Kauneus & Terveys

Miksi joulusta tuli ahdistava työleiri?

Miksi joulusta tuli ahdistava työleiri?

Lapsena joulu sykähdytti, mutta aikuisena samaa tunnetta ei tavoita. Psykoterapeutti kertoo, mistä tuntemuksissa todella on kyse.
Teksti Emmi Oksanen
Kuvat Fotolia
Mainos

”Joulu mieheni kanssa imi minusta kaikki mehut. Hössötys ja lahjojen hankinta alkoivat kuukausia ennen juhlaa. Kaikille hänen kolmelle sisarukselleen, vanhemmille ja mummolle piti antaa lahja.Jouluaattoaamuina kokoonnuimme miehen mummon pieneen asuntoon koko suvun kanssa. Sieltä piti mennä miehen vanhemmille ja haudoille ja sitten minun sukulaisteni luo. Koko päivä oli kassien kantamista ja autolla suhaamista. Se stressasi, enkä osannut nauttia ollenkaan. Viime joulu oli ensimmäinen eromme jälkeen. En ostanut lahjoja. Kävin vain syömässä vanhempieni luona. Se oli ihanaa.” Essi, 27

”Joulu on menettänyt jostain syystä merkityksensä. Olen viettänyt sen enimmäkseen yksin viimeiset 10 vuotta. Poikani on joka toinen joulu isällään ja joka toinen joulu yleensä minun vanhemmillani. Minäkin käyn vanhempieni luona syömässä. Muuten olen yksin ja nautin vapaa-ajasta. Rakennan esimerkiksi jättimäisen palapelin. Joskus olen käynyt baarissa, viimeksi tein töitä omasta halustani. En koristele kotia enkä hanki lahjoja. Joulu tuntuu samalta kuin muutkin ­vapaapäivät. Minusta jokainen saa viettää sitä, kuten haluaa. Olen työssäni niin paljon ihmisten seurassa, ettei yksin vietetty joulu tunnu yksinäiseltä. Muut ihmiset kyllä kommentoivat ratkaisuani. Heistä on kamalaa, että haluan olla yksin kotona. Koska joulu on monelle perhejuhla, he eivät kutsu kylään, eikä minun tarvitse kieltäytyä kutsuista.” Liisa, 38

Lue vinkit: 5 vinkkiä, joilla säilytät mielenrauhasi MYÖS jouluna

Asiantuntija vastaa

Lapsuuden jouluissa oli taikaa, mutta aikuisena juhlan odotus on pelkkä muisto. Miksi joulu ei tunnu enää miltään? 

Luultavasti siksi, että se on liian kovaa suorittamista.

– Työläys ja suorittaminen vievät herkästi ilon mistä tahansa asiasta, sanoo psykologi ja psyko­terapeutti Anna Salmi Väestöliitosta.

Osa jouluun liittyvistä paineista tulee yhteiskunnallisista normeista. Suomessa on vahvat joulunviettoperinteet, ja koko maa hiljenee.

Osa taas johtuu omista odotuksista ja uskomuksista. Ajatteletko esimerkiksi, että vain täydellinen tai lapsuutesi kaltainen joulu on hyvä joulu?

– Joulu on symbolisesti tosi latautunut juhla. Omat tarpeet ja paineet ovat helposti ristiriidassa, Salmi sanoo.

Lue lisää: Väsymys, johon uni ei auta

Jos koristelee kuusen hammasta purren ­Instagram-kuvia varten, mitään taikaa ei tunnekaan. Huilaaminen ja hetkeen keskittyminen voisivat tehdä paljon onnellisemmaksi.

Jouluun liittyvistä toiveista kannattaa kertoa ajoissa heille, joiden kanssa juhlii. 

– Usein ihmiset luovat odotuksia mielessään mutta eivät kerro niistä. Kun huomaa, etteivät odotukset toteudu, alkaa ärsyttää.

Etenkin naisia ahdistaa

Näin voi olla varsinkin naisilla, jotka hoitavat leijonanosan jouluvalmisteluista. Tasa-arvo­barometrin mukaan naiset tekevät perheissä nimittäin selvästi enemmän kotitöitä kuin miehet. Vain neljäsosa naisista on tyytyväisiä työnjakoon, ja puolet pareista riitelee aiheesta.

Joulun ei pidä olla työleiri. ­Kaikkien perheenjäsenten on syytä osallistua valmisteluihin.

Lue lisää: Näin löydät iloa ja merkitystä elämääsi 

Muistakin toiveista kannattaa puhua ajoissa. Jos ei halua viettää joulua kolmessa eri kyläpaikassa, kuten aiemmin, se kannattaa kertoa sukulaisille ystävällisen napakasti etukäteen.

– Niin heillä on aikaa sopeutua tilanteeseen. Muutos voi herättää vastarintaa, mutta aikuisten ihmisten pitää kestää se, että kukin päättää joulunvietostaan itse.

Joulu voi tehdä olon tyhjäksi myös siksi, ettei ole omassa elämässään tilanteessa, jossa ­haluaisi olla. Näin voi olla, jos elää ikäkriisiä, läheinen on hiljattain kuollut, on vasta eronnut tai on kohdannut jonkin ison pettymyksen. Silloin kannattaa olla itselleen armollinen.

– Itseään ei pidä syyllistää, jos joulu ei tunnu miltään tai jos se on päivä, jonka joutuu lusimaan läpi. Joulun taikaa ei tarvitse löytää ollenkaan, Salmi sanoo.

Myöhemmin se voi kuitenkin taas löytyä. 

Lue lisää: Oletko menneisyyden roolien vanki? Lue lisää: Onko rakkaus vain peitenimi traumoille?

Julkaistu: 20.12.2017