Treeni ja ravinto

Tunnettuja antioksidantteja

Elimistön itsensä valmistamien antioksidanttientsyymien lisäksi saamme antioksidantteja ravinnon kautta. Lue lisää.

Teksti Toimitus
26.9.2008 Terve.fi

Elimistön itsensä valmistamien antioksidanttientsyymien lisäksi saamme antioksidantteja ravinnon kautta.

Elimistön omat antioksidantteina toimivat entsyymit:

  • glutationiperoksidaasi
  • superoksididismutaasi
  • katalaasi

Ravintoaineista antioksidantteina voivat toimia:

  • Fenoliset yhdisteet (flavonoidit)
    • Suojaavat kasvia liialliselta UV-säteilyltä, tuhohyönteisiltä, viruksilta, bakteereilta ja sieniltä sekä toimivat kasvihormoneina. Ehkäisevät myös ihmiselimistössä tapahtuvia hapettumisreaktioita, jolloin ne toimivat antioksidantteina.
  • E-vitamiini (alfatokoferoli)
    • Rasvaliukoinen vitamiini, joka suojaa erityisesti rasvahappoja hapettumiselta ja estää näin vapaiden radikaalien muodostumisen.
  • C-vitamiini (askorbiinihappo)
    • Vesiliukoinen yhdiste, joka toimii muiden tehtäviensä ohella antioksidanttina. Herkästi reagoivana yhdisteenä se sitoo itseensä vapaita radikaaleja tehden ne vaarattomiksi.
    • Ruoan käsittely (kypsentäminen, pakastaminen) saattaa hävittää jopa puolet ruoka-aineen C-vitamiinista.
  • Karotenoidit
    • Toimivat kasvikunnan tuotteissa hapettumista ehkäisevinä yhdisteinä eli antioksidantteina sekä väriaineina
    • Karotenoideihin kuuluvat beetakaroteeni, alfakaroteeni, kantaksantiini, lykopeeni, luteiini ja kryptoksantiini.
    • Osa karotenoideista toimii elimistössä A-vitamiinin esiasteina (esim. beetakaroteeni).
    • Mitä voimakkaampi vihreän, keltaisen, punaisen tai oranssin sävy kasviksessa on, sitä enemmän siinä on karotenoideja.
    • Ruoan kypsentäminen ja käsittely jopa parantavat karotenoidien imeytymistä ja hyödynnettävyyttä elimistössä.   
  • Seleeni
    • Seleeniä on ihmiskehossa vähän, mutta sillä on keskeinen merkitys mm. antioksidanttina toimivan glutationiperoksidaasientsyymin rakentumisessa.
    • E-vitamiinilla on seleenin toimintaa täydentävä vaikutus, sillä se inaktivoi rasvahapoista muodostuvia vapaita radikaaleja.
    • Suomessa seleeniä on lisätty yleislannoitteisiin vuodesta 1984 alkaean viljan ja kotieläinten rehun seleenipitoisuuden kohottamiseksi.

Lue lisää antioksidanteista:

Yleistä antioksidanteista

Hyviä antioksidanttien lähteitä

Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt