Kauneus ja Terveys

Hyödynnä kevään voimayrtit!

Hyödynnä kevään voimayrtit!
Keväisistä villivihanneksista on apua muun muassa kevään flunssiin. Luonto on nyt pullollaan voimaa. Hyödynnä tilaisuus omaksi parhaaksesi! Toimi nyt, sillä toukokuu on varsinkin Etelä-Suomessa villivihannesten parasta aikaa.
Julkaistu: 27.5.2012

Nokkonen

Vaikka moni kasvi omaa terveysvaikutuksia, on nokkonen luontomme superruuista numero ykkönen. Nokkoset ovat myös herkullisimmillaan näin keväällä. Pienimmistä voi käyttää koko verson.

Nokkonen sisältää runsaasti kaikkia vitamiineja, D-vitamiinia lukuun ottamatta, koska sitä ei yleensä kasveissa ole, ja paljon eri kivennäisaineita. Folaattia ja K-vitamiinia siinä on erityisen runsaasti.

Nokkosesta saa hyvin voimaa kevääseen talven jälkeen. Nokkonen kannattaa kiehuttaa, mutta näin keväällä sen ja muut villivihannekset voi myös silputa pieneksi taikinoihin raakanakin. Nokkosesta saa puhdistavaa ja virkistävää teetä, ravitsevia keittoja ja kastikkeita. Erityisesti nokkosesta kannattaa tehdä herkullisia lettuja ja pannukakkuja vaikkapa aamiaiseksi.

Voikukka

Voikukka on villiyrttien toinen vitamiinipommi. Se sisältää paljon enemmän ravinteita kuin meidän yleensä käyttämämme salaattikasvit. Siinä on erityisesti K- ja A-vitamiinia ja runsaasti eri karotenoideja. Varsinkin kitkerimmissä lehdissä on C-vitamiinia.

Voikukkaa voi silputa salaatin joukkoon, yksinään se on liian karvasta, leivän päälle, keittää teeksi ja lisätä taikinoihin, yrttivoihin, kermaviiliin tai tehdä muhennosta, gratiineja, keittoja, paistoksia, piirakoita. Munakkaisiin se sopii erinomaisesti.

Voikukka vahvistaa ja virkistää, puhdistaa elimistöä talven jälkeen, parantaa ruoansulatusta ja maksan toimintaa. Keväisen vahvistavan ja puhdistavan teekuurin pituudeksi voisi suositella 4–6 viikkoa voikukkateetä kupillinen kahdesti päivässä.

Vuohenputki

Vuohenputki rehottaa jo pihoilla monen harmiksi. Sen nuoria ja suppuisia lehtiä kannattaa hyödyntää ennen kuin ne täysin avautuvat ja kitkeröityvät. Vuohenputki on hyvä C-vitamiinilähde keväällä.

Parhaimmillaan se on valmistettuna, mutta aivan nuoria lehtiä voi silputa salaatin joukkoon. Lehdet sopivat nokkosen kera lettuihin, kaali- ja muihin keittoihin, kastikkeisiin, muhennoksiin, laatikko- ja pataruokiin. Sitä voi lisätä piiraisiin riisin ja juuston kera. Vuohenputkiteellä voi lievittää kihtiä ja reumaattisia vaivoja.

Lintulaukka

Litulaukka on kaksivuotinen lehtojen, puistojen ja pihojen kasvi, jolla on munuaismaiset alalehdet ja pienet valkoiset kukat. Se tuoksuu ja maistuu valkosipulille ja sillä on sipulien antiseptisiä, flunssaa torjuvia ja limaa irrottavia vaikutuksia.

Teenä se piristää ja puhdistaa elimistöä. Litulaukkaa voi hyödyntää koko kesän, lehdet kovenevat myöhemmin mutta eivät kitkeröidy. Sitä kannattaa sekoittaa muiden villivihannesten joukkoon jos maku tuntuu liian vahvalta. Lehdet voi silputa salaatin mausteeksi, kastikkeisiin, raejuustoon, rahkaan, kermaviiliin, voileivän päälle, keittoihin. Kukatkin voi syödä. Lämmitä karjalanpiirakoita uunissa siten, että päällystät ne juustolla ja litulaukalla.

Peltokanankaali

Peltokanankaalia on pelloilla, joutomailla, ojien ja teiden pientareilla varsinkin Etelä-Suomessa. Alimmat lehdet ovat 2–5-pariset ja kukat keltaiset. C-vitamiinia kasvissa on erittäin runsaasti. Se on hyvä ruokahalun ja virtsanerityksen lisääjä. Lehdet ovat parhaimmillaan ennen kukintaa. Tosin nuppuja ja nuoria kukkavanoja voi keittää.

Lehdet voi silputa salaattiin, voileiville, kastikkeisiin, maustevoihin. Paistettujen perunoiden kanssa lehdet ja kukat maistuvat. Vanhempina lehdet pitää keittää ja vesi vaihtaa kitkeryyden vuoksi. Tällöin niitä voi lisätä taikinoihin.

Poimulehti

Poimulehtiä on monia lajeja, joiden lehtien kovuus eroaa melko lailla toisistaan. Toukokuussa ne kaikki ovat vielä tarpeeksi pehmeitä käyttöön. Poimulehdessä on parkki- ja karvasaineita ja salisyylihappoa, minkä vuoksi ne edistävät ruoansulatusta, torjuvat ripulia ja verenvuotoja, parantavat haavoja ja estävät tulehduksia. Lehdistä voi tehdä teetä ja salaattia.

Lehdet voi kuivata viherjauheeksi talven aralle ruokiin ripoteltaviksi tai keittää muiden villivihannesten kanssa. Kukat ovat sieviä koristeita salaatissa. Naisten kannattaa pitää poimulehti mielessä, se kun tekee ikääntyneestäkin ladysta neidon.

Koivunsilmut

Koivunsilmuissa ja nuorissa lehdissä on salisylaatteja, fenoleja, karvasaineita ja erittäin paljon C-vitamiinia. Lehtiä voi kerätä salaattiin tai napostella suoraan puusta tai valmistaa teeksi. Niitäkin voi silputa voileiville, raasteisiin ja ruokiin. Lehdet ja lehtitee lisäävät voimakkaasti nesteenpoistoa ja auttavat virtsatievaivojen ohella reumaattisiin vaivoihin ja kihtiin. Ne irrottavat limaa ja ovat antiseptisiä. Hieman varovainen niiden kanssa kannattaa kuitenkin olla, sillä lehtien salisylaatti aiheuttaa joillekuille allergisia reaktioita.

Koivunmahlaa käytetään karkottamaan kevätväsymystä. Toukokuu on mahlan keruuseen myöhäistä.

Kirjoittaja on professori, kasvitieteilijä ja kasvilääkinnän asiantuntija.

Lue myös:

Kommentoi »