Terve.fi

Marjat suojaavat suomalaismiestä diabetekselta

Paljon marjoja syövät suomalaismiehet saattavat säästyä aikuistyypin diabetekselta, tai ainakin sairastua siihen epätodennäköisemmin kuin muut.

Sen sijaan hedelmät ja vihannekset eivät välttämättä ole yhtä merkittäviä diabeteksen ehkäisijöitä heille, suomalaistutkimus osoittaa.

Tutkimus perustuu aineistoon, johon on kerätty kuopiolaismiesten terveystietoja vuodesta 1984 saakka. Tähän analyysiin valittiin 2 300 miestä, joilla ei ollut diabetesta eikä siihen viittaavia muutoksia vuosina 1984–1989, jolloin miehet olivat 42–60-vuotiaita.

Miehiä seurattiin yhdeksäntoista vuotta, ja tänä aikana heistä runsaat 400 sairastui aikuistyypin diabetekseen. Kun tiedot diabeteksista yhdistettiin miesten ruokavaliotietoihin, analyysi osoitti sairastumisriskin pienimmäksi miehillä, jotka söivät eniten marjoja. Verrattuna vähiten marjoja syöviin heidän diabetesriskinsä oli noin kolmanneksen pienempi.

Vihannekset ja hedelmät eivät juurikaan vaikuttaneet kuopiolaismiesten diabetesriskiin, mikä on mielenkiintoista, sillä niiden terveellisyys on osoitettu lukuisissa tutkimuksissa. Onkin mahdollista, että miehet eivät syöneet hedelmiä ja vihanneksia tarpeeksi, jotta vaikutus olisi näkynyt tässä tutkimuksessa. Oma vaikutuksensa on varmasti silläkin, että analyysista rajattiin pois peruna ja mehut.

Tutkimusta johti Jaakko Mursu Itä-Suomen yliopistosta. Tulokset julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä.

Julkaistu: 23.1.2014
2 kommenttia