Elämä on huolehtimista
Elämän tasapainon etsimisessä on tavallaan kyse myös itsesi johtamisesta. Mitä kaikkea haluat elämääsi mahduttaa? Mihin tarvitset aikaa, mikä auttaa tasapainon löytymisessä?
Usein asioita on paljon eikä aika riitä kaikkien niiden toteuttamiseen. Tällöin on järkevää priorisoida ja valita muutama tärkein asia. Päätä, mihin keskityt.
Suunnittele asioita edes vähän. Sinun ei tarvitse noudattaa minuuttiaikataulua, mutta esimerkiksi sunnuntaina kannattaa vilkaista kalenteria ja hahmotella tulevan viikon asioita ja menemisiä. Tällöin huomaat, minkä verran tarvitset aikaa jonkin tietyn tehtävän suorittamiseen. Jos jokin asia edellyttää valmistelua, ehdit sen tehdä näppärästi. Samalla vältät turhaa kiirettä ja stressiä. Varaa aikaa myös oleiluun ja yllätyksiin.
Löydä aikaa sinulle tärkeille asioille
Päästäksesi tasapainoon kaikkien elämäsi asioiden suhteen, sinun ei välttämättä tarvitse muuttua mitenkään. Riittää, että annat itsellesi mahdollisuuden elää omannäköistä elämää.
Kun opit priorisoimaan, käytät aikaasi ja energiaasi mieluisiin asioihin. Omat valinnat joko lisäävät tai vähentävät hyvinvointiasi ja elämäsi tasapainoa. Tiedät sisimmässäsi, miten asiat ovat.
Pidä huolta itsestäsi, älä ohita omia tarpeitasi. Kun kiinnität huomiota omaan hyvinvointiisi esimerkiksi puoli tuntia päivittäin, se kantaa pitkälle. Voit alkaa muuttaa elämääsi siten, että teet pieniä valintoja, jotka lisäävät tasapainoa eri elämäalueiden välillä. Huomaat pian, että todellakin voit vaikuttaa asioihisi ainakin osittain. Voit oppia uusia asioita ja toimintamalleja koko elämän ajan.
Millainen on sinun hyvä elämäsi?
Hyvään elämään kuuluu se, että eri elämänalueiden välillä on jonkinlainen harmonia. Usein vaadimme itseltämme liikaa ja jos emme saavuta kaikkea haluamaamme, tunnemme epäonnistuneemme.
Elämän sisäinen suunnittelu, asenne ja itsensä toteuttaminen sekä muiden huomioiminen tulee olla sopusoinnussa keskenään. Elämä on tasapainottelua eri näkökulmien suhteen: ollako epäitsekäs, itsekäs vai jotain siltä väliltä? Voit pohtia missä määrin huomioit omia kiinnostuksen kohteitasi, missä määrin muiden.
Assertiivisuus on välimuoto, jossa huomioit toiset ihmiset, mutta huolehdit myös omasta jaksamisestasi. Pidät puolesi, etkä anna ihan kaikkea periksi ja mene aina toisten suunnitelmien mukaan. Sinun ei tarvitse osallistua kaikkiin kissanristiäisiin, ellet halua.
Tee toisin
Pysähdy hetkeksi. Etsi, pohdi, asettele elämän palasia uuteen järjestykseen, tee toisin, kokeile uusia toimintatapoja. Luovu turhista odotuksista ja to do-listoista.
Tasapainoisen elämän avaimet ovat sinulla kädessäsi, ota ne käyttöön. Muista läsnäolon voima ja kaikki ne asiat, mitkä ovat elämässäsi hyvin juuri nyt. Hetkessä eläminen lisää tasapainoa. Kun et murehdi liikaa menneitä etkä sure tulevaa, huomaat olevasi onnellinen.
Kirjoittaja Paula Heikkilä on kasvatustieteen maisteri, työnohjaaja ja Life Coach (LCF).