
6 syytä syödä marjoja
Harva raaka-aine on yhtä yksipuolinen kuin marjat: niissä on vain hyviä puolia.
1. Polyfenolit
Marjat sisältävät flavonoideja, fenolihappoja ja antosyaaneja. Ne ovat polyfenoleja, biologisesti aktiivisia aineita. Ne estävät tulehduksia, laajentavat verisuonia ja ehkäisevät siten sydän- ja verisuonitauteja, diabetesta ja muistisairauksia. Eri marjoissa on erityyppisiä polyfenoleja: esimerkiksi tummissa marjoissa on paljon antosyaaneja. Marjoja kannattaakin syödä monipuolisesti eri lajeja vaihdellen.
2. Vähän sokeria
Marjat sisältävät sokereita suhteellisen vähän, suunnilleen saman verran kuin vihannekset ja juurekset ja jopa neljänneksen vähemmän kuin tuontihedelmät. Marjojen polyfenolit estävät hiilihydraattien pilkkoutumista elimistössä ja siten myös aterian jälkeistä verensokerin nousua. Siksi marjat auttavat hallitsemaan verensokerin heilahtelua ja saattavat suojata ylipainolta ja kakkostyypin diabetekselta.
Poimi reseptit! 8 x herkulliset marjasmoothiet
3. Siemenöljyt
Siemenellisten marjojen, kuten tyrnin ja mustaherukan, siemenöljyillä on saatu lupaavia tuloksia ihosairauksien hoidossa ja limakalvojen kunnon ylläpidossa. Öljyt ravitsevat ihoa ja auttavat sitä uudistumaan. Ne saattavat ehkäistä ihon ennenaikaista vanhenemista.
4. Kuitu
Marjat sisältävät runsaasti kuitua. Suurin osa marjojen kuidusta on liukenematonta kuitua, joka on tärkeää suolen toiminnalle ja poistaa kuona-aineita elimistöstä. Esimerkiksi 100 grammaa vadelmia sisältää 3,7 grammaa kuituja. Päivittäinen kuitujen saantisuositus on 25–35 grammaa.
Lue vinkit: 7 tapaa käyttää kookosta
5. C-vitamiini
Kotimaisissa marjoissa on runsaasti C-vitamiinia suhteutettuna niiden energiamäärään. Desilitrasta mustaherukoita saa päivittäisen C-vitamiiniannoksen. Jotta appelsiinista saisi saman määrän, pitäisi syödä puolitoista hedelmää. Monessa marjassa ravintoainetiheys on moninkertainen tuontihedelmiin verrattuna.
6. Matala energiapitoisuus.
Sadassa grammassa mustikoita on energiaa 44 kilokaloria. Vastaava määrä banaaneja sisältää energiaa 84 kilokaloria. Marjojen terveysvaikutuksia selvittävissä tutkimuksissa päivittäiset annokset ovat olleet 100–400 grammaa.
Lue myös: 6 syytä syödä avokadoa
Asiantuntija kliinisen ravitsemuksen dosentti Essi Sarkkinen / Itä-Suomen yliopisto.