Mari Sainio
Liikunnanohjaaja

Kysymys:
Odotan innolla lapsemme syntymää, mutta moni asia mietityttää.
Minulla on kahdeksan kiloa ylipainoa. Pelkään, että muutun vauvan synnyttyä lihavaksi, väsyneeksi ja ärtyneeksi äidiksi. Pelkään myös, etten saa aikaa liikunnalle ja lohduttelen itseäni herkuilla.
Mieheni on luvannut, että pääsisin treenaamaan ainakin neljä kertaa viikossa. Silloin ehtisin tehdä kaksi kuntosalitreeniä ja kaksi aerobista treeniä, esimerkiksi kävelyä ja uintia.
Voiko odottava äiti käydä kuntosalilla? Miten estän lihomisen raskausaikana?
Pohdin myös, että olenko itsekäs, kun mies joutuu työpäivän jälkeen vielä kotitöihin enkä vietäkään kaikkea aikaani perheen parissa.
Vastaus:
Raskauskilojen karttuminen on yksilöllistä, mutta pystyt vaikuttamaan ravinnolla ja liikunnalla siihen, ettei ylimääräistä rasvaa pääse kertymään liikaa.
Pyri syömään terveellisesti, useita pieniä aterioita päivässä. Jätä turhat sokerit, herkut ja huonot rasvat pois.
Painon kertyminen voi olla myös hormonaalista. Siihen ei voi ravinnolla vaikuttaa, mutta tällainen rasva sulaa nopeasti pois synnytyksen jälkeen.
Liikunta edistää sekä äidin että vauvan hyvinvointia ja nopeuttaa synnytyksestä palautumista. Liikkuminen onkin oleellinen osa elämääsi. Voit jatkaa liikkumista normaaliin tapaan niin, että kuuntelet kehoasi ja kevennät hieman treenejä.
Kun vatsa kasvaa, huomaat, että esimerkiksi juokseminen, hyppiminen ja lantion pyörittäminen saattavat tehdä olosi epämukavaksi. Jätä oloasi haittaavat lajit pois.
Kuntosalilla käyminen on hyvää liikuntaa raskauden aikana, mutta kevennä sielläkin painoja ja tee pidempiä sarjoja. Selinmakuuta ei suositella enää 16. raskausviikon jälkeen, sillä kohtu voi painaa sydämeen meneviä verisuonia.
Suorien vatsalihasten treenaaminen kannattaa jättää 16. viikon jälkeen, sillä ne ovat levinneet erilleen, kun vatsa on kasvanut. Treenaaminen saattaa hidastaa suorien vatsalihasten palautumista synnytyksen jälkeen. Myös lankut ja punnerrusasennot, joissa suoriin vatsalihaksiin kohdistuu iso paine, kannattaa jättää pois.
Aloita liikunta synnytyksen jälkeen varovasti vasta sitten, kun lääkäri sitä suosittelee. Älä stressaa liikunnasta vaan nauti vauvastasi ja liiku, kun sinulla on siihen voimia ja halua. Voit kuntoilla ihan pienissä pätkissä, vaikka vain 10–15 minuuttia kerrallaan.
Hienoa, että miehesi kunnioittaa tarvettasi liikkua. Mikäli tunnet ylitsepääsemätöntä ahdistusta äitiydestä, juttele asiasta neuvolassa tai ota yhteys lääkäriin ja keskustele ammattilaisen kanssa.
Kysy ja asiantuntijamme vastaavat
Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.