Treeni ja ravinto

Laaturasva palautettava takaisin ruokavalioon

Vuosien rasvakammon jälkeen kulttuuri on muuttumassa. Rasvaa suositellaan palautettavaksi ruokavalioon - kunhan se on hyvälaatuista rasvaa. Lue lisää.

8.6.2010 Terve.fi

Vuosien rasvakammon jälkeen kulttuuri on muuttumassa. Rasvaa suositellaan palautettavaksi ruokavalioon – kunhan se on hyvälaatuista rasvaa. Everydayhealth.com -sivuston mukaan sopiva määrä rasvaa ruokavaliossa tekee hyvää terveydelle.

Mikä on terveellistä rasvaa?

Rasvat on yleisesti jaettu kahteen ryhmään, hyviin ja pahoihin rasvoihin. Niin sanottuja hyviä rasvoja ovat tyydyttymättömät rasvahapot eli ns. pehmeä rasva. Huonoja rasvoja ovat taas tyydyttyneet rasvahapot eli ns. kova rasva.

Suositukset rasvan päivittäisestä saannista perustuvat käytännössä vain hyvien rasvojen saantiin. Kovaa rasvaa tulisi asiantuntijoiden mukaan edelleen välttää. Tämä tarkoittaa käytännössä piilorasvojen välttämistä sekä esimerkiksi paistettujen ja friteerattujen ruokien unohtamista.

Rasvan ja painon yhteys

Terveellinen ruokavalio sisältää rasvaakin. Kevyttuotteiden aikakaudella on huomattu, että rasvattomien tuotteiden käyttö ei auttanutkaan lihavuusongelmaan, vaan päinvastoin pahensi sitä. 1960-luvulla ei vielä käytetty kevyttuotteita, jolloin amerikkalaisista noin 13 prosenttia kärsi ylipainosta. Nykypäivänä joka kolmas amerikkalainen on ylipainoinen, ja ongelma kasvaa ympäri maailman. Erään teorian mukaan lihavuusongelma johtuisi osittain siitä, että rasvasta saatu energia on korvattu hiilihydraateilla.

Rasvan vähentäminen ruokavaliosta ei tunnu edistävän laihtumista eikä vähennä sydäntautien riskiä. Amerikkalaisen tutkimuksen mukaan naiset, jotka olivat vähärasvaisella dieetillä, eivät olleet paljoa terveempiä kuin rasvaa käyttävät kanssasisarensa. Dieettiä noudattavat naiset poistivat ruokavaliostaan pahan rasvan lisäksi hyviä rasvoja, eivätkä laihtuneet sen kummemmin.

Nykyisten suositusten mukaan rasvaa tulisi saada kolmesta yhdeksään annosta päivittäin. Suurin osa rasvasta tulisi olla hyvälaatuista, ja transrasvoja tulisi välttää kokonaan.

Miksi hyvä rasva tekee hyvää?

Rasva on välttämätöntä elimistön hyvinvoinnin kannalta. Hyvänlaatuinen rasva tukee monia elintoimintoja, esimerkiksi sydämen toimintaa. Lisää ruokavalioosi hyvänlaatuista rasvaa sopivassa määrin.

Hyviä rasvoja saat esimerkiksi:

  • kasvisöljyistä
  • rasvaisesta kalasta kuten lohesta
  • erilaisista pähkinöistä
  • siemenistä.

Lähteet: Everydayhealth.com, Harvard

Lue lisää:

Onko olemassa hyvääkin rasvaa?

Rasvahapoilla on eroa

Harvard-julkaisu: Triglyseridit: Iso rasvainen ongelma

Kokeellinen laihdutuskeino: syö rasvaa aamulla älä illalla

Oikeanlainen rasva voi ehkäistä sydäntauteja

Kalarasvat voivat hidastaa solujen ikääntymistä

Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt