Lisää virtaa kasveilla

Lisää virtaa kasveilla
Yritätkö piristää itseäsi hiilihydraattipitoisella lohturuoalla? Pieleen menee; tulet entistä väsyneemmäksi. Virkistävää ja energiaa antavaa syömistä riittää onneksi yllin kyllin. Poimi tästä itsellesi sopivimmat.
Julkaistu 3.2.2013

Syksyn ja talven pimeys ja kylmyys kuluttavat voimavarojamme ja kevään koittaessa monilla on akku jo kovin tyhjä. Syömme huonosti ja liikaa, usein hiilihydraattipitoista lohturuokaa joka vaikuttaa epäedullisesti sokeritasapainoon ja väsyttää entistä enemmän.

Pohjoisilla kylmillä alueilla eivät salaatit ole parasta mahdollista ruokaa talvisin. Onneksi tasapainottavia, hyvää unta tuovia ja virkistäviä ja sopivaa energiaa antavia kasveja on runsaasti talvisinkin tarjolla.

Luonnonyrtit ja marjat

Nokkonen sisältää suuria määriä B-vitamiineja, folaattia, karotenoideja, A-, C-, E- ja K-vitamiinia ja eri kivennäisaineita. Se parantaa sekä mielen että kehon kuntoa ympäri vuoden ja auttaa ehkäisemään talven flunssaa sekä edesauttaa toipumista. Veriarvot kohenevat jolloin jaksaa paremmin. Kuivattua nokkosta voi ripotella moniin ruokiin ja juomiin. Nokkosletut aamulla antavat puhtia pitkälle päivään.

Kaikista ruoka-aineista eniten antioksidanttisia fenoliyhdisteitä on marjoissa. Ne lisäävät stressin sietoa, antavat energiaa lihottamatta ja pitävät verensokerin tasaisena. Marjojen avulla tulehdukset pysyvät loitolla. Kotimaisia marjoja kannattaakin käyttää monipuolisesti ympäri vuoden. Jos maha kestää, kannattaa ruokavalioonsa lisätä sieniä, sillä niistä saa immuunipuolustusta tukevaa D-vitamiinia.

Pähkinät ja siemenet

Auringonkukan siemenissä on korkea määrä lähes kaikkia tarpeellisia ravintoaineita, jotka toimivat hyvin yhdessä. Niissä on paljon energiaa ja proteiinia sekä E-vitamiinia ja monityydyttymättömiä rasvahappoja. Siemeniä syömällä saa energiaa ja voimaa, paremman yöunen vailla suonenvetoa, ja muisti ja mieliala kohenee. Sinkki yhdessä E-vitamiinin kanssa parantaa immuunipuolustusta. Saksanpähkinöiden sisältämät omega-3-rasvahapot auttavat masennukseen ja kaamosmasennukseen.

Hampunsiemenet ovat erittäin ravinteikkaita ja korkealaatuisen proteiinin ja elintärkeiden rasvahappojen lähde. Hampunsiemenistä kylmäpuristetussa öljyssä ja siemenissä on kolmea rasvahapporyhmää (omega-3, omega-6 ja omega-9) ja niiden keskinäinen suhde on erinomainen. Öljy lisää vastustuskykyä, antaa energiaa puutostiloissa ja parantaa mielialaa. Siemeniä kuorineen, kuorittuina tai rouheena voi lisätä ruokiin ja smoothien sekaan, voileiville ja evässekoituksiin pähkinöiden ja muiden siementen joukkoon.

Avokado

Avokadossa on suunnaton määrä kertatyydyttymättömiä rasvahappoja, mutta myös paljon eri vitamiineja, steroleja, arginiinia, tryptofaania, mannoheptuloosihiilihydraattia ja magnesiumia. Avokado onkin ravinteikkain hedelmä. Se edesauttaa sydämen ja verisuonten hyvinvointia sekä parantaa muistia, tehostaa immuunipuolustusta ja ehkäisee ahdistuneisuutta. Avokadon tryptofaani rauhoittaa ja parantaa unta ja arginiini ja mannoheptuloosi piristävät väsynyttä, tuovat keskittymiskykyä sekä takaavat aivojen ja hermoston energiansaannin pitkään.

Tee ja suklaa

Teen katekiinit parantavat immuunipuolustusta ja kofeiini ja kofeiinijohdokset virkistävät ja parantavat keskittymis- ja reagointikykyä. Aminohappo teaniini parantaa mielialaa, rentouttaa ja lievittää stressiä. Tee rauhoittaa ja tuo hyvänolon tunnetta. Parasta on vihreä ja valkoinen tee, mielellään pitkin päivää nautittuna.

Kupillinen hyvälaatuista kaakaota on vielä monin verroin tehokkaampaa kuin tee. Kaakao ja suklaa antavat onnellisuuden tunteita, iloa, mielihyvää ja lievittävät masennusta. Suklaan runsas magnesium antaa energiaa aivojen ja hormonien toiminnalle. Korkean kaakaopitoisuuden omaava suklaa ja kaakao ovat parhaita ja kohtuullisesti käytettynä ne eivät tuo lisäkiloja.

Mausteet

Rosmariini auttaa, kun on vilustunut ja heikottaa. Se auttaa niin yrttinä kuin eteerisenä öljynä uupumukseen, stressiin ja masennukseen sekä terävöittää muistia, rauhoittaa ja parantaa yöunta.

Inkivääri on tunnettu lemmennostattaja, joka tuo voimaa ja piristää. Se helpottaa hengitystietulehduksia ja vatsaflunssaa teenä ja inkiväärihunajana.

Myös mintut ovat hyvä rohto moneen vaivaan. Mietona teenä minttu rauhoittaa, vahvana virkistää, joten iltateeksi se ei sovi.

Sitruunamelissan lehtiä voi lisätä teehen tai vaikkapa vaniljajäätelöön, joka melissan ohella rauhoittaa. Sitruunamelissa auttaa unettomuuteen, väsymykseen, hermostuneisuuteen, masennukseen ja stressiin. Salvia on parhaita masennuksen ja stressin poistajia ja soveltuu hyvin toipilaille ja liikarasittuneille. Iltateenä se auttaa parempaan uneen ja lievittää vaihdevuosi-ikäisten yöllistä hikoilua.

Hyvät hiilihydraatit

Pitkäketjuiset hiilihydraatit, joita on varsinkin täysjyväviljassa, pavuissa ja linsseissä, pilkkoutuvat hitaasti ja tasaisesti elimistössä ja pitävät kylläisenä pidempään ja hillitsevät verensokerin heilahteluja. Niitä syömällä saa pitkäaikaista energiaa.

Lisäksi ne lisäävät hermoston välittäjäaineiden tuotantoa ja parantavat muistia ja tasaavat mielialanvaihteluja. Ne tehostavat tryptofaanin imeytymistä ja edesauttavat yöunta. Papujen syönti torjuu stressiä ja ahdistusta ja estää uupumista. Linssejä kannattaakin syödä iltasella parantaakseen yöunta.

Superfoodit

Superfoodit kuten maca ja ashwagandha antavat lisää virtaa päivään, esimerkiksi pirtelöihin sekoitettuina. Ashwagandha on erinomainen apu levottomuuteen, väsymykseen, stressin aiheuttamaan unettomuuteen ja hermostolliseen uupumukseen. Vastustuskykyä ja parempaa kuntoa saa myös siniviherlevistä Chlorella ja Spirulina, joita on helppo lisätä puuroon tai pirtelöön jauheena. Ne sopivat ravintolisäksi toipilaille ja niille, jotka haluavat lisätä ravintoonsa vitamiineja ja kivennäisaineita ja vahvistaa immuunipuolustustaan.

Kirjoittaja on professori, kasvitieteilijä ja kasvilääkinnän asiantuntija.

Lue myös:

Kommentoi »