Kauneus ja Terveys

Näiden 8 ruoka-aineen käyttöä kannattaa lisätä tänä vuonna

Näiden 8 ruoka-aineen käyttöä kannattaa lisätä tänä vuonna
Teitkö syömiseen liittyviä uudenvuoden lupauksia? Pikakuureja tehokkaampaa on pyrkiä tekemään terveellisistä ja monipuolisista ruokatottumuksista päivittäinen tapa.
Julkaistu: 5.1.2017

Poimimme kahdeksan hyvinvointia edistävää ruoka-ainetta, jotka kannattaa ottaa säännölliseen käyttöön.  

1. Mustikka on suomalaisten metsien sininen helmi. Se lisää ruokavalioon muun muassa C- ja E-vitamiinia sekä kuitua. Mustikan antosyaanit ovat hyväksi silmien ja aivojen hyvinvoinnille. Sadan gramman päivittäinen marja-annos edistää myös sydämen terveyttä.

2. Parsakaali on kasvikunnan oma monivitamiinivalmiste. Se on erinomainen C- ja K-vitamiinin, folaatin ja karotenoidien lähde, ja lisäksi sisältää kivennäisaineista etenkin kaliumia, kalsiumia ja rautaa. Parsakaalin rikkiyhdisteillä uskotaan olevan syövältä suojaavaa vaikutusta.

3. Salaatit ovat vuoden 2017 teemakasviksia. Maultaan ja ulkonäöltään monipuolinen salaattiryhmä tarjoaa valinnanvaraa joka aterialle. Ravitsemuksellisesti yksi salaattien tärkein tehtävä onkin aterioiden keventäminen ja monipuolistaminen. Salaatit sisältävät muun muassa folaattia, karotenoideja, K-vitamiinia ja kaliumia.

4. Härkäpapu on hyvä kotimainen kasviproteiinin lähde. Siitä saa myös kuitua ja hitaasti imeytyviä hiilihydraatteja. Terveyden kannalta on suositeltavaa, että punaista lihaa ja makkararuokia korvataan esimerkiksi 1-2 kertaa viikossa hyvillä kasviproteiinin lähteillä.

5. Avokado on poikkeuksellinen hedelmä, sillä se sisältää runsaasti terveellistä pehmeää rasvaa. Avokado tuo ruokavalioon lisäksi mm. kuitua, C- ja E-vitamiinia sekä kaliumia, joka auttaa verenpaineen hallinnassa. Avokadon karotenoidit toimivat elimistössä antioksidantteina.

6. Saksanpähkinä on superpähkinä. Se sisältää runsaasti pehmeää rasvaa, kuitua ja antioksidantteja ja on lisäksi hyvä proteiinin lähde. Pähkinöitä päivittäin käyttävillä on tutkimusten mukaan pienempi riski sairastua mm. sydäntauteihin ja tyypin 2 diabetekseen.

7. Kaura on herkkävatsaisillekin sopiva lempeä vilja, jota voi käyttää myös silloin, kun toinen voimavilja ruis ei suolistolle sovi. Kauran kuidut auttavat pitämään verensokerin tasaisena ja alentamaan veren kolesterolitasoa. Viljakuiduista on etua myös suoliston hyvinvoinnille.

8. Muikku on vastuullinen kalavalinta, jonka käyttöä voisi reippaasti lisätä. Se sisältää laadukkaita proteiineja, sydäntä helliviä omega-3-rasvahappoja sekä luustolle, lihaksille ja vastustuskyvylle tärkeää D-vitamiinia.

Bonuspala: Tumma suklaa

Jäitkö kaipaamaan jotakin pientä makeaa? Tumma suklaa on hyvinvointia edistävä pieni herkku, sillä kaakaon polyfenolit ovat hyväksi verenkierrolle ja verenpaineelle ja ne saattavat suojata myös muistia. Parhaat terveyshyödyt tuo suklaa, jossa kaakaota on vähintään 70 prosenttia. Salli itsellesi pari palaa silloin tällöin.

Katso myös:

Kommentoi »