
Keuhkokuumetta aiheuttavat virukset ovat yleensä adenovirus, nuhavirus (rinovirus), influenssavirus ja RS-virus. Alle 2-vuotiaat lapset ovat erityisen alttiita RS-viruksen aiheuttamalle keuhkokuumeelle etenkin talvisin.
Keuhkokuumetta yleisimmin aiheuttavia bakteereja ovat pneumokokki ja mykoplasma.
Keuhkokuume voi olla hinkuyskän (pertussis) komplikaatio. Hinkuyskä on yleistynyt murrosikäisten ja aikuisten keskuudessa, mutta se on erityisen vaarallinen pienille vauvoille. Hinkuyskärokote kuuluu kansalliseen rokotusohjelmaan.
Keuhkokuumeessa aika tartunnasta oireiden ilmaantumiseen (itämisaika) riippuu siitä, minkä tyyppinen taudinaiheuttaja on tulehduksen syynä.
Keuhkokuumeen taudinaiheuttajat tarttuvat helposti pääasiassa yskimisen tai aivastamisen välityksellä tai kosketustartuntana elimistön nesteiden ja eritteiden välityksellä.
Lasten keuhkokuumeen oireet
Keuhkokuume on usein seurausta ylähengitystieinfektiosta, jonka oireita ovat nenän tukkoisuus, aivastelu ja kurkkukipu. Keuhkokuumeen tyypillisiä oireita ovat tihentynyt hengitys ja hengitysvaikeudet, yskä, kuume, vilunväristykset ja huonovointisuus. Noin kymmenellä prosentilla lapsista ei esiinny lainkaan hengitysteiden oireita.
Oireet ovat yleensä rajummat bakteerin aiheuttamassa keuhkokuumeessa ja sairauteen voi liittyä äärimmäinen väsymys, ruokahalun menetys, pahoinvointi ja oksentaminen etenkin pitkään kestäneen yskimisen jälkeen.
Pienemmät lapset voivat pitää ähisevää ääntä uloshengityksen aikana, koska heidän täytyy pakottaa ilma ulos keuhkoista. Niskan lihakset, kylkiluiden väliset lihakset ja kylkiluiden alla olevat lihakset voivat kiristyä sisäänhengityksen aikana, koska lapsen täytyy ponnistella saadakseen ilmaa keuhkoihin. Ähinä ja lihasten kireytyminen (vetäytyminen kokoon) ovat aina vakavia oireita, ja lääkäriin on otettava välittömästi yhteys.
Useimmilla lapsilla keuhkokuume alkaa kuivalla yskällä, joka muuttuu limaiseksi yskäksi eli limaa irrottavaksi yskäksi. Lapsi saattaa niellä limaa, mikä voi aiheuttaa yökkäilyä tai oksentelua.
Keuhkokuume aiheuttaa vain harvoin kipua keuhkoissa, koska keuhkokudoksessa ei ole kipureseptoreja. Vanhemmilla lapsilla voi olla rintakipua, etenkin heidän vetäessään syvään henkeä sisäänhengityksen aikana tai yskiessä. Silloin sairaus on vaikuttanut keuhkopussiin (pleura), joka sisältää kipureseptoreja.
Joillakin keuhkokuumeeseen sairastuneilla lapsilla voi olla mahakipua. Se johtuu mahaa lähellä olevan keuhkojen osan ärtymisestä tai liman nielemisestä.
Mykoplasman aiheuttamaa keuhkokuumetta kutsutaan epätyypilliseksi keuhkokuumeeksi, koska sen oireet ovat yleensä lievemmät. Mykoplasma voi aiheuttaa epätavallisia oireita, kuten kurkkukipua tai päänsärkyä, ja oireet kestävät yleensä pidempään.
Astmaa sairastavilla lapsilla astmaoireet yleensä pahenevat, jos he saavat mykoplasman aiheuttaman tulehduksen.
Keuhkokuumeen hoito
Jos epäilet, että lapsellasi on keuhkokuume, keskustele asiasta lääkärin tai hoitohenkilökunnan kanssa.
Ota yhteys lääkäriin, jos lapsen hengitys on tiheää tai vaivalloista, jos iho on kalpea tai sinertävä tai, jos yskä pahenee ja siihen liittyy kuumetta.
Lääkäri kuuntelee lapsen keuhkoja stetoskoopilla ja saattaa määrätä lapsen verikokeisiin. Usein vasta keuhkojen röntgenkuvasta käy ilmi, onko lapsella keuhkokuume. Jos lapsella on keuhkokuume, röntgenkuvassa näkyy tulehduksen aiheuttamaa tiivistymää tai nestettä toisessa tai molemmissa keuhkoissa. Jos keuhkokuume on viruksen aiheuttama, antibiootit eivät tehoa siihen. Muista lääkkeistä saattaa olla apua joissakin viruksen aiheuttamissa keuhkokuumeissa.
Bakteerin aiheuttamaa keuhkokuumetta hoidetaan antibiooteilla yleensä 7-10 päivän ajan. Se voi tapahtua joko kotona tai sairaalassa lapsen yleiskunnon mukaan.
Keuhkokuumeen seuranta
Jos lapsi on hyvin sairas, sairaalahoito on parempi vaihtoehto, koska silloin antibiootit voidaan antaa suonensisäisesti. Sairaalassa lapselle voidaan lisäksi antaa nestettä suoraan suoneen, etenkin jos hänellä on nestevajauksen oireita.
Jos hoidat lasta antibiooteilla kotona, antibiootit täytyy ottaa tarkasti lääkärin ohjeiden mukaan ja koko kuuri täytyy ottaa loppuun asti.
Keuhkokuumeesta kärsivät lapset eivät yleensä halua syödä yhtä paljon kuin tavallisesti, ja he saattavat jopa kieltäytyä kaikesta kiinteästä ruoasta. On erittäin tärkeää, että lapsi juo runsaasti, niin ettei hänen elimistönsä pääse kuivumaan. Tarjoa lapselle juomien lisäksi ruokia, joita on helppo niellä. Jos epäilet, että lapsen elimistö on vaarassa kuivua etkä saa häntä juomaan tarpeeksi, ota yhteys lääkäriin.
Jos lapsella on kuumetta, voit antaa hänelle kuumetta alentavaa lääkettä kuten parasetamolia.
Älä anna lapselle yskää estävää lääkettä, ennen kuin olet keskustellut asiasta lääkärin kanssa. Yskä on elimistön tapa puhdistaa hengitystiet tulehduksen aiheuttamasta limasta ja eritteistä. Yskänlääkkeistä ei yleensä ole paljon apua.
Jos astmasta kärsivä lapsi sairastuu keuhkokuumeeseen, hänen astmalääkitystään täytyy yleensä lisätä tai hänen täytyy vaihtaa lääkitystä. Kysy neuvoa lääkäriltä.
Ota yhteys lääkäriin, jos lapsen kunto huononee, kuume lisääntyy tai jos lapsen tilassa ei tapahdu huomattavaa paranemista kahden päivän antibioottihoidon jälkeen.
Keuhkokuumeen periytyvyys
Bakteerin tai viruksen aiheuttama keuhkokuume on infektiosairaus, joten se ei periydy.
Keuhkokuumeen yleisyys
Suomessa todetaan noin 70 keuhkokuumetta jokaista 10 000 lasta kohden vuosittain.
Keuhkokuumeen ennuste
Lasten keuhkokuume paranee edellä kerrotuilla hoidoilla hyvin. Joskus lääkäri määrää kontrollikeuhkovan lapselle.
ICD-10:
J18.9 Määrittämätön keuhkokuume
Lähteet:
Jukka Rajantie, Markku Heikinheimo, Marjo Renko (toim.), Matti Korpi, Keuhkokuume, Lastentautdit, Kustannus Oy Duodecim, 2017