Kauneus & Terveys

Liikunnan hauskuus hukassa?

Liikunnan hauskuus hukassa?
Enää tusina toistoa tai vihoviimeinen vartti: treenistä on tullut pakkopullaa. Miten palauttaa liikuntaan ilo?
Kuvat Fotolia

1. Tunnustele tunnelmaa, kuuntele kehoa. Kirjaa ruutupaperille parin viikon ajan joka ilta lyhyesti, mitä päivään on mahtunut ja millä fiiliksellä menet nukkumaan. Varaa ruudukkoon sarake päivän huippuhetkelle ja mahdolliselle liikunnalle. Voit myös arvioida illan olotilaa kouluarvosanan 4–10 avulla.

Tarkastele päiväkirjaasi: millaisia fiiliksiä viikkoihin mahtuu? Miten liikuntapäivien tunnelmat mahdollisesti eroavat muista päivistä? Jos liikuntahetket toivat enemmän kielteistä kuin myönteistä, voi olla syytä pitää pieni tauko totutuista liikuntarutiineista. Kenties kehosi kertoo fiiliksen laskulla levon tarpeesta. Vaihtelun ja kevyen liikunnan jälkeen olo kenties kohenee ja mieli tekee jälleen liikkua myös totuttuun tahtiin.

2. Mieti, miksi liikut.Piirrä paperille aikajana ja sille liikuntahistoriasi ilon hetket: lapsuuden juoksukilpailut, ystävien kanssa tehdyt vaellusretket ja tanssitunnit, jotka auttoivat jaksamaan stressaavassa elämäntilanteessa.

Pohdi, mikä kussakin tapahtumassa sai olon tuntumaan hyvältä. Ystävien seura? Luonto? Lajin tar­joa­ma aivolepo arjesta? Uuden taidon oppiminen? Kunnon kohoa­minen? Kun tunnistat hyväntekijät, osaat hakeutua samankaltaisen harrastuksen pariin uudelleenkin.

3. Tuunaa tavoitteesi.Epärealistiset tavoitteet tekevät liikunnasta pakkopullaa ja saavat sinut ennen pitkää lyömään hanskat tiskiin. Jos kotona on alle kouluikäisiä ja työssä on kiirettä, liikuntatavoitteet saavat joustaa. Maratonin aika on myöhemmin, samoin säännöllisten jumppatuntien. Kun niiden sijasta tavoittelet vaikka omaa aikaa ja virkeää mieltä, iloa ei tarvitse odotella.

4. Riko rutiinit,vaihtele valikoimaa. Jatkuvasti samanlaisena toistuva lukujärjestys liikunnassa puuduttaa varmasti. Vaihda aikaa, paikkaa ja lajia – opettele vaikka kokonaan uusi tapa liikkua. Mutta ole itsellesi armollinen ja ota ilo irti pienistäkin edistymisistä!

5. Tarkista tekniikka,viritä varusteet. Kun homma on hanskassa, se on hauskaa. Anna ammattilaisen korjata virheesi ja ehdottaa parannuksia harjoitteluusi. Kunnon kengät kannattaa hankkia monestakin syystä, eikä vähiten siksi, että askel voi keventyä kirjaimellisesti hetkessä. Joskus ilo voi löytyä uudesta vekottimesta: askel- tai sykemittarista ja niiden antamasta palautteesta.

Asiantuntija psyykkinen valmentaja Martina Roos-Salmi, Balancia FlowLue lisää Leena Matikka & Martina Roos-Salmi (toim): Urheilupsykologian perusteet (Liikuntatieteellisen Seuran julkaisu nro 169, 2012)

Julkaistu: 12.7.2012
Kommentoi »