Kauneus ja Terveys

Kannattaako exää vakoilla Facebookissa?

Kannattaako exää vakoilla Facebookissa?
Sosiaalinen media on mahdollistanut kotisalapoliiseille kissanpäivät. Exät ja muut kiinnostavat ihmiset ovat vain parin klikkauksen päässä, ja siinähän se ilta sitten rattoisasti kuluu toisten tekemisiä seuraillen. Mutta kannattaako se? Psychcentral.com -sivusto tutkii asiaa.
Julkaistu: 7.9.2012

Erään tutkimuksen mukaan suurin syy käyttää Facebookia on pitää yhteyttä ystäviin ja tuttaviin. Toiseksi suurin syy on katsella toisten tekemisiä. Jotkut voisivat kutsua samaa aktiviteettia myös vakoiluksi. Jopa vajaa puolet tutkimukseen osallistuneista kertoi suhtautuvansa erityisellä mielenkiinnolla niiden ihmisten asioihin, joiden kanssa he ovat romanttisessa mielessä tekemisissä. Mutta nyksät eivät riitäkään, vaan tähän ryhmään kuuluvat myös exät.

Ennen suhteestä pääsi helpommin yli

Onko kuitenkaan kovin terveellistä seurailla exän tekemisiä sosiaalisessa mediassa? Jos parisuhde itsessään ei ollut terveellinen, onko mitään järkeä tutkailla entisen kumppaninsa edesottamuksia netissä? Ennen vanhaan vakoilu ei ollut niin helppoa kuin nykyisin. Aina pystyi norkoilemaan exän reviirillä tai kuulostelemaan kautta rantain exän kuulumisia.

Ehkä tämä kuitenkin mahdollisti sen, että entisestä suhteesta pääsi helpommin eroon. Psykologien mielestä etääntyminen voi olla helpompi ero.

Älä menetä itsetuntoasi enempää

Facebookissa asiat ovat toisin. Jos exäsi on yhtä ystävälistallasi, voitte seurata toistenne tekemisiä reaaliajassa. Tämä voi tehdä eron hankalaksi – jos tilannetta voi ylipäätään kutsua eroksi. Kun tyydyttää uteliaisuuttaan exän suhteen sosiaalisessa mediassa, voi entisestä irti pyristeleminen muuttua mahdottoman hankalaksi.

Erään tutkimuksen mukaan exänsä kanssa Facebookissa kaveeraavat henkilöt kokivat eron hankalammaksi. Tutkimukseen osallistui lähes 450 opiskelijaa. He vastasivat kysymyksiin koskien eroa, henkistä kasvuaan, Facebookin käyttöä ja suhdetta exään.

Tutkimuksessa selvisi, että mikäli henkilö oli edelleen tekemisissä exänsä kanssa sosiaalisessa mediassa, eron tuska pitkittyi, henkilön itsetunto laski, negatiivisia tunteita oli enemmän, exää oli enemmän ikävä sekä seksuaalinen halukkuus oli matalampi.

Tutkijat päätyivät siihen tulokseen, että kaikenlainen kommunikointi tai exän seurailu Facebookissa vain pahentaa erosurua. Kannattaisi siis poistaa entinen kumppani kokonaan sosiaalisista piireistään – myös sieltä mediasta.

Lue myös:

Kommentoi »