Terve.fi

Lihavuuden hintalappu voi saavuttaa biljoonan euron rajapyykin vuoteen 2025 mennessä

Lihavuuden hintalappu voi saavuttaa biljoonan euron rajapyykin vuoteen 2025 mennessä

Lihavuus lisääntyy maailmalla hurjaa tahtia ja ilman tarvittavia toimia saattaa vaivan aiheuttama hintalappu olla kymmenen vuoden sisällä jopa biljoona euroa. Lue lisää.
Mainos

Lihavuus lisääntyy maailmalla hurjaa tahtia ja ilman tarvittavia toimia saattaa vaivan aiheuttama hintalappu olla kymmenen vuoden sisällä jopa biljoona euroa, arvioidaan alan asiantuntijajärjestöistä.

Lihavuuden määrä on tuplaantunut maailmassa vuosien 1980 ja 2014 välillä. Suurin osa maailman ihmisistä asuu maissa, joissa ylipaino tappaa alipainoa enemmän. Vuosittain ainakin 2,8 miljoonaa ihmistä kuolee ylipainon tai liikalihavuuden takia.

Maailman terveysjärjestön mukaan lapsuuden lihavuus on yksi vakavimmista julkisen terveyden ongelmista 2000-luvulla. Vuonna 2014 yli 1,9 miljardia aikuista oli ylipainoisia ja yli 600 miljoonaa aikuista liikalihavia.

Lihavuus johtuu siitä, että ihmiset syövät yhä enemmän korkearasvaista ja korkeakalorista ruokaa sekä ovat fyysisesti yhä vähemmän aktiivisia.

Lihavilla ihmisillä on tutkitusti suurempi sydäntautien ja aivoverenkiertohäiriöiden riski. Vaivat ovat suurimpia kuolemien aiheuttajia maailmassa. Lisäksi myös diabeteksen, osteoartriitin ja monien syöpien riski on suurentunut.

Sekä aliravitsemusta että lihavuutta voi esiintyä samassa maassa, yhteisössä ja jopa samassa taloudessa. Vuonna 2014 noin 41 miljoonaa alle 5-vuotiasta lasta oli ylipainoisia tai liikalihavia. Afrikassa luvut ovat tuplaantuneet vuosien 1990 ja 2014 välillä.

Ruokateollisuus voisi tukea terveellisiä ruokavalioita vähentämällä huonoja rasvoja, sokeria, suolan määrää ja takaamalla, että terveellisiä ja ravitsevia vaihtoehtoja on aina sopivaan hintaan saatavilla. Myös esimerkiksi sääntelyllä ja investoimalla lihavuuden ehkäisyyn voidaan vähentää haittoja, järjestöistä summataan.

Lähde: Reuters 11.10.2017

Tämän uutisen tarjoaa Lääkäriportaali, joka on erikoisalakohtainen palvelu lääkäreille ja lääketiedettä opiskeleville. Palvelu tarjoaa koti- ja ulkomaisen lääketieteellisen uutispalvelun ilmaiseksi. Lue lisää ja rekisteröidy käyttäjäksi

Lue lisää:

Lihavuus lisääntyy maailmassa

Mistä apua lihavuuteen? Suomeen tehtiin etävalmennus uudeksi hoitoväyläksi

Lihavuusleikkaus: Suomessa tehdään nyt myös mini-ohitusleikkauksia

Lue haastattelu: Kun lihavuusleikkaus on ainoa vaihtoehto

Julkaistu: 24.10.2017