Terve.fi

Millaista levitettä kannattaa laittaa leivälle – lue nämä vinkit!

Millaista levitettä kannattaa laittaa leivälle – lue nämä vinkit!
Voi maistuu karppaajille, mutta monet kääntyvät edelleen kevytlevitteiden puoleen.
Julkaistu: 21.2.2012
Voi maistuu karppaajille, mutta monet kääntyvät edelleen kevytlevitteiden puoleen. Mikä on terveellinen valinta leivän päälle? Millainen levite laihduttajalle parhaiten sopii?
Eri levitteissä, voissa, margariineissa ja kevytlevitteissä on eri määrät rasvaa. Olennaista ei kuitenkaan ole rasvan määrä, vaan sen laatu, koska eri tuotteiden rasvakoostumukset vaihtelevat huomattavasti.
Vähärasvainen tai kasvimargariini ei tarkoita välttämättä terveellisintä vaihtoehtoa.
Voi sisältää yksinomaan kovaa eli tyydyttynyttä rasvaa, eikä sitä siitä syystä suositella levitteeksi.
Kevytlevitteistä taas ei saa riittävästi terveellisiä tyydyttymättömiä rasvahappoja.
Levitteeksi suositellaankin margariinia, jossa on vähintään 60 % rasvaa ja jonka rasvahappokoostumus on hyvä.

Hyvän levitteen ominaisuuksia:

  • Valitse levite, jossa on vähintään 60 % rasvaa
  • Kovaa eli tyydyttynyttä rasvaa mahdollisimman vähän (korkeintaan 1/3 rasvan kokonaismäärästä)
  • Omega 3- ja omega 6-rasvahappoja sopivassa suhteessa
  • Suolan määrä mahdollisimman pieni
  • D-vitamiinia vähintään 7,5 mikrogrammaa
  • Pelkkä maininta ‘kasvirasva’ ei kerro, että rasva on hyvälaatuista.
  • Paras vaihtoehto on margariini, joka on tehty rypsi- tai oliiviöljystä.

Kannattaako laihduttajan jättää margariini kokonaan pois leivältä?

Margariinia suositellaan käytettäväksi leivän päällä, jotta varmistetaan riittävä terveellisten (tyydyttymättömien) rasvahappojen saanti. Mikäli margariinin jättää kokonaan pois, kasvaa kovien rasvojen määrä helposti liian suureksi, etenkin jos leivän päällysenä käyttää kovia rasvoja sisältäviä makkaroita ja juustoja.
Margariinin voi jättää leivältä pois, jos leivän päällä käyttää vain vähärasvaisia juustoja ja leikkeleitä sekä vihanneksia ja syö lisäksi rypsiöljyä vähintään kolme ruokalusikallista päivässä.
Myös laihduttajan kannattaa muistaa, että pehmeät rasvat ovat tärkeitä elimistön rasva- ja sokeriaineenvaihdunnalle. Paino pysyy helpommin kurissa eikä sokeritasapaino heittele. Kohtuus kuitenkin kaikessa, ettei energiamäärä kasva liikaa.

Eri levitteiden vertailua:

Keiju normaalisuolainen:

  • rasvaa 60 %
  • tyydyttyneitä 18 g/100 g (30 %)
  • tyydyttymättömiä rasvahappoja 42 g/100 g
  • suolaa 1,3 %
  • D-vitamiini 20 mikrogrammaa/100 g
  • rypsiöljy 38 %
  • Hyvä rasvahappokoostumus, paljon D-vitamiinia.

Flora normaalisuolainen:

  • Rasvaa 60
  • Tyydyttyneet rasvahapot 20 g/100 g (33 %)
  • Tyydyttymättömät rasvahapot 40 g/100 g
  • Suolaa 0,9 %
  • D-vitamiini 10 mikrogrammaa/100 g
  • Kasviöljyjä 40 % (rypsi-, auringonkukka- ja pellavaöljy)
Hyvä rasvahappokoostumus ja vähäsuolainen

Becel kevyt:

  • Rasvaa 38 %
  • Tyydyttyneet rasvahapot 8 g/100 g (21 %)
  • Tyydyttymättömät rasvahapot 30 g/100 g
  • Suolaa 0,9 %
  • D-vitamiini 10 mikrogrammaa/100 g
  • Kasviöljyä 33
Rasvan kokonaismäärä pienempi kuin suosituksissa

Kevyt Levi vähäsuolainen:

  • Rasvaa 40
  • Tyydyttyneet rasvahapot 15 g/100 g (38 %)
  • Tyydyttymättömät rasvahapot 18 g/100g
  • Suolaa 0,7 %
  • D-vitamiini 20 mikrogrammaa/100 g
  • Kirnumaito ja voi (maitorasvaa 25 %), rypsiöljy 15
Runsaasti kovaa eli tyydyttynyttä rasvaa

Oivariini:

  • Rasvaa 75 %
  • Tyydyttyneet rasvahapot 32 g/100g (43 %)
  • Tyydyttymättömät rasvahapot 34 g/100 g
  • Suolaa 1,5 %
  • D-vitamiini 10 mikrogrammaa/100 g
  • Voi (maitorasvaa 55 %), rypsiöljy 20 %
Eniten suolaa, runsaasti kovaa rasvaa

Voi:

  • Rasvaa 80 %
  • Tyydyttyneet rasvahapot 45 g/100 g (56 %)
  • Tyydyttymättömät rasvahapot 16 g/100 g
  • Suolaa 1,4 %
  • D-vitamiini 0,7 mikrogrammaa/100 g
  • Kerma
 Pelkkää kovaa eli tyydyttynyttä rasvaa
2 kommenttia