Kauneus ja Terveys

Avokado – pehmeä parantaja

Avokado – pehmeä parantaja
Suussasulavan avokadon rasvahapot hoitavat sydäntä ja hermostoa. Ravinteikas hedelmä on hyvää keittona tai vaikka lettujen ja jäätelön maustajana.
Julkaistu: 6.10.2015

Kokeile näitä avokadoherkkuja:

6 syytä syödä avokadoa

1. Verisuonet. Avokadossa on runsaasti pehmeää,­ tyydyttymätöntä rasvaa. Se alentaa huonoa LDL-kolesterolia ja vaikuttaa myönteisesti veren sokeri­aineenvaihduntaan, sillä se tehostaa insuliinin toimintaa­ elimistössä. Seurantatutkimuksissa on huomattu, että­ runsaasti pehmeää rasvaa syövillä on muita pienempi riski­ sairastua muistisairauksiin. 

Avokado sisältää vain vähän omega-3-sarjan rasvahappoja, joten se tarvitsee rinnalleen toisen pehmeän rasvan lähteen, kuten rypsiöljyn.

Marevan-lääkitystä käyttävien kannattaa syödä avokadoa kohtuudella, koska se voi vaikuttaa lääkkeen tehoon.

2. Ihon hyvinvointi. Avokadossa on lukuisia iholle hyvää tekeviä ravintoaineita, kuten C-, E- ja B-vitamiineja, ja siksi sitä käytetään myös kosmetiikassa. Avokadossa vitamiinit ovat hyvin imeytyvässä muodossa.­ Hedelmän rasva edistää rasvaliukoisen E-vitamiinin imeytymistä.

3. Syövän ehkäisy. Avokado sisältää karotenoi­deja,­ kasvien keltaisia ja punaisia väriaineita. Karote­noidit toimivat elimistössä antioksidantteina, jotka ehkäisevät solujen hapettumista. Tämä ominaisuus saattaa auttaa ehkäisemään sairauksia, joiden kehittymisen alkuvaiheeseen liittyy hapettumisreaktioita. Tällaisia ovat esimerkiksi sydän- ja verisuonitaudit ja jotkut syövistä.

4. Tasainen verensokeri. Avokado on kuitu­pitoisuudeltaan kasvikunnan kärkikastia: sadassa grammassa avokadoa on 6,7 grammaa kuitua. 

Kuitu sitoo itseensä haitallista kolesterolia ja pitää veren­sokerin tasaisena sekä ehkäisee joitain syöpätyyppejä.

5. Lihakset. Sadassa grammassa avokadoa on 400 milligrammaa kaliumia, hivenen enemmän kuin banaanissa.­ Kalium osallistuu esimerkiksi nestetasapainon ylläpitoon ja hermoston ja lihasten toimintaan, joten avokado sopii hyvin osaksi liikkujan välipalaa. 

Nesteenpoistolääkkeet ja paha oksennus- tai ripulitauti voivat aiheuttaa tilapäisen kaliumin puutteen.

6. Suolan säästö. Rasva tehostaa makujen aistimista ja saa suolankin maistumaan tavallista voimakkaammin. Kun ruoassa on avokadoa, vähempi suola riittää. 

Kommentoi »