Kauneus & Terveys

Karista raskauskilot lempeästi!

Raskauden jälkeen treeni kannattaa aloittaa hiljalleen. Sen tueksi kaivataan oikeaa ruokavaliota ja riittävästi lepoa. Näillä vinkeillä onnistut varmasti!
Kuvat Katri Viirret

Vaikka synnytyksen jälkeen saattaisi olla kova hinku palata nopeasti vanhoihin mittoihin, raskauskilojen pudotus kannattaa kuitenkin aloittaa maltilla. Synnytyksestä toipumiseen vaikuttaa moni tekijä, mutta kun keho alkaa tuntua taas omalta ja jalat kantavat, liikkumisen voi aloittaa pikku hiljaa.

Raskausaika kestää yhdeksän kuukautta, joten kannattaa keholle antaa ainakin saman verran aikaa siitä toipumiseen.

Vaikka treenaaminen ei tuntuisi hyvältä heti synnytyksen jälkeen, ruokavaliossa voi tsempata. Oikeanlainen ruokavalio auttaa äitiä jaksamaan, pitää verensokerin tasaisena sekä tukee painonhallintaa ja raskauskilojen pudottamista. Tärkeintä on syödä tarpeeksi ja säännöllisesti sekä juoda vettä 2–3 litraa päivässä.

Syö riittävästi niin et menetä lihaksia

Painoa ei kannata pudottaa raskauden jälkeen vähäkalorisella kitudieetillä, sillä painonhallinta on sen jälkeen vaikeaa. 2000 kilokaloria päivässä on usein riittävästi, ja määrää voi vielä lisätä, jos nälkä kurnii. Energiansaanti on hyvin yksilöllistä. Aterioita voi olla mieltymyksistä riippuen 4–6.

Jokaisella aterialla kannattaa nauttia vihanneksia, suosia erilaisia proteiinin lähteitä ja valita runsaskuituisia vaihtoehtoja jo aamupalalla. Raskauskilojen pudottaja tarvitsee aina myös rasvaa ruokavalioonsa. Hyviä lähteitä ovat kylmäpuristettu oliiviöljy, avokado, pähkinät ja rasvainen kala.

Paino lähtee putoamaan yleensä jo pelkällä ruokavaliolla. Sopiva vauhti on noin kilo kuukaudessa. Tällöin varmistuu, ettei painonpudotus hävitä tärkeää lihasmassaa. 

Aloita synnytyksen jälkeen kävelystä

Liikkumisen suhteen ehkä jo hieman kulunut lause “kuuntele kehoasi” on paras mittari sille, oletko valmis lenkkipolulle raskauden jälkeen. Jos olet liikkunut aktiivisesti jo ennen raskautta ja toivut nopeasti, mikään ei estä sinua ulkoilemasta heti sairaalasta kotiuduttuasi! Joskus taas voi mennä viikkoja ennen kuin reippaampi liikunta tuntuu hyvältä.

Reippailu vaunujen kanssa raikkaassa ulkoilmassa haastaa hengitys- ja verenkiertoelimistön ja pitää sykkeen sopivalla tasolla. Pikkuhiljaa voit lisätä treeniviikkoosi myös raskaampia intervallilenkkejä, jolloin syke pääsee välillä nousemaan.

Älä unohda voimaharjoittelua

Voimaharjoittelu sopii erinomaisesti raskauskilojen pudottamiseen, koska se säästää lihasmassaa ja tuottaa sitä lisää. Keskity ensin vahvistamaan ylävartaloa, kuten selkää, käsia ja hartioita, sekä keskivartalon syviä lihaksia.

Aloita raskaat, niin kutsutut massaliikkeet (esim. kyykky ja maastaveto) varovasti, koska keskivartalosta puuttuu raskauden jälkeen tuki ja hallinta. Kuntosalilla riittää, kun harjoittelet tehokkaasti 45 minuuttia kerrallaan. 

Huomioi, että harjoittelu lisää energiankulutusta, joten polttoainetta täytyy olla riittävästi. Jos paino laskee raskauden jälkeen yli puoli kiloa viikossa, nosta päivittäistä kalonrinsaantiasi.

Raskauskilot putoavat levossa

Raskauskilojen karistamisessa ei siis ole vippaskonsteja, vaan niihin pätevät samat lait kuin muuhunkin painonhallintaan ja painonpudotukseen. Kannattaa muistaa, että runsas valvominen lapsen kanssa kuluttaa kehoa ja vaikuttaa hormonitoimintaan, joten kova harjoittelu ei ole järkevää.

Myös harjoittelumäärissä kannattaa pitää järki kädessä, eli pidä viikossa ainakin kaksi lepopäivää ja keskity kehonhuoltoon.

Muita erinomaisia lajeja ovat uusille äideille suunnatut jooga- ja pilatestunnit, uinti (jälkitarkastuksen jälkeen), sauvakävely ja ylipäätään lajit, joissa rankkuuden voi säätää omalle tasolle ja synnytyksestä palautuvalle keholle sopivaksi.

Hyvin ravittu keho jaksaa paremmin arkea vauvan kanssa, ja sopiva määrä liikuntaa polttaa raskauskiloja tehokkaasti. Näillä vinkeillä onnistut painonhallinnassa myös tavoitepainon saavutettuasi!

Artikkelin kirjoittaja on 33-vuotias äitiyslomaileva hyvinvointibloggaaja, personal trainer ja ryhmäliikunnanohjaaja Katri Viirret.

"Terveelliset elämäntavat juurtuivat pysyvästi arkeeni 10 vuotta sitten, kun heräsin terveysongelmiin ja alkavaan ylipainoisen elämään. Ideologiani on tehdä asioita rennosti, mutta samalla ymmärrän, että keho hyötyy terveellisestä ravinnosta ja rutiineista. Kahden pienen lapsen äitinä nämä seikat korostuvat entisestään. Tavoitteeni on innostaa mahdollisimman montaa naista huolehtimaan itsestään."

Lue myös: 

Julkaistu: 8.12.2016
Kommentoi »