Terve.fi

Näin jatkuva ylitöiden tekeminen kuormittaa terveyttä


Ylityö lisää riskiä sairastua sydäntauteihin. Miten paljon ylityöt lisäävät sydäntautiriskiä?

Jatkuvasti pitkää päivää painavat toimistotyöntekijät sairastuvat ja kuolevat sydänvaivoihin selvästi todennäköisemmin kuin seitsemäntuntisia päiviä työskentelevät.

Yli kymmenentuhannen julkishallinnon työtekijän seurantatutkimus osoitti, että jatkuvasti yli kymmentuntisia päiviä raatavien riski kärsiä rasitusrintakipuja, sairastua sydäninfarktiin tai kuolla johonkin sydän- ja verisuonitautioireeseen oli noin 60 % suurempi kuin tavallisia työpäiviä tekevien.

Yhteys havaittiin riippumatta sydän- ja verisuonitautien perinteisistä riskitekijöistä kuten tupakoinnista, ylipainosta tai korkeasta kolesterolista. Kaikkiaan tutkijat selvittivät 21 taustamuuttujan vaikutukset, mutta yksikään niistä ei selittänyt tuloksia.

Havaintoja European Heart Journalissa kommentoinut Glasgow’n yliopiston professori Gordon T. McInnes kirjoittaa tulosten vahvistavan käsitystä, jonka mukaan ylityön aiheuttama stressi altistaa sydän- ja verisuonitaudeille. Jos yhteys osoittautuu syyseuraukselliseksi, jatkuva ylitöiden tekeminen voi paljastua merkittäväksi terveysriskiksi.

Tulokset perustuvat vuonna 1985 alkaneeseen Whitehall II tutkimukseen. Keskimäärin 11-vuotisen seurannan aikana 369 tutkittua sairastui tai kuoli sydän- ja verisuonitauteihin.

Tutkimus tehtiin yhteistyössä Työterveyslaitoksen, Lontoon yliopiston ja ranskalaisen Inserm-tutkimuslaitoksen kanssa.

Lähde: European Heart Journal 2010

Julkaistu: 13.5.2010