Kun puhutaan stressin fyysisistä vaikutuksista, mieleen tulee ensimmäisenä tavalliset ongelmat, kuten päänsärky ja ärtynyt vatsa.
Stressi voi kuitenkin vaikuttaa sekä fyysiseen että henkiseen terveyteen monella eri tavalla. Vaikutukset näkyvät esimerkiksi hiuksissa, hampaissa, ihossa ja muistissa sekä keskittymiskyvyssä. Stressi saattaa myös häiritä hyvää unta.
Kärsitkö sinä stressistä? Tarkista tämä Everyday Healthin yhdeksän kohdan lista stressin pelottavista oireista.
1. Hiustenlähtö
Hiustenlähtö on tiettyyn pisteeseen asti normaalia, sillä pudonneet hiukset korvautuvat uusilla. Fyysinen ja emotionaalinen stressi voi kuitenkin lisääntyä siinä määrin, että jopa puolet tai kolme neljäsosaa hiuksistasi putoaa pois. Tämä oire ei iske heti stressaavan tapahtuman jälkeen, vaan voi kestää jopa viikkoja tai kuukausia ennen kuin hiukset lähtevät. Hyvä uutinen on, että noin 6–8 kuukauden jälkeen ongelma alkaa helpottaa.
2. Unohtelevaisuus
Tutkimusten mukaan mitä enemmän kärsimme stressistä, sitä useammin alamme unohdella asioita. Pitkäaikainen stressi voi häiritä aivosolujen välistä kommunikointia, mutta myös lyhyt, jopa vain muutamia tunteja kestänyt akuutti stressi saattaa vaikuttaa aivojen kykyyn säilyttää tietoa ja luoda pysyviä muistikuvia.
Monilla ihmisillä toistuva unohtelevaisuus voi johtaa pelkoon Alzheimerin taudista. Ennen kuin säikähtää kunnolla, kannattaa kuitenkin miettiä, voisivatko muistiongelmat johtuakin stressistä.
3. Hampaiden ongelmat
Useimmat meistä tietävät, että hyvään suuhygieniaan kuuluu säännöllinen hampaiden pesu, hammaslangan käyttö ja hammaslääkärissä käynti. Mutta kuinka moni meistä tietää, miten stressi voi vaikuttaa suun terveyteen? Stressaantuneen ihmiset saattavat sekä päiväsaikaan että yöllä puristaa hampaitaan yhteen ja jauhaa niitä edestakaisin toisiaan vasten. Tämä bruksismiksi kutsuttu ongelma vahingoittaa hampaita ja voi aiheuttaa myös vahinkoa alaleuan nivelille johtaen vakavaan leuka- ja niskakipuun.
4. Iho-ongelmat
Asiantuntijoiden mukaan sisäiset ajatuksemme ja tunteemme voivat vaikuttaa ulkoiseen olemukseemme. Tämä pitää erityisesti paikkansa stressin kohdalla, sillä yksi stressin oireista on ihon muuttuminen herkemmäksi ärsykkeille. Stressi voi pahentaa jo olemassa olevia ongelmia, kuten psoriasista ja aknea, kuten myös kuivattaa ihoa, jolloin allergeenit, bakteerit ja saasteet pääsevät ärsyttämään sitä.
5. Päihteiden käyttö
Alkoholin tai huumeiden kanssa kamppaileville stressi voi vaikeuttaa yrityksiä pysyä erossa päihteistä. Jopa pitkään kuivilla pysyneille stressillä saattaa olla merkittävä rooli retkahduksessa. Stressi ei ainoastaan edistä päihteidenkäyttöä aikuisuudessa, vaan lapsuudessa koettu vakava psykologinen stressi voi kohottaa päihteidenkäytön riskiä aikuisuudessa.
6. Seksuaaliset ongelmat
Stressin vaikutukset voivat ulottua myös makuuhuoneen puolelle. Useimmat miehet kokevat erektiovaikeuksia silloin tällöin, mutta jos se muuttuu säännöllisemmäksi, syy kannattaa kaivaa esille. Erektio-ongelmia voivat aiheuttaa diabetes, korkea verenpaine, tiettyjen lääkkeiden sivuvaikutukset sekä krooninen stressi. Stressi voi myös vaikuttaa seksihaluihin sekä miehillä että naisilla.
7. Keskittymiskyvyn häiriintyminen
Paineen alla työskenteleminen vaikuttaa siihen, kuinka hyvin aivot pystyvät toimimaan. Tutkimuksen mukaan stressin alla opiskelevien opiskelijoiden oli hankalampi suunnata huomiotaan opiskeluun kuin niiden, jotka eivät olleet stressaantuneita. Hyvä uutinen on, että stressistä kärsineiden opiskelijoiden keskittymiskyky palasi normaaliksi kuukausi sen jälkeen, kun stressaava kausi oli ohi.
8. Heikentynyt vastustuskyky
Liiallinen stressi ja ahdistus voivat johtaa vastustuskyvyn heikentymiseen ja kohonneeseen sairastumisriskiin. Stressin ja kehon vastustuskyvyn välinen yhteys voi muodostua ja lapsuudessa. Tutkijoiden mukaan murrosikäiset, joita oli lapsuudessa hyväksikäytetty tai jotka olivat kokeneet jonkin muun hyvin stressaavan tilanteen lapsena, pystyivät huonommin suojautumaan tiettyjä tartuntoja vastaan myöhemmin elämässä.
9. Unettomuus
Vain harva asia on yhtä turhauttavaa kuin sängyssä hereillä pyöriminen. Unettomuus voi johtua monista tekijöistä, mutta yksi niistä on stressi. Stressi voi aiheuttaa useita uneen liittyviä ongelmia, kuten vaikeuksia nukahtaa ja pysyä unessa. Se voi myös vaikuttaa unen laatuun.