Terve.fi

Laihdutuslääkkeet


Laihdutuslääke on hyvä apu, kun pyritään laihduttamaan ja tekemään muutoksia elintapoihin, erityisesti ruokavalioon ja liikuntaan. Suomessa on saatavana kahta laihdutuslääkettä: Xenical lääkärin reseptillä sekä käsikauppalääke Alli ilman reseptiä.

Xenical (Roche Oy)

Xenical-laihdutuslääkkeessä vaikuttavana aineena on orlistaatti. Lääke estää rasvan imeytymistä vaikuttamalla paikallisesti ohutsuolessa estäen suolistolipaasientsyymejä pilkkomasta triglyseridejä, jolloin 30 % ravinnon rasvasta jää imeytymättä. Xenicalia saa ainoastaan lääkärin määräämällä reseptillä.

Xenicalia suositellaan potilaille, joiden painoindeksi on vähintään 30 tai potilaille, joiden painoindeksi on vähintään 28, ja joilla on lisääntynyt riski saada tiettyjä ylipainoon liittyviä sairauksia, kuten veren korkea kolesteroli, diabetes tai verenpainetauti.

Lääkettä on saatavana 120 mg kapseleina. Lääkekapseli nautitaan pääaterian yhteydessä, korkeintaan kolme (3) kapselia vuorokaudessa. Ruokavalio on suunniteltava siten, että potilas saa päivittäisen rasva-, hiilihydraatti- ja proteiinimääränsä kolmesta pääateriasta.

Xenicalin tavallisimmat haittavaikutukset ovat kiireellinen tai lisääntynyt ulostamisen tarve, ilmavaivat ja niihin liittyvä ulostaminen, öljyn tihkuminen sekä öljyiset tai rasvaiset ulosteet.

Xenical ei kuulu lääkekorvauksen piiriin.

Lääkkeestä saa lisätietoa lääkäriltä.

Alli (GlaxoSmithKline)

Orlistaatista on tullut markkinoille myös ilman reseptiä saatava itsehoitovalmiste Alli, jossa vaikuttavaa ainetta on 60 mg tablettia kohti eli puolet vähemmän kuin reseptillä saatavassa Xenicalissa. Lääke estää rasvan imeytymistä suolistosta.

Reseptivapaa Alli on tarkoitettu laihdutuksen tueksi yhdessä vähärasvaisen ja vähäkalorisen ruokavalion kanssa. Allin haittavaikutukset ovat samankaltaiset kuin Xenicalilla, mutta miedomman vahvuuden vuoksi myös haittavaikutukset ovat vähäisempiä. Myös Allin käyttöön on suosituksensa ja käyttäjän tulee olla yli 18-vuotias ja painoindeksin tulee olla vähintään 28.

Julkaistu: 10.11.2005