Kauneus ja Terveys

Näin syntyy hyvä arki parisuhteessa

Näin syntyy hyvä arki parisuhteessa
Miten arjesta saisi mahdollisimman hyvän? Mitä kiireessä ja väsyneenä pitäisi muistaa?
Julkaistu: 23.8.2016

Hyvä parisuhdearki on ennen kaikkea fiilistä, että elämää ja parisuhdetta eletään yhdessä. Se tarkoittaa sitä, että puhuu omista ajatuksista ja tunteista minkä vaan asian kohdalla, kuuntelee vastavuoroisesti toisen juttuja ja koskettaa toista usein.

Käytännössä puhuminen, kuunteleminen ja koskettaminen on esimerkiksi sitä, että katsoo silmiin ja ottaa kädestä kiinni. Huumoriakin kannattaa viljellä, erityisesti jos arki on kuormittavaa.

Kuuntele, älä ota itseesi

Kuulumisten kysyminen ja kertominen on hyvä päivittäinen rutiini, mutta työpäiväraporttia siitä ei kannata tehdä.

– Kuulumisten kertominen on omien olojen kertomista. Sellaista, että kertoo esimerkiksi, kun joku asia ärsyttää. Ei niin, että selostaa kaikki työpäivän tapahtumat, parisuhdeterapeutti Teija-Liisa Ranta sanoo.

Kun toiselta kysyy kuulumisia, täytyy olla valmis kuuntelemaan.

– Kuunteleminen ja läsnäolo ei tarkoita, että puhuu päälle tai on heti ohjaamassa ja neuvomassa. Jos toinen kertoo rankasta arjesta, olisi hyvä kyetä ottamaan viesti vastaan ilman, että syyllistyy, Ranta muistuttaa.

Se vaatii usein harjoittelua. Esimerkiksi omien vanhempien malli tunteiden vastaanottamisessa ei ole välttämättä kovin hyvä.

Tehkää kotitöitä yhdessä

”Taas se on jättänyt vaatteensa sohvalle ja likaiset astiat pöydälle. Minunko pitäisi aina siivota.”

Moni meistä vääntää viikosta ja vuodesta toiseen puolison kanssa tiskeistä, pyykeistä ja imurointivuoroista.

Teija-Liisa Ranta kehottaa tekemään kotitöitä yhdessä. Kannattaa siis kokata, siivota ja ripustaa pyykkejä yhdessä. Samalla voi jutella ja jakaa omia ajatuksia. Kotitöistä ei ehkä tule niin herkästi sanomista, jos niitä tekee paljon kimpassa.

Yleensä aikuiset ihmiset osaavat myös lukea arkea ja ymmärtävät, mitkä kotihommat on tehtävä. Kunhan vain viitsivät. Omaan kotiin sopivasta siisteystasosta kannattaa sopia, mutta muistaa, ettei mikään ulkopuolinen auktoriteetti määrää, kuinka usein pitää imuroida. Tässä piileekin Teija-Liisa Rannan mielestä yksi onnellisen arjen suurimmista oivalluksista.

Määritelkää hyvä arki itse

Onnelliseen arkeen ja parisuhteeseen ei ole mitään kaikille pätevää valmista kaavaa.

– Toivon pareille rohkeutta tehdä suhde itse, etteivät ulkopuoliset paineet tai joku kuvitteellinen käsikirjoitus määrää, miten parisuhdetta pitäisi elää. Ei ole mitään sääntöjä sille, kuinka paljon harrastuksia pitäisi olla tai miten jokin muu asia pitäisi hoitaa, Ranta kannustaa.

Arjessakin on hyvä olla rentoa ja kivaa olemista.

Lue myös:

Kommentoi »