Jos vauva itkee paljon, mistä voi saada apua?.
Suomen Lääkärilehti kertoo, mitä tehdä itkuisen vauvan kanssa. Vastasyntyneen kovalle itkulle syinä voivat olla esimerkiksi koliikki, tulehdus tai maitoallergia.
Runsasitkuisuus ei kuitenkaan ole vaarallista, eikä vauvalle jää siitä traumoja tai vaikeuksia kehittymisessä. Koliikki menee ohi yleensä kolmen ensimmäisen kuukauden jälkeen. Noin 5-15 % vauvoista kärsii koliikista.
Noin viisi prosenttia vauvoista itkee kuitenkin paljon vielä miltei puolivuotiaana. Vauvojen itkun hoito saattaa olla vaativaa. Lääkärikin saattaa olla tilanteessa avuton.
Tutkijat ovat koonneet lääkäreille, kätilöille sekä terveydenhoitajille ohjeistuksen, joka auttaa ammattilaisia hoitamaan lapsen itkuisuutta parhaalla mahdollisella tavalla.
Kun vanhemmat tulevat itkuisen vauvan kanssa lääkäriin, ensin on hyvä sulkea pois elimellisen sairauden mahdollisuus. Jos vauva todetaan terveeksi, vanhemmille on hyvä muistuttaa, että itkuisuus menee ohi aikanaan.
Miten itkevän vauvan kanssa jaksaa olla?
Lapsen itku on todistetusti vastenmielisin ääni maailmassa. Jatkuvasti itkevä vauva voi saada vanhempien hermot riekaleiksi.
Imetysohjaus voi auttaa tuoretta äitiä ja antaa hänelle itsevarmuutta lapsensa syöttämiseen liittyvissä asioissa. Vanhemmille voidaan myös tehdä mielialakartoitus, jonka avulla voidaan selvittää synnytyksen jälkeisen masennuksen todennäköisyyttä.
Vanhempien on hyvä muistaa, että vauva ei itke tahallaan tai kiusatakseen. Vauvan pieniä vihjeitä ja eleitä kannattaa tulkita herkällä korvalla. Vauvan rennonvarma käsittely, läheisyys ja ihokontakti ovat tärkeitä vauvalle. Kapalointi ja vauvahieronta voivat myös helpottaa vauvan itkuisuutta. Lisäksi samassa huoneessa nukkuminen voi rauhoittaa vauvaa.
Lasta ei missään tilanteessa saa pahoinpidellä eikä ravistella. Vauvan ravistelulla voi olla hyvin vakavat seuraamukset. Jos vanhemman pinna uhkaa katketa vauvan huutoon, vanhemman täytyy ensi hätään laskea vauva johonkin turvalliseen paikkaan, esimerkiksi pinnasänkyyn, ja mennä sitten hetkeksi toiseen huoneeseen rauhoittumaan. Jos pinna kiristyy liikaa, tai vauva-arki tuntuu muuten raskaalta, asiasta on hyvä mainita neuvolassa tai lääkärissä.