Kärsitkö sitoutumiskammosta?

Kärsitkö sitoutumiskammosta?
Sitoutumiskammon juuret ovat usein syvällä. Siitä voi kuitenkin oppia pois, sillä tunne- ja vuorovaikutustaitoja voi harjoitella ja oppia myös aikuisena.
Julkaistu 15.12.2013

Sitoutumiskammo juontaa juurensa yleensä pitkälle, usein jopa varhaislapsuuteen. Taustalla saattaa häilyä etäinen ja rakkaudeton vanhemmuussuhde, joka voi kymmenienkin vuosien jälkeen tuntua tiedostamattomina arvottomuuden ja hylätyksi tulemisen pelon tunteina.

Tavallisesti tuntemukset heräävät, kun läheisyys kumppaniehdokkaan kanssa lisääntyy. Pahimmillaan läheisyyden välttely voi kuitenkin johtaa suhteiden kariutumiseen toinen toisensa jälkeen. 

Kun toinen kysyy, toinen ei vastaa

Sitoutumiskammon taustalla on vahva kokemus siitä, että ei ole tullut rakastetuksi omana itsenään.

– Sitoutumiskammoinen kumppani välttelee läheisyyttä ja hän on usein etäisen oloinen. Vuorovaikutus ei toimi, eikä kumppanilta usein saa suoria vastauksia kysymyksiinsä.

Usein sitoutumiskammoisen suusta kuullaan myös mielipide: en usko parisuhteeseen. Usein tämän totuuden toistelija on kuitenkin valmis seksisuhteeseen – joskin myös kieltäytymään tai välttelemään sitä.

– Omaa sisintä saatetaan lääkitä myös yliseksuaalisuudella ja käytöksessä tulee esiin pinnallisia rooleja tai lukkiutuneita käyttäytymistapoja, pari- ja seksuaaliterapeutti Teija-Liisa Ranta tarkentaa.

Olenko sitoutumiskammoinen?

Itsetutkiskelun voi aloittaa pohtimalla omia läheisyyden kokemuksia tai aiempien suhteiden vaiheita. 

- Tyypillisimmät merkit ovat selkeitä: oman minän peittely, läheisyys ahdistaa tai tuntuu pelottavalta. Myös selkeät kokemukset siitä, että suhde on loppunut, kun toinen on yrittänyt tulla lähemmäs – etkä ole paljastanut omia tunteitasi tai ajatuksiasi, Ranta opastaa.

Oma sisin ehjäksi

Sitoutumiskammosta voi oppia pois. Usein terapia on erittäin hyvä apu. 

– Tunne- ja vuorovaikutustaitoja voi myös harjoitella ja oppia aikuisena. Eheämmän minän ja suhteen rakentaminen lähtee todellisen läheisyyden harjoittelusta.  Pitää antautua ja uskaltaa olla haavoittuva – uskaltaa siis kertoa omista tunteistaan ja ajatuksistaan rehellisesti. Kohdata toinen ihminen, Ranta neuvoo.

Terapeutti painottaa, että omien pelkojen paljastaminen helpottaa ja purkaa pikkuhiljaa sitoutumiskammoisen lukkiutunutta sisintä.

Lue myös:

Kommentoi »