Terve.fi

Mistä alkuraskauden alavatsakivut ja nipistely johtuvat?

Mistä alkuraskauden alavatsakivut ja nipistely johtuvat?
Alkuraskaus ja kivut: Kivut ovat usein kuukautiskivun tyyppistä kipua. Kipu tuntuu vain välillä ja kipu voi olla voimakasta. Lisätietoa alkuraskauden kivusta.
Teksti

Julkaistu 6.11.2008

Alkuraskauden kivut johtuvat kohdun kasvusta ja lantion alueen verekkyyden lisääntymisestä. Kivut ovat usein kuukautiskivun tyyppistä kipua. Tyypillistä on, että kipu tuntuu vain välillä. Kipu voi olla voimakastakin, mutta vaaratonta ja raskauteen kuuluvaa. Kipu loppuu yleensä viimeistään noin 12 raskausviikolla.

Raskauden myöhemmässä vaiheessa voi olla kipuja, jotka saattavat johtua esimerkiksi kohdun kannattimien venymisestä. Myös liitoskivut ovat yleisiä varsinkin loppuraskaudessa. Luonnollisesti neuvolassa seurataan, etteivät nämä oireet enteile kohdunkaulan kypsymistä (eivät yleensä, mutta sekin tulee sulkea pois). Alaselkäkipu saattaa olla joskus merkki pissatulehduksesta. Jos kipu on jatkuvaa tai on muita pissatulehduksen oireita, ota yhteyttä neuvolaan. Neuvolasta voit aina kysyä mieltä painavista asioita. Yöunia ei tarvitse menettää.

Älä pidä tiukkoja vaatteita, älä hiero kohtua, pidä rakko tyhjänä ja juo runsaasti nestettä. Nämä keinot saattavat helpottaa.

Lue myös:

Kommentoi »