Terveys

6 syytä syödä avokadoa

Suussasulavan avokadon rasvahapot hoitavat sydäntä ja hermostoa. Ravinteikas hedelmä on hyvää sellaisenaan tai lisättynä vaikka smoothieen tai keittoon.

Teksti Virve Järvinen
Kuvat Shutterstock
19.4.2015

1. Verisuonet

Avokadossa on runsaasti pehmeää,  tyydyttymätöntä rasvaa. Se alentaa huonoa LDL-kolesterolia ja vaikuttaa myönteisesti veren sokeriaineenvaihduntaan, sillä se tehostaa insuliinin toimintaa elimistössä. Seurantatutkimuksissa on huomattu, että runsaasti pehmeää rasvaa syövillä on muita pienempi riski sairastua muistisairauksiin.

Avokado sisältää vain vähän omega-3-sarjan rasvahappoja, joten se tarvitsee rinnalleen toisen pehmeän rasvan lähteen, kuten rypsiöljyn.

2. Ihon hyvinvointi

Avokadossa on lukuisia iholle hyvää tekeviä ravintoaineita, kuten C-, E- ja B-vitamiineja, ja siksi sitä käytetään myös kosmetiikassa.

Avokadossa vitamiinit ovat hyvin imeytyvässä muodossa.  Hedelmän rasva edistää rasvaliukoisen E-vitamiinin imeytymistä.

3. Syövän ehkäisy

Avokado sisältää karotenoideja,  kasvien keltaisia ja punaisia väriaineita. Karotenoidit toimivat elimistössä antioksidantteina, jotka ehkäisevät solujen hapettumista. Tämä ominaisuus saattaa auttaa ehkäisemään sairauksia, joiden kehittymisen alkuvaiheeseen liittyy hapettumisreaktioita. Tällaisia ovat esimerkiksi sydän- ja verisuonitaudit ja jotkut syövistä.

4. Tasainen verensokeri

Avokado on kuitupitoisuudeltaan kasvikunnan kärkikastia: sadassa grammassa avokadoa on 6,7 grammaa kuitua.

Kuitu sitoo itseensä haitallista kolesterolia ja pitää veren sokerin tasaisena sekä ehkäisee joitain syöpätyyppejä.

5. Lihakset

Sadassa grammassa avokadoa on 400 milligrammaa kaliumia, hivenen enemmän kuin banaanissa. Kalium osallistuu esimerkiksi nestetasapainon ylläpitoon ja hermoston ja lihasten toimintaan, joten avokado sopii hyvin osaksi liikkujan välipalaa. Nesteenpoistolääkkeet ja paha oksennus- tai ripulitauti voivat aiheuttaa tilapäisen kaliumin puutteen.

6. Suolan säästö

Rasva tehostaa makujen aistimista ja saa suolankin maistumaan tavallista voimakkaammin. Kun ruoassa on avokadoa, vähempi suola riittää.

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi