Terve.fi

Huolehdi B-vitamiinin saannista - vältä vaarallinen syöpä

Huolehdi B-vitamiinin saannista - vältä vaarallinen syöpä
Foolihappopitoisten kasvisten syönnillä on tuoreen jättitutkimuksen mukaan melkoisia hyötyjä. Paljon foolihappoja saavilla naisilla on pienempi todennäköisyys sairastua vaaralliseen suusyöpään. Lue lisää.
Julkaistu: 23.11.2010

Foolihappopitoisten kasvisten syönnillä on tuoreen jättitutkimuksen mukaan melkoisia hyötyjä. Nimittäin Yhdysvalloissa Columbian yliopiston lääketieteellisen keskuksen ja Harvardin terveystieteiden tiedekunnassa tehdyn tutkimuksen mukaan paljon foolihappoja saavilla naisilla on pienempi todennäköisyys sairastua vaaralliseen suusyöpään.

Foolihappo kuuluu B-vitamiineihin ja sitä saadaan kasviksista, hedelmistä ja marjoista sekä täysviljatuotteista. Foolihappo on yleisimmin puuttuva B-vitamiini.  

Suusyövälle altistavat tupakointi, runsas alkoholi, foolihapon puute

Kattavaan tutkimukseen osallistui peräti 87 000 hoitoalalla työskentelevää naista, joita seurattiin kaikkiaan yli 30 vuoden ajan (vuodesta 1976).  

Tutkimuksessa havaittiin myös, että alhaisten foolihappotasojen lisäksi suusyövälle altistavia tekijöitä olivat tupakointi ja runsas alkoholin käyttö, joka peräti nelinkertaisti syöpädiagnoosin riskin.

”Suusyövät ovat lisääntyneet naisilla useiden vuosien ajan sosiaalisten tottumusten muutosten myötä, kun yhä useampi nainen tupakoi ja käyttää alkoholia. Tämä uusi tutkimus voi tarjota menetelmän vähentää niitä [suusyöpiä] tarkastelemalla foolihapon saantia ja lisäämällä foolihappoja sisältävien hedelmien ja kasvisten määrää ruokavaliossa”, British Dental Health Foundationin toimitusjohtaja Nigel Carter totesi tutkimuksen tuloksista.

Carterin mukaan aiemmissa tutkimuksissa on keskitytty usein miehiin, joilla on kaksinkertainen riski sairastua suusyöpään.

”Vaikka tämä tutkimus keskittyi naisiin, tiedämme, että myös miehet hyötyvät hedelmien ja kasvisten määrän lisäämisen tarjoamasta suojasta.”

Epäterveellinen ruokavalio on yhdistetty noin kolmasosaan suusyöpätapauksista.

Viimeaikaisissa tutkimuksissa on saatu puolestaan viitteitä siitä, että suusyöpää ehkäiseviä tekijöitä voivat olla kananmunien ja omega-3-rasvahappoja sisältävien kalojen, sekä kuituja sisältävien pähkinöiden, siemenien ja ruskean riisin runsas käyttö ruokavaliossa.  

Suusyövän ennuste huono: puolet menehtyy

Suusyöpä on hyvin vaarallinen syöpä, jonka ennuste riippuu suuresti siitä, miten aikaisin se havaitaan. Tällä hetkellä vain noin puolet suusyöpäpotilaista on hengissä viiden vuoden päässä diagnoosista, mikä johtuu liian myöhäisistä syöpähavainnoista.  

Suomen Hammaslääkäriliiton mukaan Suomessa todetaan vuosittain noin 200 uutta suuontelon syöpätapausta ja uusien suusyöpätapausten määrä on kasvussa. Hammaslääkäriliiton mukaan monet syövistä havaitaan valitettavan usein aivan liian myöhäisessä vaiheessa, mikä useimmiten johtuu siitä, etteivät ihmiset käy säännöllisesti hammaslääkärin tarkastuksissa. Jos syövät havaittaisiin ajoissa, kuolleisuus pienenisi huomattavasti.

Suusyövän oireita ovat suun kovareunaiset haavaumat, jotka eivät parane viimeistään kolmessa viikossa, punaiset tai vaaleat laikut, sekä epätyypillinen turvotus tai kyhmyt suussa.

Lue lisää:

Kommentoi »