Terveys

Hyödynnä keittiössäsi erilaisia kasviöljyjä!

Oliiviöljy, avokadoöljy, makadamiaöljy... Millaisia erilaisia öljyjä on ja mihin niitä voi käyttää?

Teksti Kirsi Männistö
Kuvat Thinkstock
24.3.2013

Ihmisen elimistö tarvitsee öljyä, sillä ne sisältävät välttämättömiä, terveydelle edullisia, monityydyttymättömiä rasvahappoja. Erityisesti riittävä omega-3-rasvahappojen saanti on hyväksi, koska niiden saanti jää usein niukaksi omega-6-rasvahappoihin verrattuna. Öljyistä saamme myös elimistössä antioksidanttina toimivaa E-vitamiinia.

Öljyjä löytyy moneen eri makuun ja käyttötarkoitukseen, mikäli rypsiöljyn käyttö kyllästyttää. Muista öljyjen käytössä kuitenkin kohtuus, sillä ne sisältävät runsaasti energiaa.

Lue myös: Syö oikeita rasvoja

Avokadoöljy

Avokadoöljy valmistetaan avokadon hedelmälihasta ja se sisältää erittäin paljon E-vitamiinia. Sillä on avokadolle tyypillinen hedelmäinen ja voimakas maku. Käytä avokadoöljyä mausteena tai salaatinkastikeena. Se sopii hyvin myös ruoanvalmistukseen.

Auringonkukkaöljy

Auringonkukkaöljy sisältää paljon omega-6-rasvahappoa ja se sisältää öljyistä eniten E-vitamiinia. Maultaan Auringonkukkaöljy on mieto. Voit nauttia auringonkukkaöljyä kylmänä salaatinkastikkeissa, mutta ruokiin se kannattaa lisätä vasta kypsennyksen loppuvaiheessa.

Camelinaöljy

Miedon makuista camelinaöljyä saadaan kitupellavasta eli camelinasta. Camelinaöljyssä on erityisen runsaasti omega-3-rasvahappoja verrattuna omega-6-rasvahappohin. Voit käyttää camelinaöljyä sellaisenaan, mutta hyvän lämmönkestonsa vuoksi se soveltuu hyvin myös ruoanvalmistukseen.

Kookosöljy

Kookosöljy valmistetaan kookospähkinän kuivatusta lihasta. Sen sisältämistä rasvahapoista 90 % on tyydyttyneitä, ja välttämättömiä, monityydyttymättömiä rasvahappoja, se sisältää vain hyvin vähän. Kookosöljy on huoneenlämmössä kiinteää ja se kestää erittäin hyvin kuumennusta.

Lue myös: Viisi tapaa käyttää kookosöljyä kauneudenhoidossa

Kurpitsansiemenöljy

Kurpitsansiemenöljy sisältää runsaasti omega-6-rasvahappoa. Se kitkeröityy helposti kuumennettaessa, joten lisää kurpitsansiemenöljy ruokiin vasta aivan kypsennyksen loppuvaiheessa tai käytä sitä esimerkiksi salaatinkastikkeena.

Makadamia- ja muut pähkinäöljyt

Makadamiapähkinän lisäksi öljyä valmistetaan myös manteleista sekä hassel-, maa- ja saksanpähkinöistä. Pähkinöistä valmistetut öljyt ovat yleensä erittäin hienoaromisia ja näitä öljyjä voit nauttia leivän kanssa tai salaattien seurana. Pähkinäöljyt sopivat myös ruoanvalmistukseen. Varsinkin manteliöljyä voit kokeilla myös leivonnassa.

Maissiöljy

Maissiöljy on hyvin neutraalin, ja miedon makuista ja se sopii hyvin käytettäväksi ruoanvalmistukseen. Maissiöljyä voit käyttää myös uppopaistamiseen.

Pellavansiemenöljy

Pellavansiemenöljyä saadaan nimensä mukaisesti pellavan siemenistä. Se sisältää erittäin paljon omega-3-rasvahappoja, kuten camelinaöljykin. Pellavansiemenöljy ei siedä paistamista, joten nauti se sellaisenaan. Voimakkaan makunsa takia pellavansiemenöljyn käytön opettelu saattaa vaatia pientä totuttelua.

Oliiviöljy

Oliiviöljy puristetaan siemenien lisäksi hedelmälihasta. Oliiviöljyssä on useita eri laatuja ja makuja. Se sisältää runsaasti omega -6-rasvahappoja. Lisäksi oliiviöljyssä on paljon polyfenoleja, jotka toimivat elimistössämme antioksidantteina. Oliiviöljy kestää hyvin kuumennuksen, joten sitä voit käyttää paistamiseen. Kylmäpuristettuja ja laadukkaampia extra virgine öljyjä ei kannata käyttää kuumennettuna vaan ne on suositeltavaa nauttia kylmänä esimerkiksi salaatinkastikkeena.

Lue myös: Vietä Omega-päivä!

Rypsiöljy

Rypsiöljyssä on erinomainen rasvahappokoostumus, koska siinä omega-3- ja -6-rasvahappojen suhde on erittäin hyvä. Rypsiöljy kestää jonkin verran kuumennusta ja sitä voi käyttää ruoanvalmistuksessa. Osa rypsiöljyistä sopii jopa uppopaistamiseen, mutta säästä kylmäpuristettu rypsiöljy salaatinkastikkeeksi.

Seesamiöljy

Seesamiöljyllä on miellyttävä pähkinäinen, mutta voimakas maku. Seesamiöljy ei kestä kovin hyvin kuumennusta. Parhaiten saat seesamiöljyn antioksidantit elimistösi käyttöön, jos lisäät öljyn vasta kypsennettyyn ruokaan. Seesamiöljyä käytetään erityisesti aasialaisten ruokien maustamiseen.

Soijaöljy

Soijaöljy on maailman yleisimmin käytetty kasviöljy, ellei elintarviketeollisuuden käyttämää palmuöljyä lasketa mukaan. Soijaöljy valmistetaan soijapavuista, josta se saa tyypillisen pavulle paahteisen makunsa. Soijaöljy voit hyvin käyttää ruoanvalmistuksessa.

Viinirypäleöljy

Viinirypäleöljyä suositellaan käytettäväksi kylmänä, mutta se sopii myös ruoanvalmistukseen. Viinirypäleöljystä saat esimerkiksi hyvänmakuisen majoneesin.

Huomioithan, että

  1. Öljyt eivät ole auringonpalvojia, vaan ne tulee säilyttää valolta suojattuna.
  2. Öljyt viihtyvät viileässä, koska lämpö tuhoaa herkkiä ja arvokkaita rasvahappoja helposti.
  3. Öljyt eivät parane vanhetessaan, vaan ne on hyvä nauttia mahdollisimman pian pullon avaamisen jälkeen.

Kirjoittaja on laillistettu ravitsemusterapeutti.

Lue myös:

Kaunistavat superruoat

10 hyvää syytä syödä pähkinöitä!

Syötkö tarpeeksi hyviä rasvoja?

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi