Ihmisen elimistö tarvitsee öljyä, sillä ne sisältävät välttämättömiä, terveydelle edullisia, monityydyttymättömiä rasvahappoja. Erityisesti riittävä omega-3-rasvahappojen saanti on hyväksi, koska niiden saanti jää usein niukaksi omega-6-rasvahappoihin verrattuna. Öljyistä saamme myös elimistössä antioksidanttina toimivaa E-vitamiinia.
Öljyjä löytyy moneen eri makuun ja käyttötarkoitukseen, mikäli rypsiöljyn käyttö kyllästyttää. Muista öljyjen käytössä kuitenkin kohtuus, sillä ne sisältävät runsaasti energiaa.
Lue myös: Syö oikeita rasvoja
Avokadoöljy
Avokadoöljy valmistetaan avokadon hedelmälihasta ja se sisältää erittäin paljon E-vitamiinia. Sillä on avokadolle tyypillinen hedelmäinen ja voimakas maku. Käytä avokadoöljyä mausteena tai salaatinkastikeena. Se sopii hyvin myös ruoanvalmistukseen.
Auringonkukkaöljy
Auringonkukkaöljy sisältää paljon omega-6-rasvahappoa ja se sisältää öljyistä eniten E-vitamiinia. Maultaan Auringonkukkaöljy on mieto. Voit nauttia auringonkukkaöljyä kylmänä salaatinkastikkeissa, mutta ruokiin se kannattaa lisätä vasta kypsennyksen loppuvaiheessa.
Camelinaöljy
Miedon makuista camelinaöljyä saadaan kitupellavasta eli camelinasta. Camelinaöljyssä on erityisen runsaasti omega-3-rasvahappoja verrattuna omega-6-rasvahappohin. Voit käyttää camelinaöljyä sellaisenaan, mutta hyvän lämmönkestonsa vuoksi se soveltuu hyvin myös ruoanvalmistukseen.
Kookosöljy
Kookosöljy valmistetaan kookospähkinän kuivatusta lihasta. Sen sisältämistä rasvahapoista 90 % on tyydyttyneitä, ja välttämättömiä, monityydyttymättömiä rasvahappoja, se sisältää vain hyvin vähän. Kookosöljy on huoneenlämmössä kiinteää ja se kestää erittäin hyvin kuumennusta.
Lue myös: Viisi tapaa käyttää kookosöljyä kauneudenhoidossa
Kurpitsansiemenöljy
Kurpitsansiemenöljy sisältää runsaasti omega-6-rasvahappoa. Se kitkeröityy helposti kuumennettaessa, joten lisää kurpitsansiemenöljy ruokiin vasta aivan kypsennyksen loppuvaiheessa tai käytä sitä esimerkiksi salaatinkastikkeena.
Makadamia- ja muut pähkinäöljyt
Makadamiapähkinän lisäksi öljyä valmistetaan myös manteleista sekä hassel-, maa- ja saksanpähkinöistä. Pähkinöistä valmistetut öljyt ovat yleensä erittäin hienoaromisia ja näitä öljyjä voit nauttia leivän kanssa tai salaattien seurana. Pähkinäöljyt sopivat myös ruoanvalmistukseen. Varsinkin manteliöljyä voit kokeilla myös leivonnassa.
Maissiöljy
Maissiöljy on hyvin neutraalin, ja miedon makuista ja se sopii hyvin käytettäväksi ruoanvalmistukseen. Maissiöljyä voit käyttää myös uppopaistamiseen.
Pellavansiemenöljy
Pellavansiemenöljyä saadaan nimensä mukaisesti pellavan siemenistä. Se sisältää erittäin paljon omega-3-rasvahappoja, kuten camelinaöljykin. Pellavansiemenöljy ei siedä paistamista, joten nauti se sellaisenaan. Voimakkaan makunsa takia pellavansiemenöljyn käytön opettelu saattaa vaatia pientä totuttelua.
Oliiviöljy
Oliiviöljy puristetaan siemenien lisäksi hedelmälihasta. Oliiviöljyssä on useita eri laatuja ja makuja. Se sisältää runsaasti omega -6-rasvahappoja. Lisäksi oliiviöljyssä on paljon polyfenoleja, jotka toimivat elimistössämme antioksidantteina. Oliiviöljy kestää hyvin kuumennuksen, joten sitä voit käyttää paistamiseen. Kylmäpuristettuja ja laadukkaampia extra virgine öljyjä ei kannata käyttää kuumennettuna vaan ne on suositeltavaa nauttia kylmänä esimerkiksi salaatinkastikkeena.
Lue myös: Vietä Omega-päivä!
Rypsiöljy
Rypsiöljyssä on erinomainen rasvahappokoostumus, koska siinä omega-3- ja -6-rasvahappojen suhde on erittäin hyvä. Rypsiöljy kestää jonkin verran kuumennusta ja sitä voi käyttää ruoanvalmistuksessa. Osa rypsiöljyistä sopii jopa uppopaistamiseen, mutta säästä kylmäpuristettu rypsiöljy salaatinkastikkeeksi.
Seesamiöljy
Seesamiöljyllä on miellyttävä pähkinäinen, mutta voimakas maku. Seesamiöljy ei kestä kovin hyvin kuumennusta. Parhaiten saat seesamiöljyn antioksidantit elimistösi käyttöön, jos lisäät öljyn vasta kypsennettyyn ruokaan. Seesamiöljyä käytetään erityisesti aasialaisten ruokien maustamiseen.
Soijaöljy
Soijaöljy on maailman yleisimmin käytetty kasviöljy, ellei elintarviketeollisuuden käyttämää palmuöljyä lasketa mukaan. Soijaöljy valmistetaan soijapavuista, josta se saa tyypillisen pavulle paahteisen makunsa. Soijaöljy voit hyvin käyttää ruoanvalmistuksessa.
Viinirypäleöljy
Viinirypäleöljyä suositellaan käytettäväksi kylmänä, mutta se sopii myös ruoanvalmistukseen. Viinirypäleöljystä saat esimerkiksi hyvänmakuisen majoneesin.
Huomioithan, että
- Öljyt eivät ole auringonpalvojia, vaan ne tulee säilyttää valolta suojattuna.
- Öljyt viihtyvät viileässä, koska lämpö tuhoaa herkkiä ja arvokkaita rasvahappoja helposti.
- Öljyt eivät parane vanhetessaan, vaan ne on hyvä nauttia mahdollisimman pian pullon avaamisen jälkeen.
Kirjoittaja on laillistettu ravitsemusterapeutti.
Lue myös: