Terve.fi

Kätilöliitto: "Väite, että äiti on vaaraksi vauvalleen pitäessään tätä lähellään, on tuhoisa"

Kätilöliitto: "Väite, että äiti on vaaraksi vauvalleen pitäessään tätä lähellään, on tuhoisa"
Suomalaisissa synnytyssairaaloissa on kielto, jonka mukaan äiti ei saa nukuttaa lasta vieressään. Siitä voi olla haittaa kiintymyssuhteen luomisessa.
Julkaistu 4.7.2017

Suomalaisissa synnytyssairaaloissa on kielto, jonka mukaan äiti ei saa nukuttaa lasta vieressään. Kätilöliiton mukaan kielto vaikeuttaa lapsen ja äidin välisen vuorovaikutussuhteen luomista. Perheet tarvitsevat valtakunnalliset ohjeet nukkumiseen, todetaan tiedotteessa.

Varhaisen vuorovaikutussuhteen luomiseksi lapsen ja äidin olisi hyvä saada olla lähekkäin mahdollisimman paljon heti elämän alkumetreiltä lähtien. Suomalaiset suositukset vauvan turvallisesta nukkumisympäristöstä perustuvat Yhdysvaltain lastenlääkäriyhdistyksen (American Academy of Pediatrics, AAP) 2016 päivitettyihin suosituksiin, joiden mukaan vieressä nukkumista ei suositella alle neljän kuukauden ikäisille vauvoille.

Kätilöliiton mukaan yhdysvaltalaisia suosituksia ei voi suoraan soveltaa suomalaiseen terveydenhuoltoon, sillä kätkytkuolemia on Yhdysvalloissa yli yhdeksän kertaa enemmän 100 000 elävänä syntynyttä lasta kohden. Yhdysvaltalainen terveydenhuolto ja koulutustaso poikkeavat Kätilöliiton tiedotteen mukaan paljon Suomen terveydenhuollosta ja koulutustasosta.

Kätkytkuolema on erittäin harvinainen tapaus Suomessa. Vuonna 2015 kätkytkuolemia tilastoitiin kuusi. Kätilöliiton mukaan yhdessä nukkuminen ei ole vaarallista, jos otetaan huomioon turvallisen nukkumisen tekijät.

Turvallinen nukkumisympäristö

  • Alustan tulee olla tukeva – ei pehmeää patjaa eikä vesisänkyä.
  • Sängyn ympäristössä ei saa olla naruja tai muita kuristumisriskiä aiheuttavia esineitä.
  • Lakanan tulee olla napakasti patjan ympärillä.
  • Nukkumisalustalla ei saa olla ylimääräisiä leluja, tyynyjä tai peitteitä, jotka voivat mennä vauvan päälle.
  • Vastasyntynyt nukkuu aina selällään.
  • Huoneen tulee olla viileä (16-20 astetta), eikä vauvaa saa pukea tarpeettoman lämpimästi.
  • Vanhemman tupakointi on kätkytkuoleman riskitekijä.
  • Vanhemman ylipaino on kätkytkuoleman riskitekijä.
  • Vauvan kanssa nukkuminen on riski, jos vanhempi on käyttänyt masennuslääkkeitä, rauhoittavia lääkkeitä, huumeita tai alkoholia.

Kätilöliiton tiedote, (Buswell & Spatz 2007)

Vauva tarvitsee läheisyyttä ympäri vuorokauden

Kätilöliiton mukaan perheet tarvitsevat valtakunnalliset ohjeet, joissa otetaan kantaa vauvan nukkumiseen. Ohjeissa tulisi olla asianmukaista tietoa turvallisesta lähekkäin nukkumisesta, sen riskeistä ja hyödyistä. Ohjeet huomioivat niin imettävät kuin pulloruokkivat äidit ja niiden pääasiallinen tarkoitus on tukea turvallisesti perheiden valintoja nukkumisen suhteen.

Tiedotteen mukaan vastasyntynyt lapsi opettelee erityisesti rinnan imemistä, jota ihokontakti äidin ja lapsen välillä edistää. Imetystilanteessa niin äidin kuin lapsenkin beeta-endorfiinitasot nousevat, jolloin äidin ja lapsen kiintymyssuhteen kehittyminen on mahdollista. Imetyksellä tiedetään olevan merkittäviä myönteisiä vaikutuksia lapsen ja äidin elinikäiseen terveyteen. Ihokontakti ja lähekkäin nukkuminen edistävät imetyksen onnistumista ja sen kestoa.

Ihokontaktista on muitakin hyötyjä. Läheisyys laskee äidin ja lapsen stressihormonitasoja. Vastasyntyneen lapsen kannalta ihokontakti on tärkeä tekijä syntymän jälkeiseen elämään sopeutumisessa.

Jos vastasyntynyt saa olla äidin vierellä, vauva säätelee hengitystään ja pulssiaan tasaisemmin. Verensokeritasot ovat tasapainoisemmat ja ruumiinlämmön säätely on parempaa kuin niillä lapsilla, jotka eivät saa olla ihokontaktissa. Vauvalla ja vanhemmilla on oikeus ja luontainen tarve olla lähekkäin ympäri vuorokauden.

– Sen sijaan terveydenhuollon antama viesti ja jopa väite siitä, että äiti on vaaraksi omalle vauvalleen pitäessään tätä lähellään, on erittäin tuhoisa. Äiti on oman vauvansa paras asiantuntija ja hoitaja. Varhaiselle vuorovaikutukselle ja kiintymyssuhteen hyvälle kehitykselle on välttämätöntä äidin ja vauvan häiriötön fyysinen yhteys, todetaan Kätilöliiton tiedotteessa.

Lähde:

Lue lisää:

Kommentoi »