
Miten antioksidantit suojaavat soluja?
Elimistö puolustautuu vapaita radikaaleja vastaan niin sanotun antioksidantti- eli hapettumisenestojärjestelmän avulla. Lue lisää.
Elimistö puolustautuu vapaita radikaaleja vastaan niin sanotun antioksidantti- eli hapettumisenestojärjestelmän avulla. Osa järjestelmästä rakentuu erilaisista entsyymeistä ja muista valkuaisaineista, joita elimistö itse tuottaa. Myös ruoasta saatavien C- ja E-vitamiinien, beetakaroteenin, seleenin ja flavonoidien on havaittu toimivan antioksidantteina elimistössä.
Antioksidantit kykenevät muuttamaan vapaat radikaalit vaarattomaan muotoon ja estämään näin soluvaurioita. Vapaat radikaalit ovat molekyylejä, joissa on yksi tai useampi pariton elektroni. Antioksidantit kiinnittyvät vapaisiin radikaaleihin parittomien elektroniensa avulla ja muodostavat näin yhdisteen, joka ehkäisee solua tuhoutumiselta ja joka pystytään sen jälkeen helposti poistamaan kehosta kuona-aineena.
Antioksidantit voidaan toimintansa mukaan jakaa kahteen ryhmään, primaarisiin ja sekundaarisiin.
- Primaariset eli niin sanotut ennaltaehkäisevät antioksidantit vähentävät uusien radikaalien ja hapettumisketjujen muodostumista.
- Sekundaariset eli hapettumisreaktioita keskeyttävät antioksidantit voivat kaapata radikaaleja suoraan. Siten ne lyhentävät ketjureaktiota ja vähentävät vapaiden radikaalien aiheuttamien vaurioiden laajuutta solussa.
Lue lisäksi:
Mihin flavonoidien terveellisyys perustuu?