Vitamiinit jaetaan rasvaliukoisiin ja vesiliukoisiin. Rasvaliukoisia ovat A-, D-, E- ja K-vitamiinit, joille on ominaista elimistöön varastoituminen. Niiden saantimääriin tulee kiinnittää huomiota, ettei niitä kertyisi elimistöön liikaa, koska pitkäaikainen liikasaanti voi johtaa jopa myrkytykseen. Vesiliukoisia vitamiineja ovat B-ryhmän vitamiinit ja C-vitamiini, joiden saannista on huolehdittava päivittäin, koska ne eivät varastoidu elimistöön kuin lyhyeksi aikaa.
A-vitamiini
A-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini, jota saadaan useimmiten ravinnosta tarpeeksi, joskus yli suositustenkin. A-vitamiinia tarvitaan mm. hämäränäköön, ihon ja limakalvojen hyvinvointiin ja immuunivasteeseen. Maksa on ravinnon ylivoimaisesti paras A-vitamiinin lähde. Paketillisen maksalaatikkoa syömällä turvaa 2–3 viikon A-vitamiinitarpeen kun taas keskikokoisesta porkkanasta saa reilusti kahden päivän annoksen A-vitamiinia. Muita lähteitä ovat mm. rasvaiset maitotuotteet, rasvalevitteet, munankeltuainen ja pinaatti.
B-vitamiini
B-vitamiinit ovat vesiliukoisia ja ryhmään kuuluu kahdeksan eri vitamiinia: tiamiini eli B1-vitamiini, riboflaviini eli B2-vitamiini, niasiini eli B3-vitamiini, pantoteenihappo eli B5-vitamiini, pyridoksiini eli B6-vitamiini, kobalamiini (syanokobalamiini) eli B12-vitamiini sekä foolihappo ja biotiini. B-ryhmän vitamiineja tarvitaan elimistön energiantuotannossa ja hermoston toiminnassa. B-vitamiineja saadaan runsaasti ravinnosta, hyviä lähteitä ovat mm. liha, viljavalmisteet ja maitotuotteet.
C-vitamiini
C- vitamiinion vesiliukoinen vitamiini, joka vaikuttaa muun muassa antioksidanttina, hampaiden ja ihon hyvinvointiin sekä tulehdusten vastustuskykyyn. Saantisuositus on miehillä ja naisilla 60mg vuorokaudessa, raskauden ja imetyksen aikana tarve kasvaa. C-vitamiinin saanti ruoasta ei ole ongelmallista, jos vain kasvikset ja hedelmät maistuvat. Parhaita lähteitä ovat ruusunmarja, paprika, marjat ja sitrushedelmät. Sadasta grammasta mustaherukoita saa saantisuosituksen mukaisesti noin kahden päivän annoksen C-vitamiinia.
D-vitamiini
D- vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini, joka auttaa kalsiumin imeytymisessä ja luun muodostamisessa. Uusimpien tutkimusten mukaan D-vitamiinin puutteella saattaa myös olla merkitystä tyypin 1 diabeteksen, syövän, nivelreuman ja MS-taudin synnyssä. Hyviä lähteitä ovat kala, kalaöljyt, maitovalmisteet, kananmuna ja metsäsienet. D-vitamiinia muodostuu myös auringonvalon vaikutuksesta iholla. Suomessa riittävästi aurinkoa D-vitamiinitarpeeseen saadaan loppukeväästä alkusyksyyn. D-vitamiinivalmistetta suositellaan ympäri vuoden alle kolmivuotiaille lapsille ja vanhuksille, lokakuusta maaliskuuhun myös yli kolmivuotiaille lapsille, raskaana oleville ja imettäville.
E-vitamiini
E-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini, jonka tehtävänä on toimia antioksidanttina elimistössä ja ehkäistä hapettumista. Aikuisilla E-vitamiinin puute on harvinaista, joskin sitä saattaa esiintyä rasvojen imeytymisen tai kuljetuksen häiriöiden yhteydessä. Tärkeitä E-vitamiinin lähteitä ovat kasviöljyt, täysjyvävilja ja pähkinät. Esimerkiksi sadasta grammasta vehnänalkioita saa E-vitamiinia reilun kahden päivän tarpeeseen.
K-vitamiini
K-vitamiini on rasvaliukoinen ja sitä muodostavat ihmisen paksusuolen bakteerit. K-vitamiini on välttämätön veren hyytymistekijöiden muodostumiselle. Hyviä lähteitä ovat parsakaali, lehtikaali, pinaatti ja muut vihreät lehtikasvikset sekä kasviöljyt ja maksa. K-vitamiinin puutos on hyvin harvinaista.
Vitamiinien päivittäisiä saantisuosituksia
Vitamiini
Naiset
Miehet
Raskaana olevat
Imettävät
A
700 µg
900 µg
800 µg
1100 µg
B1
1,0-1,2 mg
1,2-,1,5 mg
1,5 mg
1,6 mg
B2
1,2-1,3 mg
1,3-1,7 mg
1,6 mg
1,7 mg
B3
13-15 mg
15-20 mg
17 mg
20 mg
B6
1,2-1,3 mg
1,6 mg
1,5 mg
1,6 mg
B12
2,0 µg
2,0 µg
2,0 µg
2,6 µg
Foolihappo
300-400 µg
300 µg
400 µg
400 µg
C
75 mg
75 mg
85 mg
100 mg
D
7,5-10 µg
7,5-10 µg
10 µg
10 µg
E
8 mg
10 mg
10 mg
11 mg