Treeni ja ravinto

Yle: Tuleeko B-vitamiinista uusi D-vitamiini?

19.2.2013 Terve.fi

B:hen pitäisikin Sundqvistin mukaan kiinnittää enemmän huomiota kuin D:hen. Yle listaa, että B-vitamiini vaikuttaa esimerkiksi hermojärjestelmään ja aineenvaihduntaan. Sundvist sanoo Ylelle, että liian harvoin muistetaan, että B-vitamiini ”ohjaa ihmisen mielenterveyttä”. Lisäksi hän kertoo jutussa, että stressi syö ihmisen B-vitamiinivarastoja.

Terve.fi:n asiantuntija-artikkelin mukaan B-ryhmän vitamiineja tarvitaan elimistön energiantuotannossa ja hermoston toiminnassa. Hyviä lähteitä ovat esimerkiksi liha, viljavalmisteet ja maitotuotteet.

Tarkalleen ottaen pitäisi puhua B-vitamiinin sijaan B-ryhmän vitamiineista, sillä B-vitamiineja on kahdeksaa erilaista: tiamiini eli B1-vitamiini, riboflaviini eli B2-vitamiini, niasiini eli B3-vitamiini, pantoteenihappo eli B5-vitamiini, pyridoksiini eli B6-vitamiini, kobalamiini (syanokobalamiini) eli B12-vitamiini sekä foolihappo ja biotiini.

Ylen jutussa hoksautetaan, että tyypillisin B2-vitamiinin puutteesta kertova oire on suupielen haavauma. Sundqvist muistuttaa, että täysjyväviljojen lisäksi B2:n puutteesta kärsivän kannattaa syödä myös kananmunia, pähkinöitä ja maitovalmisteita. Oluessa sen sijaan ei hänen mukaansa ole B-vitamiinia, vaikka näin joskus väitetäänkin.

Ravintovalmentaja sanoo Ylelle, että jos epäilee kärsivänsä B-vitamiininpuutteesta, ei ole haitaksi syödä hetkellisesti laadukasta B-vitamiinilisää purkista.

Lähteet: Yle, Terve.fi/Saatko riittävästi vitamiineja?

Lue myös:

B12-vitamiinin vähyys saattaa kutistaa aivoja

Auttaako C-vitamiini flunssassa?

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi