Terve.fi

Liiallinen B-vitamiinien saanti yhteydessä keuhkosyövän kehittymiseen

Liiallinen B-vitamiinien saanti yhteydessä keuhkosyövän kehittymiseen
B6- ja B12-vitamiinien liika saanti nostaa keuhkosyövän riskiä miehillä jopa kaksin- tai nelinkertaiseksi. Lue lisää.
Julkaistu 29.9.2017

Vastavalmistuneen tutkimuksen mukaan B6- ja B12-vitamiinien liika saanti nostaa keuhkosyövän riskiä miehillä jopa kaksin- tai nelinkertaiseksi. Naisilla vastaavaa yhteyttä ei havaittu. Tutkimuksesta uutisoi Eurekalert!-lehti.

Tupakointi nosti riskiä vielä entisestään. Miehillä, jotka tupakoivat ja söivät yli 20 mg B6-vitamiinia kymmenen vuoden ajan, keuhkosyövän riski oli noin kolminkertainen. Tupakoivilla ja yli 55 mikrogrammaa B12-vitamiinia päivässä syövillä keuhkosyövän riski oli noin nelinkertainen verrattuna henkilöihin, jotka eivät syöneet vitamiinitabletteja.

Vitamiinilisiä markkinoidaan terveyttä edistävinä, mikä ei välttämättä olekaan täysin ongelmatonta. Tämä oli ensimmäinen tutkimus, jossa selvitetään vitamiinilisien pitkäaikaisen käytön vaikutuksia keuhkosyövän riskiin.

Tutkimuksessa oli mukana yli 77 000 henkilöä. Aineisto saatiin VITamins And Lifestyle tutkimuksesta. Koehenkilöt olivat iältään 50 – 76 -vuotiaita kun seurantatutkimus alkoi vuosina 2000 ja 2002. Tutkimuksen alkaessa koehenkilöt kertoivat, paljonko he olivat syöneet B-vitamiineja lisäravinteina viimeisen kymmenen vuoden aikana.

Tutkijat suhteuttivat syöpäriskin muihin riskitekijöihin, kuten tupakointiin, ikään, etnisyyteen, koulutukseen, lääkkeidenkäyttöön, kehonrakenteeseen, alkoholinkäyttöön sekä henkilöiden ja heidän perheidensä syöpä ja keuhkotautihistoriaan. Näin he voivat tarkastella pitkäaikaisen B-vitamiinilisän vaikutusta erillään muista merkittävistä riskiä muuttavista tekijöistä.

Riskiä kasvattava B-vitamiiniannos oli tutkimuksessa kuitenkin reilusti korkeammat kuin se, minkä päivittäisestä multivitamiinitabletista saisi. Osa tutkimuksessa mukana olleista henkilöistä söi moninkertaisesti suositusten mukaisen määrän B-vitamiinia päivittäin.

Aiheesta on pian tulossa kaksi uutta tutkimusta. Toisessa tarkastellaan sitä, millaisia vaikutuksia suurella B-vitamiinimäärällä on naisiin vaihdevuosien jälkeen. Tällä pyritään varmistamaan tai kumoamaan havainto siitä, ettei B-vitamiinin liika saanti nosta keuhkosyöpäriskiä naisilla. Toinen toistaa tämän tutkimuksen asetelman, jotta saadaan testattua tulosten toistettavuutta.

Tämän uutisen tarjoaa Lääkäriportaali, joka on erikoisalakohtainen palvelu lääkäreille ja lääketiedettä opiskeleville. Palvelu tarjoaa koti- ja ulkomaisen lääketieteellisen uutispalvelun ilmaiseksi. Lue lisää ja rekisteröidy käyttäjäksi

Lue lisää:

Kommentoi »