Kauneus ja Terveys

Mikä huonoissa parisuhteissa viehättää?

Mikä huonoissa parisuhteissa viehättää?
Kaikki meistä osaavat yleisimmät ihannekumppanin määritelmät. Huomioonottava, kiltti, rehellinen ja sitä rataa. Usein silti päädymme olemaan parisuhteessa suorastaan ihannekumppanimme vastakohdan kanssa. Missä vika, kun päädymme kärvistelemään parisuhteessa alistavan, ilkeän ja epäsopivan kumppanin kanssa? Psychcentral.com -sivusto tutki asiaa.
Julkaistu: 28.9.2012

Ei ole yleensä sattumaa, kehen tunnemme viehätystä. Jokin voima saa ihmiset valitsemaan itselleen epäsopivan kumppanin. Usein syytä saa hakea lapsuudesta ja kotioloista. Ihminen hakee yleensä tietoisesti kotiolojensa jatkumoa. Kumppanin ei välttämättä tarvitse muistuttaa vanhempia, mutta jos kumppani luo jotakin tuttuuden tunnetta lapsuudesta, viehtymys voi kasvaa.

Usein ihminen pyrkii myös tiedostamattaan korjaamaan lapsuuden ongelmiaan aikuisena parisuhteidensa kautta.

Tohtori ja terapeutti Harville Hendrix kertoo, että ihmisen emotionaalinen käytös muokkautuu sen mukaan, millaisessa emotionaalisessa ympäristössä hän on kasvanut. Jotenkin ihminen myös tuntee vetoa sellaiseen, joka ei välttämättä ole ollut lapsuudessa aivan kunnossa. Jos lapsena ei ole saanut ilmaista vihaa, aikuisena ihminen helposti kiintyy sellaiseen, joka vaikuttaa vihamieliseltä jollain tavalla.

Etsimme alitajuista kotia

Uusi suhde tuo yleensä mukanaan sekä hyvät että huonot alitajuiset muistot lapsuudesta. Uuden ihmisen kanssa tunnemme, että meillä on mahdollisuus korjata ne asiat, jotka lapsuudessa olivat pielessä. Yleensä uusi suhde alkaa euforisissa merkeissä, mutta mitä pidemmälle suhde etenee, ne asiat, jotka aluksi viehättivät, muuttuvatkin ärsyttäviksi ja sietämättömiksi. Lopulta saatamme olla parisuhteessamme yhtä turhautuneita kuin olimme aikoinaan vanhempiemme kanssa.

Kierre kannattaa katkaista ajoissa

Parisuhteista etsitään tuttua mukavuusaluetta sekä hyvässä että huonossa. Mukavuusalue on se, johon olemme ikämme tottuneet. Jos olemme kasvaneet meitä huonosti kohtelevien vanhempien seurassa, on todennäköistä että päädymme huonosti kohtelevien ihmisten kumppaneiksi.

Olisi tärkeää havaita nämä asiat, etenkin jos huomaa joutuneensa huonojen suhteiden kierteeseen. Ihminen on ohjelmoitu viehättymään kaikkeen tuttuun. Joskus vaatii ammattiapua kierteen katkaisuun. Kukaan ei ole tuomittu huonoihin suhteisiin, vain ohjelmoitu. Sen ohjelmoinnin voi myös peruuttaa.

Lue myös:

Kommentoi »