Treeni ja ravinto

Avokado – pehmeä parantaja

Suussasulavan avokadon rasvahapot hoitavat sydäntä ja hermostoa. Ravinteikas hedelmä on hyvää keittona tai vaikka lettujen ja jäätelön maustajana.

6.10.2015

Kokeile näitä avokadoherkkuja:

6 syytä syödä avokadoa

1. Verisuonet. Avokadossa on runsaasti pehmeää,­ tyydyttymätöntä rasvaa. Se alentaa huonoa LDL-kolesterolia ja vaikuttaa myönteisesti veren sokeri­aineenvaihduntaan, sillä se tehostaa insuliinin toimintaa­ elimistössä. Seurantatutkimuksissa on huomattu, että­ runsaasti pehmeää rasvaa syövillä on muita pienempi riski­ sairastua muistisairauksiin. 

Avokado sisältää vain vähän omega-3-sarjan rasvahappoja, joten se tarvitsee rinnalleen toisen pehmeän rasvan lähteen, kuten rypsiöljyn.

Marevan-lääkitystä käyttävien kannattaa syödä avokadoa kohtuudella, koska se voi vaikuttaa lääkkeen tehoon.

2. Ihon hyvinvointi. Avokadossa on lukuisia iholle hyvää tekeviä ravintoaineita, kuten C-, E- ja B-vitamiineja, ja siksi sitä käytetään myös kosmetiikassa. Avokadossa vitamiinit ovat hyvin imeytyvässä muodossa.­ Hedelmän rasva edistää rasvaliukoisen E-vitamiinin imeytymistä.

3. Syövän ehkäisy. Avokado sisältää karotenoi­deja,­ kasvien keltaisia ja punaisia väriaineita. Karote­noidit toimivat elimistössä antioksidantteina, jotka ehkäisevät solujen hapettumista. Tämä ominaisuus saattaa auttaa ehkäisemään sairauksia, joiden kehittymisen alkuvaiheeseen liittyy hapettumisreaktioita. Tällaisia ovat esimerkiksi sydän- ja verisuonitaudit ja jotkut syövistä.

4. Tasainen verensokeri. Avokado on kuitu­pitoisuudeltaan kasvikunnan kärkikastia: sadassa grammassa avokadoa on 6,7 grammaa kuitua. 

Kuitu sitoo itseensä haitallista kolesterolia ja pitää veren­sokerin tasaisena sekä ehkäisee joitain syöpätyyppejä.

5. Lihakset. Sadassa grammassa avokadoa on 400 milligrammaa kaliumia, hivenen enemmän kuin banaanissa.­ Kalium osallistuu esimerkiksi nestetasapainon ylläpitoon ja hermoston ja lihasten toimintaan, joten avokado sopii hyvin osaksi liikkujan välipalaa. 

Nesteenpoistolääkkeet ja paha oksennus- tai ripulitauti voivat aiheuttaa tilapäisen kaliumin puutteen.

6. Suolan säästö. Rasva tehostaa makujen aistimista ja saa suolankin maistumaan tavallista voimakkaammin. Kun ruoassa on avokadoa, vähempi suola riittää. 

Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt