Motivaatio kuntoon

Motivaatio kuntoon
Lopahtaako elämäntapojesi muutos aina kesken? Innostut liikunnasta, mutta into katoaa. Ilman motivaatiota et onnistu! Näillä vinkeillä juurrutat liikunnan ja muut terveelliset elämäntavat pysyväksi osaksi elämääsi.
Julkaistu 6.12.2011

Jokainen tietää, että säännöllinen liikunta ehkäisee sairauksia ja lisää yleistä hyvänolon tunnetta, kunto kohoaa ja mieli on pirteä. Järkevää olisi harrastaa liikuntaa säännöllisesti ympäri vuoden ja välttää pitkiä liikkumattomia jaksoja.

Sama pätee muihin terveellisiin elämäntapoihin; ne tietää itselle hyväksi, mutta silti muutos ei onnistu.

Tässä vinkkejä onnistuneen liikuntamotivaation löytymiseen; samat neuvot pätevät ylipäätään elämäntapamuutosremontissa.

Tee itsellesi tavoite

Löytääksesi ja säilyttääksesi motivaation, sinulla tulee olla tavoite. Mieti, mikä motivoi sinua parhaiten. Voit ilmoittautua puolimaratonille ja asettaa itsellesi päivämäärän. Voit myös päättää harrastavasi liikuntaa neljä kertaa viikossa ja kirjata liikuntasuorituksesi Heiaheia.comiin. Tavoite voi olla myös, että laihdutat tiettyyn painoon.

Jos sinusta löytyy kilpailuhenkisyyttä, sovi ystävän kanssa jokin veto. Vain mielikuvitus on rajana! Tavoitteen pitää kuitenkin olla realistinen. Jos tavoite on suuri, aseta itsellesi välitavoitteita – vaikka joka viikolle. Onnistumisen tunne välitavoitteissa antaa voimaa jatkamaan projektia eteenpäin.

Tärkeintä on, että haluat saavuttaa asettamasi tavoitteen. Päämääräänsä ei voi saavuttaa, jollei tiedä, mikä se on.

Ajattele liikunnan hyötyjä

Liikunnalla on fyysisiä hyötyjä, mutta myös henkisiä ja jopa sosiaalisia hyötyjä. Liikunnasta saat hyvän olon tunteen ja kehosi rentoutuu. Treenin jälkeen pää toimii selkeämmin ja henkinen vireystila nousee.

Haasta ystäväsi projektiin mukaan. Ystävän kanssa on mukava lenkkeillä ja joskus toisen esimerkki on hyvä kannustin lähteä liikkeelle. Saat hoidettua sosiaalisia suhteita samalla. Haastavana päivänä lenkille on helpompi lähteä ystävän kannustama.

Kerro muille

Kerro projektista läheisillesi, jotta he voivat olla tukea sinua saavuttamaan tavoitteesi. Ystävän vinkit ovat arvokkaita ja pääset jakamaan onnistumisen tunteen heidän kanssaan. Samalla vahvistat omaa päätöstäsi saavuttaa tavoitteesi, kun muutkin siitä tietävät. Tutkimukset ovat osoittaneet, että liikkujilla, joilla on jonkinlainen tukiverkosto ympärillään, on suurempi todennäköisyys liikkumisen jatkamiseen.

Liikkumisen jatkamista helpottaa, kun sinulla on joku, joka pitää sinut sitoutuneena ja vastuullisena liikkumiseen.

Tee suunnitelma

Merkitse kalenteriisi valmiiksi tulevat liikuntakerrat. Ajatella, että tämä liikunta on sinulle tärkeä asia ja kalenteristasi löytyy sille aikaa, kuten työtehtäville. Jokaiselta löytyy se puolituntinen tai tunti päivässä, jos miettii asiat tärkeysjärjestykseen ja suunnittelee hieman.

Pidä kalenterimerkintöjä sitovina; ne perutaan vain erittäin hyvästä syystä. Moni saa vuorokauteensa lisätunteja jättämällä television katselun pienemmälle tai pitämällä taukoa Facebookista.

Liikkuminen helpoksi ja hauskaksi

Mieti liikkuminen sinulle helpoksi. Jos aika tuottaa vaikeuksia, valitse sellaisia lajeja, josta voit lähteä suoraan kotioveltasi. Etsi mukava laji, josta tiedät pitäväsi.

Myöhemmin voit lisätä uusia lajeja harjoitusohjelmaasi. Silloin voit valita lempilajiasi tukevia urheilumuotoja. Esimerkiksi juoksua rakastavan kannattaa käydä välillä kuntosalilla tai uimassa. Monipuolisen liikunnan avulla pidät mielenkiinnon lempilajiisi, rasitusvammojen riski pienenee ja kuntosikin edistyy nopeammin.

Etene rauhassa

Vaikka innostusta alussa riittää, muista aloittaa maltilla. Varsinkin silloin, jos sinulla on ollut pitkä tauko liikunnasta. Aloita kevyesti ja nosta tehotasoa ja harjoitusmääriä maltillisesti.

Kaikkea ei voi saada kerralla, askel kerrallaan myös tässä asiassa. Maltti on todellakin valttia!

Kuuntele kehoasi ja ole armollinen

Älä vaadi itseltäsi liikoja tai aseta liian kovia tavoitteita. Hyvän peruskunnon eteen ei tarvitse urheilla joka päivä. Lepopäivät ovat yhtä tärkeitä kuin liikkuminen. Jos päätät pitää taukoa treenistä, älä pode siitä huonoa omaatuntoa. Pääasia on, että teet itse päätöksen, eikä tauko tule huomaamatta tai laiskuudesta.

Salli joskus itsellesi repsahtaminen ja ole joustava harjoittelusi kanssa. Yksi väliin jäävä liikuntakerta ei ole mikään takaisku.

Kunnon välineet

Laadukkaat apuvälineet voivat olla mukava lisä tai välttämättömyys. Varsinkin täällä Pohjolassa olosuhteet tekevät omat vaatimukset ja edellyttävät oikeita ja laadukkaita varusteita. Hyvät lenkkitossut ovat edellytys lenkkeilyä harrastavalle, koska kipeillä jaloilla ei tule monta kertaa lenkille lähdettyä.

Motivaatio lähtee tietenkin sinusta itsestäsi, mutta joskus sitä voi piristää uusilla treenivaatteilla ja taas lenkki maistuu erilaiselta.

Nauti palautteesta

Tukijoukkosi antavat varmasti palautetta, kun saavutat tuloksia. Se, että ystävä kehuu muuttuvaa ulkonäköäsi tai pirteyttäsi, antaa voimia jatkaa liikuntaharrastusta eteenpäin. Ota näistä kehuista kaikki irti ja nauti niistä!

Voit hankkia itsellesi sykemittarin, jolla pystyt mittaamaan sydämen sykettä tai kalorin kulutusta. Askelmittarilla seuraat päivittäin otettujen askelien määrää. Näiden apuvälineiden avulla sinun olla helppo asettaa tavoitteita ja saada palautetta joka treenin jälkeen. Esimerkiksi askelmittarin käytöllä on todettu olevan liikuntamotivaatiota lisäävä vaikutus.

Pidä liikuntapäiväkirjaa

Kirjaa ylös päivittäiset liikuntasaavutuksesi. Kirjaamisen avulla näet, miten kehityt. Voit kirjata treenisi kalenteriin tai tehdä sitä omaan päiväkirjaan.

Kirjaa ylös, milloin harjoittelit, mitä teit, kuinka kauan ja mitkä tuntemukset harjoittelusta. Ja jos sinulla on apuvälineitä, esimerkiksi sykemittari, kirjaa sykealueet harjoituksesta tai askeesi. Näin huomaat kehityksesi nopeasti ja vältät myös jo tehtyjä virheitä.

Palkitse itsesi

Liikkumisen tulee olla hauskaa, älä suhtaudu siihen liian vakavasti. Sinulla on päämäärä, johon olet tähtäämässä ja se edistää sinun hyvinvointiasi. Palkitse itsesi, kun onnistut!

Lue myös:

Kommentoi »