B6-vitamiini eli pyridoksiini toimii antioksidanttina sekä osallistuu solussa yli sataan entsyymireaktioon, joista suurin osa liittyy aminohappojen aineenvaihduntaan.
Sitä saa mm. lihasta, kalasta, maksasta, munankeltuaisesta, maitovalmisteista, kokojyväviljasta, vihreistä vihanneksista ja hiivasta. Puutos on harvinaista.
B6-vitamiinin mittayksikkö on milligramma (mg).
B6-vitamiinin vaikutus
B6-vitamiini eli pyridoksiini osallistuu elimistön aineenvaihduntatapahtumiin, kuten valkuaisaineiden aineenvaihduntaan ja monien hermovälittäjäaineiden tuotantoon. Sillä on tärkeä tehtävä aminohappojen, erityisesti tryptofaanin metaboliassa, ja näin ollen myös proteiinisynteesissä. B6-vitamiini on tärkeä elimistön vasta-aineiden ja verisolujen muodostukselle. Se estää verihiutaleiden kokkaroitumista, säätelee sokeriaineenvaihduntaa ja on tärkeä hermoston, aivojen ja lihaksiston toiminnalle. Se säätelee myös punasolujen muodostusta.
B6-vitamiinia tunnetaan kolme aktiivista muotoa, pyridoksiini, pyridoksaali ja pyridoksamiini. Nämä muuttuvat maksassa, erytrosyyteissä ja muissa kudoksissa pyridoksaalifosfaatiksi ja pyridoksamiinifosfaatiksi, jotka toimivat entsyymeinä transaminaatioreaktioissa.
B6-vitamiinin tarve
B6-vitamiinin (pyridoksiinin) vähimmäistarve on
- naisilla: 1,2 mg/vrk
- miehillä: 1,5 mg/vrk
- lapsilla: 0,3 – 1,2 mg/vrk
B6-vitamiinin tarve korostuu tietyissä erikoistilanteissa. Näitä ovat mm.:
- laktoosi-intoleranssi
- keliakia
- raskaus
- imetys
- sairaus- ja toipilasaika
- stressi
- kova fyysinen rasitus
- yksipuolinen ravinto
- pitkäaikainen paasto
- dieetti ja laihdutuskuurit
- ehkäisypillerien käyttö
- runsas alkoholinkäyttö
- epäsäännölliset elämäntavat
Suomalaisten keskimääräinen pyridoksiinin saanti ravinnosta on 1,7 – 2,4 mg/vrk, mikä ylittää suositukset.
B6-vitamiinin pitkäaikaisen yliannostuksen (yli 100 mg/vrk) seurauksena saattaa kehittyä neurologisia häiriöitä. Tämä on kuitenkin harvinaista.
Puutos
B6-vitamiinin puutos vaikuttaa ennen kaikkea proteiinien ja aminohappojen aineenvaihduntaan ja sen tarve lisääntyy proteiinin saannin kasvaessa.
Puutosoireita ovat väsymys sekä iho- hermosto- ja verenkuvamuutokset. Iho-oireita tavataan hilseilevänä ihotulehduksena erityisesti suun ja nenän ympärillä. Hermosto-oireet ilmenevät ärtyneisyytenä, kouristeluna, masentuneisuutena, mielialan muutoksina ja pahoinvointina. Lievä puutos liittyy useimmiten huonoon ravitsemukseen ja samanaikaiseen muiden vitamiinien puutteeseen.
Ääritapauksissa B6-vitamiinin puute voi aiheuttaa pienisoluisen (hypokromisen mikrosyyttisen) anemian. Puutos voi olla myös seurausta liiallisesta alkoholin käytöstä.
Saanti
Hyviä B6-vitamiinin lähteitä ruokavaliossa ovat
- liha
- kala, erityisesti lohi
- munankeltuainen
- maksa ja munuaiset
- pavut
- hiiva
- maitovalmisteet
- kuorimattomat viljatuotteet
- vihreät vihannekset ja kasvikset.
Merkittävä osa B6-vitamiinin alkuperäismäärästä tuhoutuu ruoan valmistuksen ja säilytyksen aikana sekä kuumennettaessa tai pakastettaessa.