Sairaudet

Kiira Korpi: En vahdi enää syömistäni

Luistelu-uran päättänyt Kiira oli ennen perfektionisti: hän tarkkaili ruokavaliotaan ja oli tyytymätön. Näin hänestä tuli rennompi.

Teksti Anna Kauhala
Kuvat Jouni Harala
13.1.2017

Lopetit urheilu-urasi vuonna 2015. Millaista elämäsi on nyt?

Olen vähemmän itsekäs. En enää laita luistelua kaiken edelle vaan saatan perua esiintymisen ystävän häiden takia. 

Ennen olin perfektionisti, ja minua vaivasi yleinen tyytymättömyys. Ajattelin jatkuvasti, että voisin olla­ vielä parempi. Nykyisin olen rennompi.

Kun aloin luistella näytöksissä,­ löysin lajin ilon uudestaan. Saan nauttia taidoistani mutten joudu tekemään vaikeimpia hyppyjä. ­ 

Mihin olet tyytyväinen ulkonäössäsi?

Minulla on kivat luistelijan käsi­varret. Ne ovat kauniin muotoiset ja naiselliset eivätkä liian ­lihaksikkaat. Pidän myös isoista pakaralihaksistani, vaikka minulla­ oli joskus kompleksi niistä. Kiva, ­että niissä on muotoja, koska rintakehässäni niitä ei ole niin paljon. 

Lue myös: Onko ulkonäkö terveyttä tärkeämpää?

Pahin ulkonäkökriisisi?

Kehonkuvani vääristyi 19–20-vuotiaana, ja olin erittäin hoikka. Halusin olla mahdollisimman laiha, jotta näyttäisin paremmalta luistelijalta ja luistelisin paremmin. En varsinaisesti sairastanut syömishäiriötä, mutta söin yliterveellisesti ja tarkkailin ruokiani.

Vahditko vielä syömisiäsi?

En juuri. Pyrin syömään terveellisesti ja nauttimaan, mitä mieli ­tekee, kun on nälkä. Syksyllä 2015 muutin ­Milanoon ja päätin, etten enää rajoita­ syömisiäni. Halusin syödä pitsoja, pastaa ja makeita aamiaisherkkuja. Otin riskin, että saatan lihoa. 

Lue myös: Omannäköinen elämä on paras elämä

En ole käynyt vaa’alla, mutta kehoni ei ole muuttunut dramaattisesti. Se on varmasti vähän pehmentynyt mutta tuntuu terveeltä. Mahdun myös entisiin vaatteisiin. 

Miten treenaat?

Luistelen arkisin puolitoista tuntia päivässä. Käytämme poika­ystäväni Arthur Borgesin kanssa sovellusta, jolla saa kokeilla eri saleja ja tunteja. Olen käynyt esimerkiksi hip hop -tanssitunneilla. 

Millaista on asua New Yorkissa?

Kotimme on aika keskellä­ Manhattania, eikä New York nuku koskaan. Ilmasto on rankka. Kesällä voi olla 35 astetta lämmintä ja talvella hyytävä viima. Kesähelteillä täällä löyhkää pakokaasuille ja viemäreille. 

Kaupunki on raju hyvässä ja pahassa. Toisaalta nautin siitä, että on paljon nähtävää ja koettavaa. 

Lue myös: Eroon suorittamisesta

Onko elämä yksinäistä suurkaupungissa?

Olen saanut paljon kavereita luistelupiireistä ja tutustunut paikallisiin suomalaisiin. Heiltä voin kysyä esimerkiksi, missä kampaamossa hennot suomalaishiukset kannattaa leikkauttaa. 

Mikä Suomessa on paremmin? Missä voisimme parantaa?

Olen alkanut arvostaa suomalaisten suoruutta. Amerikkalaiset ovat avoimia mutta eivät aina tar­koita kaikkea, mitä sanovat. 

Suomessa ollaan liian vaatimattomia. Minäkin saatan sanoa, että olen entinen kilpaurheilija. Jos olisin amerikkalainen, sanoisin: ”Olen kilpaillut kaksissa olympialaisissa”. 

Lue myös: Uskalla olla oma itsesi

Onko muotialalla työskentelevä poikaystäväsi stailannut sinua?

Hän varmaan toivoisi, että olisi vaikuttanut tyyliini enemmän! Suosin kuitenkin käytännöllisyyttä ja ­mukavuutta. Käytän kyllä korkokenkiä useammin kuin aiemmin, koska Art­hur on toivonut sitä.

Matkustat luistelunäytöksissä ympäri maailmaa. Miten jaksat?

Otan lennoilla käytäväpaikan ja ­jaloittelen säännöllisesti. Juon paljon vettä ja jätän kahvin ja punaviinin vähemmälle. Nukun silmämaskin ja korvatulppien avulla. 

Perillä yritän sinnitellä paikallisessa ajassa sen sijaan, että menisin päiväunille. Keksin paljon tekemistä enkä jää majapaikkaan. Näin väsymystä ei huomaa, ja keho tottuu uuteen aikaan nopeammin. 

Kuka on suosikkisi Helsingin MM-kisoissa?

Carolina Kost­ner, jos hän pääsee mukaan. Hän tulkitsee musiikkia mestarillisesti ja saa sen eloon kehollaan. Se on taidetta.

Taitoluistelun MM-kilpailut järjestetään Helsingissä 29.3.–2.4.2017. Kiira on kisojen kummi ja myös esiintyy niissä. Kauneus ja Terveys on MM-kilpailuiden pääsponsori.

Lue myös: 

Kiira Korpi Mielenterveyden Keskusliiton jutussa: “Ahdistus vei ilon urheilusta ja elämästä”

Näin löydät tasapainon elämääsi

Menneisyyden roolien vangit

5 askelta hyvinvointiin

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi