Terveys

7 tapaa käyttää kookosta

Kylpyhuoneessakin palveleva kylmä­puristettu kookos on öljy, jota ei kannata torjua.

Teksti Hanna Pesonen
Kuvat 123RF
20.4.2015

Kookos on energinen pähkinä purtavaksi

  • Kookosölyä valmistetaan sekä tuoreista että kuivatuista pähkinöistä. Tuoreis­ta tehty neitsytöljy on maukkaampaa. Pähkinän koko ytimestä tuoreena puristetussa öljyssä on eniten vitamiineja ja antioksidantteja.
  • Kylmäpuristettu kookosöljy koostuu 90-prosenttisesti tyydyttyneistä rasvahapoista, kuten lauriini- ja myristiinihaposta. Siinä on energiaa 900 kcal/100 g.
  • Kookosöljyllä on hoidettu­ astmaa ja flunssaa. Ayurveda-opin mukaan öljyn kurlaaminen (oil pulling) edistää suun terveyttä ja valkaisee hampaita.
  • Kookosöljy eroaa kookosrasvasta, joka on 100-prosenttisesti kovaa rasvaa.

Tehokas kosteuttaja sopii kasvoille, vartalolle ja limakalvoille. Jotkut käyttävät ­öljyä deodoranttina ja aurinkovoiteena. Öljy­ imeytyy­ helpommin, kun sen levittää kostealle iholle. ­Kokeile vartalolle myös kuivaharjauksen jälkeen ennen suihkua, ihosta tulee superpehmeä.

Hiusnaamiona kookosöljy antaa kiiltoa ja kosteuttaa hiuspohjaa. Anna vaikuttaa vähintään tunti tai yön yli ja pese pois.

Kuorintavoide syntyy, kun öljyyn sekoittaa sokeria tai merisuolaa.

Silmämeikinpoisto­ kookosöljyllä irrottaa ­vedenkestävänkin meikin ja kosteuttaa ihoa.

Superruoka ja kuntoilijoiden suosikki, jonka terveellisyys jakaa mielipiteet. Sen kannattajat uskovat, että öljy muun muassa parantaa vastustuskykyä ja tulehduksia sekä tukee painonhallintaa ja kilpirauhasen toimintaa. Kiistatonta näyttöä hyödyistä ei ole.

Paistamiseen, l­evitteeksi, leivontaan ja puuron tai smoothien joukkoon sopiva kookosöljy kestää hyvin kuumentamista. Kylpyhuoneeseen ja keittiöön kannattaa varata oma purkkinsa. Valkoinen massa sulaa kirkkaaksi nesteeksi 24 asteessa.

Sheivatessa öljy rauhoittaa ihoa. Kokeile höyläys­geelinä tai voiteena karvanpoiston jälkeen.

Miinukset

– Kasviöljyistä kookos on epäterveellisin. Kova rasva nostaa tutkimusten mukaan huonoa koles­terolia.

– Liikakäyttö voi panna vatsan kuralle.

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi