Kauneus ja Terveys

Kun mies ei halua

Kun mies ei halua
Miehellä voi esiintyä vähäistä halua tai haluttomuutta siinä missä naisellakin. Myös miehellä on oikeus olla vähän haluava. Haluttomuuden taustalla on usein pettymyksiä ja loukkaantumisia. Haluttomuudella saatetaan myös peittää jotain muuta ongelmaa.
Julkaistu: 8.2.2011

FINSEX-tutkimuksen mukaan seksuaalisen halun puute lisääntyy Suomessa. Seksuaalisen halun puute on yleisempää naisilla, mutta se on lisääntynyt 90-luvun alkuun verrattuna myös miehillä. Vuonna 2007 miehistä 12 prosenttia ilmoitti kokeneensa haluttomuutta viimeisen vuoden aikana melko usein. Naisilla vastaava luku oli 41 prosenttia.

Osmo Kontulan Halu&Intohimo-teoksessa todetaan, että 2007 vain joka viidennessä parisuhteessa haluttomuutta ei ollut esiintynyt kummallakaan puolisolla edes tilapäisesti.

Vaikuttaa tyytyväisyyteen ja vuorovaikutukseen

Haluttomuus aiheuttaa suhteessa usein ongelmia tyytyväisyyden ja vuorovaikutuksen saralla. Lyhyissä suhteissa yllättävä seksuaalinen haluttomuus voi helposti johtaa jopa eroon.

Tässä yhden lukijan kokemuksia:

”Olen kolmisen vuotta kestäneessä hyvässä ja onnellisessa parisuhteessa ja samalla epätyydyttävässä toimimattomassa seksisuhteessa – saman miehen kanssa. Mies on lempeä, älykäs, kiltti ja rauhallinen.

Mutta seksuaalisesti jään koko ajan tyydyttymättömäksi ja mitä enemmän aikaa kuluu näin, sitä ärtyneemmäksi minä tulen. Minulla on sellainen olo, ettei hän osaa lukea kehoani lainkaan…

En saa suuseksiä vaikka itse annan sitä, en saa sormia sisääni!! Mies ei löydä klitorista, ei hyväile itseään niin, että voisin nauttia siitä katsellen, joten en tohdi minäkään sitä tehdä hänen nähtensä. Kaikki on hyvin hellää ja siveää, vaikka sisälläni riehuu tyydyttymätön peto.

Viimeksi seksiä harrastaessamme jäin totaalisen kylmäksi. En kostunut, en tuntenut mitään muuta kuin sisälläni kasvavaa ärtymystä ja hyvä etten itkenyt kesken kaiken.

Minulla on tunne, etten voi enää sanoa ja pyytää, kun kaikki valuu seuraavassa hetkessä hukkaan…”

Miehen haluttomuus on tabu

Miehen vähäinen halu tai haluttomuus seksiin on suurempi tabu kuin naisen haluamisvaikeudet.

– On tyypillinen yleistys, että mies haluaa ja kykenee aina, toteaa seksuaaliterapeutti (NACS) ja hahmoterapeutti Heidi Lindgren.

Miehen haluttomuus saattaa nousta naisen haluttomuutta suuremmaksi asiaksi myös siksi, että monen naisen halu on kiinni miehen halusta.

– Esimerkiksi miehen kesken väsähtäneestä erektiosta voi syntyä oravanpyörä, jossa nainen reagoi tilanteeseen ja mies puolestaan naisen käytökseen ja niin edelleen. Peniksen lerpahtaminen mielletään usein halun loppumiseksi.

Jokaisella miehellä liittyy erektion ylläpitoon ajoittaisia ongelmia ilman, että kyse on erektiohäiriöstä. Hyvä on muistaa myös se, että haluta voi ilman erektiotakin.

Mitä haluttomuuden taustalla on?

On mahdollista, että miehen vähäisten seksihalujen taakse kätkeytyy jotain muuta, kuten erektiohäiriö tai pelko erektiovaikeudesta. Saattaa olla helpompi sanoa, ettei tee mieli kuin ettei kykene.

– Eikä ole tavatonta, että seksuaalista haluttomuutta käytetään jonkin syvällisemmän asian peittokeinona. Näin voi olla niin naisen kuin miehen kohdalla, kertoo terapeutti Lindgren.

Haluttomuuden syyt voivat olla moninaiset niin naisella kuin miehellä. Taustalla on seksuaaliterapeutin mukaan useimmiten jonkinlaisia pettymyksiä ja loukkaantumisia.

– Miesten reagointi työpaineeseen saattaa näkyä herkästi tällä saralla.

Säilytä yhteys kumppaniin

Seksuaaliterapeutti painottaa, että haluttomuus on aina viesti jostain.

– Se on ei-viesti, joka kannattaa selvittää, jotta tilanteesta päästään eteenpäin. Mille asialle mies tai nainen oikeasti haluaa sanoa ei? Se on kysymys, johon tulisi löytää vastaus.

On tärkeää, että kumppania ei emotionaalisesti hylätä, vaikkei hän haluaisikaan seksiä.

– Säilyttäkää hellyys ja kosketusyhteys, jolloin intiimimmän kanssakäymisen aloittaminen aikanaan on helpompaa, neuvoo Lindgren.

Hyvän keskusteluyhteyden omaava pari selviää vähäisen halun kausista muita paremmin. Keskustelemattomuus liittyy usein haluttomuuteen. FINSEX-tutkimuksesta käy ilmi, että avoimena ja helppona seksistä keskustelua pitäneiden osuus pienenee miehillä 58 prosentista 17 prosenttiin, kun kumppanilla on ongelmia halun kanssa. Naisilla vastaava muutos oli 44 prosentista 17 prosenttiin.

Erilaisia haluja voi tasata monin tavoin

Seksuaaliterapeutti muistuttaa, että erilaisista haluista tulee ongelma useimmiten silloin, jos seksuaalisuus on kapeutunut vain yhdynnöiksi. Seksuaalisuus on paljon muutakin kuin seksi ja seksi on paljon enemmän kuin pelkkä yhdyntä.

Näin neuvoo toinen lukija:

”Miehelläni on suht matala seksivietti, itselläni normaali. Kuitenkaan tämä ei aiheuta ongelmia niin kauan, kun mieheni tekee selväksi että olen yhä hänen mielestään seksikkäin, haluttavin ja kaunein nainen maailmassa :)

Kun seksiä on, se on hyvää, ja miehelleni on tärkeää myös minun tyydytykseni. Hän saattaa esimerkiksi makoilla vieressä katselemassa kun sooloilen itse, vaikkei tapahtumaan osallistukaan. Minulle tällainen suhtautuminen on todella tärkeää.”

Asiantuntijana erityistason seksuaaliterapeutti (NACS) ja hahmoterapeutti Heidi Lindgren.

Lue myös:

Kommentoi »