Kaunistavat superruoat
Luonnon omat kauneusherkut kaunistavat sisältä päin.
Kuvat
Julkaistu 11.8.2011
Valkoinen tee (Camellia sinensis)
- Sisältää vielä enemmän antioksidantteja kuin musta tai vihreä tee.
- Antioksidantit suojaavat vapailta radikaaleilta eli stressin, auringonoton ja huonon ruokavalion aikaansaamilta DNA-vaurioilta ja ihon ikääntymiseltä.
- Kaada teelehtien päälle kuumaa vettä ja anna hautua kolmesta viiteen minuuttia. Juo kahdesta neljään kuppia päivässä.
Tomaatti (Solanum lycopersicum)
- Sisältää ihonhoidossa hyödyllisiä aminohappoja, mineraali- ja hivenaineita, vitamiineja sekä linoli- ja linoleenihappoja.
- Pehmittää, puhdistaa, kirkastaa, rauhoittaa ja heleyttää ihoa.
- Syö tuoreita kotimaisia tomaatteja tai luomutomaatteja niin kauan kuin niitä on saatavissa. Suosi purkkitomaateissakin luomua.
Lakka (Rubus chamaemorus)
- Mahtava C-vitamiinipommi.
- Sisältää myös omega-3- ja 6-rasvahappoja, jotka edistävät ihon hyvinvointia.
- Suojaa ennenaikaiselta vanhenemiselta, vahvistaa ja lisää ihon nestekiertoa.
- Syö tuoreita tai pakastettuja lakkoja vaikka päivittäin. Pureskele siemenet rikki suussa, jotta niiden sisältämä öljy pääsee imeytymään elimistöön.
Omena (Pyrus malus)
- Sisältää runsaasti flavonoideja ja suojaa siksi ennenaikaiselta vanhenemiselta.
- Sisältää ihon, hiusten ja kynsien laatuun vaikuttavia B2, B6-, C- ja E-vitamiineja, kalsiumia ja magnesiumia.
- Omenan kantasolut suojaavat ihoa ja voimistavat sen omaa puolustusmekanismia.
- Luomuomena päivässä kaunistaa.
Kaura (Avena sativa)
- Sisältää runsaasti kuituja ja proteiinia.
- Puhdistaa ja rauhoittaa ihoa.
- Kuorii hellävaraisesti.
- Sekoita pari ruokalusikallista kauraleseitä jogurttiin tai smoothieen proteiini- ja kuitulisäksi.
Mustikka (Vaccinium myrtillus)
- Marjan sisältämien antosyaanien uskotaan ehkäisevän tulehduksia.
- Vahvistaa verisuonia ja rauhoittaa herkkää ihoa.
- Sisältää antiseptisia eli bakteereja tappavia ominaisuuksia.
- Antioksidantit hidastavat ennenaikaisten ryppyjen syntymistä.
- Syö tuoreita tai pakastettuja kotimaisia mustikoita kuumentamattomina, niin niissä on eniten hivenaineita jäljellä.
Oliivi (Olea europaea)
- Oliivin lehdistä ja hedelmästä tehdyt uutteet ja oliiviöljy pehmittävät ja lisäävät ihon kimmoisuutta.
- Sisältää A-vitamiinin esiastetta karoteenia, E-vitamiinia sekä muita antioksidantteja, jotka hidastavat elimistön hapettumista eli vanhenemista.
- Käytä neitsytoliiviöljyä alle 180 asteessa paistamiseen sekä salaatinkastikkeeksi.
Soija (Soy tai Soja)
- Tehostaa ihon oman kosteuttavan ja silottavan hyaluronihapon tuotantoa.
- Kosteuttaa ja virkistää ihoa ja hiuksia muodostamalla niiden pinnalle suojaavan kalvon.
- Lesitiini vauhdittaa solujen aineenvaihduntaa.
- Soijapavut ja öljy sisältävät runsaasti tärkeitä omega-3, 6 ja 9 -rasvahappoja.
- Sisältää runsaasti proteiinia kudosten, kuten ihon, rakennusaineeksi.
- Syö luomusoijapapuja välipalaksi ja salaatissa. Maista muitakin luomusoijatuotteita.
Avokado (Persea gratissima)
- Sisältää runsaasti ihon tarvitsemia A, D- ja E-vitamiineja sekä lesitiiniä.
- Avokadoöljy imeytyy syvälle ja lisää kollageenin määrää ihossa.
- Ehkäisee pigmenttiläiskien muodostumista.
- Vahvistaa couperosaihoa.
- Syö kypsiä, pehmeitä avokadoja salaatissa, leivän päällä tai vaikka pitsassa.
Sitruuna (Citrus medica limonum)
- Kiinteyttää ja kuorii ihoa, ehkäisee selluliittia.
- Sisältää runsaasti ihoa kirkastavaa C-vitamiinia.
- Vaalentaa hiuksia ja virkistää päänahkaa.
- Ehkäisee tulehduksia.
- Purista sitruunan mehu lasilliseen lämmintä vettä ja juo ensimmäiseksi aamulla. Se edistää aineenvaihduntaa ja puhdistaa elimistöä kuona-aineista.
Lähteet Susan West Kurtz: Herätä kauneutesi (Gummerus 2011), luomukampaamo Salon Pacifique, fineli.fi, incihaku.fi, uusimusta.scuarespace.com