Terve.fi

Nielutulehduksen hoito

Nielutulehduksen hoito
Nielutulehduksen hoito riippuu sen aiheuttajasta. Lue eri hoitovaihtoehdoista!

Nielutulehduksen hoidon tavoitteena on oireiden lievittäminen, jälkitautien / komplikaatioiden estäminen hävittämällä streptokokit nielusta sekä epidemioiden (joukkosairastumisien) ehkäisy. Antibioottihoidon tulee perustua streptokokin osoittamiseen nielusta. Lieväoireinen potilas voi odottaa nieluviljelyvastauksia muutaman päivän ilman komplikaatioriskin lisääntymistä. Ensisijainen lääke streptokokin aiheuttamaan nielutulehdukseen on penisilliini, ja hoitoajan on oltava kymmenen vuorokautta. Penisilliiniallergisille ensisijainen lääke on ensimmäisen polven kefalosporiini, esimerkiksi kefaleksiini. Joskus voidaan käyttää myös makrolidiryhmän antibiootteja, jos alueella ei ole resistenssiongelmaa.

Virusperäinen nielutulehduksen hoito on oireenmukaista eli lääkityksellä helpotetaan potilaan oloa, parantavaa lääkitystä ei ole. Myös bakteerien aiheuttamassa taudissa tulehduskipulääkkeillä saadaan helpotettua oireita, erityisesti nielemiskipua.

Epidemian hoidossa tärkeintä on taudin nopea tunnistaminen ja hoito. Diagnostisena menetelmänä käytetään nieluviljelyä. Näyte otetaan kaikilta epidemiayksikön henkilöiltä ja perheen jäseniltä. A-streptokokki -positiiviset hoidetaan antibiooteilla. Antibioottihoidon saaneet voivat palata kouluun ja päivähoitoon 24 tunnin kuluttua hoidon alusta, jos kunto vain sallii.

Streptokokkien aiheuttamiin toistuviin nielutulehduksiin hoitona on kefaleksiini tai kefadroksiili. Joissakin tapauksissa voidaan käyttää myös klindamysiiniä. Toistuvat nielurisatulehdukset voivat johtua streptokokkien aiheuttamien toistuvien nielutulehdusten lisäksi myös huonosta hoitomyöntyvyydestä (lääkitys lopetetaan liian aikaisin), uudesta tartunnasta tai toistuvista virusinfektioista. Toistuvissa, pitkittyvissä ja kroonisissa nielutulehduksissa voi erikoislääkäri harkita hoitokeinona myös nielurisojen poistoa.

Nielutulehdus ja omahoito:

  • Tulehduskipulääkkeet
  • Parasetamoli
  • Lämpimät juomat
  • Särkylääke ennen ruokailua helpottaa ruokailua

Toistuvat tulehdukset

Toistuvat nielurisatulehdukset voivat johtua streptokokkien aiheuttamien toistuvien nielutulehdusten lisäksi myös huonosta hoitomyöntyvyydestä (lääkitys lopetetaan liian aikaisin), uudesta tartunnasta tai toistuvista virusinfektioista. Toistuvissa, pitkittyvissä ja kroonisissa nielurisatulehduksissa voi erikoislääkäri harkita hoitokeinona myös nielurisojen kirurgista poistoa. Nielurisojen poisto on yksi maailman eniten tehdyistä leikkaustoimenpiteistä.

Milloin lääkäriin?

Hakeudu terveyskeskukseen nieluviljelykoetta varten, jos sinulla on seuraavat streptokokki A -nielutulehdukseen viittaavat oireet:

  • Voimakasta kurkkukipua (kipu vaikeuttaa selvästi nesteen nielemistä) ja yli 38 °C kuume.
  • Nielurisoissa valkeat katteet tai pilkkuja.
  • Kaulalla aristavia ja turvonneita imusolmukkeita.
  • Päänsärkyä, lapsilla vatsakipua, pahoinvointia ja oksentelua.

Taudinkulku on nopea

Jos A-streptokokin aiheuttaman nielutulehduksen oireet eivät helpota muutaman päivän kuluessa antibioottihoidon aloittamisesta tai oireet pahenevat, on syytä hakeutua uudelleen lääkäriin. Tehonneen antibioottihoidon jälkeen ei tarvitse ottaa uutta nieluviljelyä.

Lähteet:

Nielutulehdus. Käypä hoito -suositus. Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin, Suomen Yleislääketieteen yhdistyksen, Suomen Otolaryngologiyhdistyksen, Suomen Infektiolääkärit ry:n ja Kliiniset mikrobiologit ry:n asettama työryhmä. Helsinki: Suomalainen Lääkäriseura Duodecim, 2013.

Julkaistu: 5.4.2018
Kommentoi »