
Treeni ja ravinto
Tunnettuja antioksidantteja
Elimistön itsensä valmistamien antioksidanttientsyymien lisäksi saamme antioksidantteja ravinnon kautta. Lue lisää.
Elimistön itsensä valmistamien antioksidanttientsyymien lisäksi saamme antioksidantteja ravinnon kautta.
Elimistön omat antioksidantteina toimivat entsyymit:
- glutationiperoksidaasi
- superoksididismutaasi
- katalaasi
Ravintoaineista antioksidantteina voivat toimia:
- Fenoliset yhdisteet (flavonoidit)
- Suojaavat kasvia liialliselta UV-säteilyltä, tuhohyönteisiltä, viruksilta, bakteereilta ja sieniltä sekä toimivat kasvihormoneina. Ehkäisevät myös ihmiselimistössä tapahtuvia hapettumisreaktioita, jolloin ne toimivat antioksidantteina.
- E-vitamiini (alfatokoferoli)
- Rasvaliukoinen vitamiini, joka suojaa erityisesti rasvahappoja hapettumiselta ja estää näin vapaiden radikaalien muodostumisen.
- C-vitamiini (askorbiinihappo)
- Vesiliukoinen yhdiste, joka toimii muiden tehtäviensä ohella antioksidanttina. Herkästi reagoivana yhdisteenä se sitoo itseensä vapaita radikaaleja tehden ne vaarattomiksi.
- Ruoan käsittely (kypsentäminen, pakastaminen) saattaa hävittää jopa puolet ruoka-aineen C-vitamiinista.
- Karotenoidit
- Toimivat kasvikunnan tuotteissa hapettumista ehkäisevinä yhdisteinä eli antioksidantteina sekä väriaineina
- Karotenoideihin kuuluvat beetakaroteeni, alfakaroteeni, kantaksantiini, lykopeeni, luteiini ja kryptoksantiini.
- Osa karotenoideista toimii elimistössä A-vitamiinin esiasteina (esim. beetakaroteeni).
- Mitä voimakkaampi vihreän, keltaisen, punaisen tai oranssin sävy kasviksessa on, sitä enemmän siinä on karotenoideja.
- Ruoan kypsentäminen ja käsittely jopa parantavat karotenoidien imeytymistä ja hyödynnettävyyttä elimistössä.
- Seleeni
- Seleeniä on ihmiskehossa vähän, mutta sillä on keskeinen merkitys mm. antioksidanttina toimivan glutationiperoksidaasientsyymin rakentumisessa.
- E-vitamiinilla on seleenin toimintaa täydentävä vaikutus, sillä se inaktivoi rasvahapoista muodostuvia vapaita radikaaleja.
- Suomessa seleeniä on lisätty yleislannoitteisiin vuodesta 1984 alkaean viljan ja kotieläinten rehun seleenipitoisuuden kohottamiseksi.
Lue lisää antioksidanteista:
Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat