Terve.fi

Kakka on suoliston terveyden peili

Kakka on suoliston terveyden peili
Kakka kertoo elimistön toiminnasta yllättävän paljon. Sen muodosta, koostumuksesta ja väristä voidaan päätellä suoliston terveydentilaa.
Julkaistu 26.9.2016

Kakka kertoo elimistön toiminnasta yllättävän paljon. Sen muodosta, koostumuksesta ja väristä voidaan päätellä suoliston terveydentilaa. Normaalisti kakka on ruumiinlämpöistä, ihanteellisimmillaan kiinteähköä eritettä, joka koostuu vedestä, sulamattomasta ruoasta, bakteereista ja soluista.

Suoliston toiminnan normaali vaihteluväli on aika laaja. Toiset käyvät kakalla kolme kertaa päivässä, toiset taas kolmen päivän välein. Nesteen määrä, ruokavalio ja liikunta vaikuttavat ulostamistiheyteen.

Jos uloste on pitkään vetistä ja sitä tulee 4–5 kertaan päivässä, niin tulehduksellinen suolistosairaus on mahdollinen. Lääkärissä käynti on paikallaan.

Jos on ummetusta, niin nesteiden ja kuitujen saantiin pitää kiinnittää erityistä huomiota. Liikunta auttaa myös ummetukseen.

Värillä on väliä

Kakan ruskea väri on peräisin sapen bilirubiinista. Jos uloste on punaista, niin se voi olla merkki peräsuolen haavoista, vuotavista peräpukamista tai harvinaisissa tapauksissa paksusuolen kasvaimesta.

Jos kakka on pitkään todella tummaa tai mustaa, niin huolestuminen on aiheellista. Musta väri voi olla merkkinä verenvuodosta ruoansulatuskanavassa.

Kannattaa kuitenkin muistaa, että jotkut ruoat, kuten mustikka ja salmiakki, värjäävät kakan mustaksi. Myös jotkut lääkkeet – esimerkiksi rautalääkkeet – voivat aiheuttaa ulosteen mustaksi värjäytymisen.

Ulosteen ollessa vaaleaa tai harmaata, on syytä käydä lääkärissä.

Mitä Bristolin ulosteskaala kertoo?

Bristolin ulosteskaala (Bristol Stool Scale) kehitettiin Bristolin yliopistossa vuonna 1997 tohtori Ken Heatonin ja vapaaehtoisten avustuksella helpottamaan suoliston toiminnan arviointia.

Tyyppi 1:

Tämä kertoo ummetuksesta. Ulostaminen on usein epämukavaa. Elimistö tarvitsee enemmän nesteitä ja kuituja.

Tyyppi 2:

Lievä ummetus. Kakka on kuivaa ja ulostaminen saattaa tehdä kipeää. Elimistö tarvitsee enemmän nesteitä ja kuituja.

Tyyppi 3:

Normaali kakka, vaikkakin hiukan kuivahko. Muista riittävä nesteytys.

Tyyppi 4:

Normaali, ihanteellisin tuotos. Ruoansulatuselimistö on tasapainossa.

Tyyppi 5: 

Löysähköä. Helppo ulostaa. Saattaa olla merkki kuitujen vajaasaannista.

Tyyppi 6: 

Pitkään jatkuneena saattaa olla merkkinä ärtyneestä suolesta, keliakiasta tai laktoosi-intoleranssista. Jos ruoassa on paljon fruktoosia, niin tämän tyypin kakka on yleinen. Silloin tällöin löysä tuotos ei ole vaarallista. Mieluummin löysällä kuin ummetuksella.

Tyyppi 7: 

Ripuli ei ole suotavaa. Voi olla seurausta viruksesta, ruokamyrkytyksestä tai ruoansulatuselimistön häiriöstä. Nesteiden saantiin pitää kiinnittää huomiota nestehukan välttämiseksi.

Lähteet:

Lue myös:

1 kommentti