Treeni ja ravinto

Marjojen ainesosat voivat ehkäistä sepelvaltimotautia

Mustikasta, karpaloista ja viinirypäleistä saatavat antosyanidiinit ja proantosyanidiinit voivat auttaa sepelvaltimotaudin ehkäisyssä. Lue lisää.

4.10.2016 Terve.fi

Etenkin marjoista saatavat antosyanidiinit ja proantosyanidiinit voivat tuoreen tutkimuksen mukaan auttaa sepelvaltimotaudin ehkäisyssä. Niitä saa mm. mustikasta, karpaloista ja viinirypäleistä.

American Journal of Clinical Nutrition lehden julkaisemat yhdysvaltalaistulokset perustuvat 17 000 aikuisen kuusivuotiseen seurantaan, ja sen perusteella eniten antosyanidiineja ja proantosyanidiineja ruoastaan saavat sairastuvat noin puolet epätodennäköisemmin kuin henkilöt, joiden ruokavaliossa on niitä vain vähän.

Marjojen ja muiden anto ja proantosyanidiineja paljon sisältävien ruokien syöminen oli yleisempää varakkaiden ja muutenkin terveellisesti elävien keskuudessa, mutta yhteydet havaittiin myös elintavoiltaan vähemmän terveellisten parissa. Flavonoidien kokonaiskulutus ei vaikuttanut sairastumisriskeihin tässä tutkimuksessa.

Samansuuntaisia tuloksia on saatu aiemminkin. Antosyanidiini-flavonoidit on yhdistetty mm. pienempään diabeteksen, Parkinsonin taudin ja sydänkohtausten vaaraan. Ruokavalion lisäksi kuitenkin moni muukin seikka voi vaikuttaa yhteyksiin.

Lähde: American Journal of Clinical Nutrition 2016;DOI:10.3945/ajcn.115.129452

Lue lisää:

Näin tunnistat sepelvaltimotaudin

Tämä marja voi parantaa vakavan sairauden

Marjat suojaavat suomalaismiestä diabetekselta

Kotimaiset marjat ovat hyväksi verisuonille

Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt