Treeni ja ravinto

Näin jaksat liikkua!

Lopahtaako aloittamasi liikuntaharrastus helposti? Löydä vertaistuen voima! Kun omat voimat loppuvat ja motivaatio ei riitä, ryhmän tuki auttaa. Monet urheilijat ja kuntoilijat liikkuvat ryhmässä.

Teksti Anne Karilahti
Kuvat Fotolia
25.6.2015

Miten sinä voisit hyödyntää ryhmän tai vertaistuen voimaa? Toki voit liikkua kuntokeskusten tarjoamilla ryhmäliikuntatunneilla, mutta se ei ole aivan sama kuin tiivis yhtenäinen ryhmä, jolla on yhteiset tavoitteet.

Mieti ensinnäkin, mitä lajia haluat harrastaa. Ryhmään ei kannata liittyä pelkän ryhmän vuoksi. Itse lajin tulee olla mieluinen, jotta sitä on ilo harrastaa.

Sen jälkeen onkin erilaisten ryhmien selvittämisen vuoro. Erilaisia ryhmiä tarjoavat kuntokeskukset, urheiluseurat, kansalaisopistot jne. Etsi itsellesi sopiva ryhmä ja ilmoittaudu mukaan.

Lue myös: 5 keinoa innostua treenistä

Yhteinen tavoite lisää motivaatiota! 

Sitoutuneeseen ryhmään kuuluminen on eri asia kuin silloin tällöin jossakin ryhmässä liikkuminen.

Yhteinen tavoite lisää motivaatiota ja ryhmän tuki auttaa tsemppaamaan. Lisäksi ryhmillä on usein käytössä oma ohjaaja, jonka asiantuntijapalveluita kannattaa hyödyntää.

Mikäli sopivaa ryhmää ei löydy, voit perustaa sellaisen myös itse. Mieti ensin, millaisen ryhmän haluat ja mikä sen tavoite? Onko sen tavoitteena juosta yhdessä maraton vai liikkua yhdessä? Harrastetaanko siellä yhtä lajia, vai koostuuko se useammasta lajista? Entä perustuuko se kokonaan liikuntaan vai onko mukana esimerkiksi ravitsemusta tai henkistä valmennusta.

Kokoontuuko se kerran viikossa, useammin vai harvemmin? Missä se kokoontuu ja kuinka monta henkeä siihen kuuluu? Oletko sinä vetovastuussa ryhmästä vai joku ryhmän jäsenistä vuorotellen?

Tehkää yhteiset pelisäännöt! 

Kun perusajatus on kunnossa, voit aloittaa ryhmän kokoamisen. Mieti, keräätkö ryhmän ystävistäsi ja kelpuutetaanko mukaan myös ystävän ystävät? Koostuuko ryhmä naisista vai kutsutaanko mukaan myös miehiä? Voisiko sopiva ryhmä löytyä työpaikalta tai Facebookista? Vaihtoehtoja on monia.

Kun ryhmä on kasassa, on ensimmäisen kokoontumisen vuoro. Silloin on hyvä laatia yhteinen tavoite ja yhteiset ja mahdollisimman selkeät pelisäännöt. Sen jälkeen voikin nauttia ryhmän voimasta ja liikunnan ilosta.

Lue myös: 13 x liikutaan yhdessä

Itsenne näköinen ryhmä 

Omassa ryhmässä on se ilo, että sen voi rakentaa itsensä näköiseksi ja siihen voi kutsua mukaan kaikki kivat tyypit. Omaan ryhmään voi myös kutsua asiantuntijoiksi eri alojen osaajia, kuten personal trainereita, ravitsemusterapeutteja tai henkisiä valmentajia. Välillä voi liikkua ihan omallakin porukalla.

Omassa ryhmässä on myös sekin etu, että sinne ei tarvitse jonottaa, vaan sinulla on aina etuoikeus kuulua joukkoon.

Ryhmälle voi antaa myös oman nimen. Sille voi rakentaa myös omat nettisivut tai ainakin voi perustaa Facebook-ryhmän . Netissä voi jakaa kokemuksia, ideoita ja pitää halutessaan päiväkirjaa. Vertaistuen voima toimii myös verkossa, vaikkei aina itse ryhmään ehtisikään.

Superinnokkaimmat voivat myös pitää blogia. Omien ajatusten ja kokemusten jakaminen julkisesti toimii hyvänä tsemppinä kohti tavoitetta, mitä ikinä se sitten onkaan. Olkoon se sitten vaikka se maraton tai sitten parhaan mahdollisen ryhmän luotsaaminen kohti kokonaisvaltaista hyvinvointia.

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi