Terve.fi

Angiina eli streptokokki A -bakteerin aiheuttama nielutulehdus vaatii antibioottihoitoa

Angiina eli streptokokki A -bakteerin aiheuttama nielutulehdus vaatii antibioottihoitoa
Nielutulehdusten yleisin aiheuttaja on streptokokki A -bakteeri, jolloin puhutaan angiinasta.
Julkaistu 19.9.2016

Nielu kipeä? Onko nielu tulehtunut? Milloin on syytä mennä lääkäriin?

Nielutulehdukset ovat yleisimpiä syitä hakeutua lääkäriin. Nielutulehduksen voi aiheuttaa lukuisa joukko eri viruksia ja bakteereita, ja oikean diagnoosin tekemiseksi tarvitaan nieluviljely tai streptokokin osoittava pikatesti.

Aikuisilla jopa 90 prosenttia ja lapsilla 60–75 prosenttia nielutulehduksista on viruksen aiheuttamia. Bakteeriperäisten nielutulehdusten yleisin aiheuttaja on Streptococcus pyogenes eli streptokokki A -bakteeri, jolloin puhutaan angiinasta.

Lue myös mykoplasmasta: Nämä ovat mykoplasman oireet

Aikuisilla streptokokki A aiheuttaa viidestä kymmeneen prosenttiin ja lapsilla 15–30 prosenttia nielutulehduksista. Angiina vaatii antibioottihoidon, kun taas virusperäinen nielutulehdus on itsestään parantuva eikä yleensä vaadi lääkehoitoa.

Angiinaa sairastavat kaiken ikäiset, mutta yleisin se on leikki- ja kouluikäisillä. Alle 3-vuotiailla angiina on harvinainen.

Streptokokki A leviää lähikontaktissa käsien kautta, pisaratartuntana ja eritteiden välityksellä. Myös bakteerilla saastunut ruoka voi aiheuttaa nielutulehdusepidemian.

Angiina ja oireet

Viruksen ja bakteerin aiheuttamissa nielutulehduksissa oireet voivat olla hyvin samanlaisia. Merkittävimmät oireet ovat kuume ja kurkkukipu, joka saattaa aiheuttaa nielemisvaikeuksia.

Influenssa vai flunssa? Näin tunnistat!

Angiinassa oireisiin kuuluu nopeasti nouseva korkea kuume, pääkipu, vaaleat peitteet nielurisoissa ja kaulan imusolmukkeiden aristus ja turvotus. Etenkin lapsilla esiintyy myös usein vatsakipua, pahoinvointia ja oksentelua. Nuhaa ja yskää ei juurikaan esiinny, toisin kuin virusperäisissä nielutulehduksissa. Angiinan oireet alkavat yleensä nopeasti.

Nielutulehduksen hoito

Virusten aiheuttamiin nielutulehduksiin ei ole lääkehoitoa. Oireita voi lievittää tulehduskipulääkkeillä. Kun nielutulehduksen aiheuttajana on streptokokkibakteeri, tauti hoidetaan antibioottikuurilla. Penisilliini on ensisijainen lääke, ja hoitoaika on yleensä 10 vuorokautta. Oireet lievittyvät tavallisesti jo muutaman päivän kuluessa. A streptokokki -infektio ei tartu enää 1–2 päivää antibioottihoidon aloittamisen jälkeen.

Jos henkilö sairastaa puolen vuoden aikana vähintään kolme tai vuoden aikana vähintään neljä angiinaa, puhutaan toistuvista nielurisatulehduksista. Tällöin nielurisojen poistoa voidaan harkita. Leikkaus lopettaa tulehduskierteen tehokkaasti.

Yleisin nielurisatulehduksen jälkitauti on kurkkupaise. Sen oireita ovat muun muassa voimakas kurkkukipu – joka on yleensä voimakkaampi paiseen puolella –, liman kertyminen kurkkuun, kuume, toispuolinen nieluturvotus ja usein saman puoleinen korvasärky. Joskus kurkkupaise voi aiheuttaa leukalukon ja puheen puuroutumista.

Kurkkupaise hoidetaan paiseen aukaisulla paikallispuudutuksessa ja antibioottikuurilla. Lapsilla kurkkupaise on harvinainen, vaiva hoidetaan nielurisojen poistoleikkauksella.

Milloin lääkäriin?

Jos nielutulehduksen yhteydessä esiintyy korkeaa kuumetta, kurkkukipu on voimakasta, nielurisoissa on laajoja vaaleita peitteitä tai jos esiintyy hengitysvaikeuksia, on syytä hakeutua lääkäriin. Hoitoon pitää hakeutua aina, kun on syytä epäillä streptokokkibakteerin aiheuttamaa nielutulehdusta.

Lapsi kannattaa viedä hoitoon ainakin seuraavissa tapauksissa:

  • Lapsella on kuumetta, kun samaan aikaan toisella perheenjäsenellä on todettu streptokokkitulehdus
  • Jos lapsella on punertavaa ihottumaa kasvoissa tai vartalolla, jolloin voidaan epäillä tulirokkoa
  • Lapsella on korkea kuume ja kurkkukipu ilman muita oireita
  • Jos kuume ei laske kolmen vuorokauden kuluessa streptokokkitulehdukseen määrätyn antibioottihoidon aloituksen jälkeen

Lähteet:

Kommentoi »