Terve.fi

Heraproteiini aamupalalla voi auttaa hallitsemaan diabetesta ja painoa

Heraproteiini aamupalalla voi auttaa hallitsemaan diabetesta ja painoa
Heraproteiinipitoinen aamupala voi olla hyödyksi kakkostyypin diabetesta sairastaville.
Julkaistu: 20.6.2016

Heraproteiinipitoinen aamupala voi olla hyödyksi kakkostyypin diabetesta sairastaville, uutisoi Medscape.

Heraproteiini kohentaa diabeetikon oloa

Heraproteiinin etu verrattuna muihin proteiinin lähteisiin on selkeä, selviää tutkimuksesta.

– Heraproteiini alentaa ruokailun jälkeisen verensokerin tasoa enemmän kuin muut proteiinin lähteet, tutkija Daniela Jakubowicz Tel Avivin yliopistolta kertoo.

Heraproteiinilla oli verensokerin tasapainoa ylläpitävien etujen lisäksi myönteistä vaikutusta pitkäaikaissokerin arvoihin (HbA1c eli sokerihemoglobiini).

Tutkijat vertasivat heraproteiinin lähdettä muun muassa kananmuniin, tonnikalaan ja soijaan.

Heraproteiini syntyy juuston valmistuksen sivutuotteena. Tavallisimmin heraproteiinia käytetään jauheena urheilijoiden ja kuntoilijoiden ravintolisänä.

Unohda perinteiset dieetit – heraproteiini auttaa myös painonpudotuksessa

Heraproteiinipitoinen aamupala on myös painontarkkailijan ystävä. Tutkijat nimittäin havaitsivat, että se edistää painonpudotusta ja lisää kylläisyyden tunnetta.

Tutkimukseen osallistui 48 ylipainoista tai lihavaa henkilöä, joilla kaikilla oli kakkostyypin diabetes. Heidät jaettiin summittaisesti kolmeen eri ruokavaliota noudattavaan ryhmään.

Kaikkien ruokavalioiden kalorimäärät olivat yhtä suuria, mutta aamupalan proteiinilähde oli eri.

Heraproteiinia, eli käytännössä heraproteiinilisää sisältävän pirtelön, aamupalalla nauttineet laihtuivat 12 tutkimusviikon aikana keskimäärin 7,6 kilogrammaa.

Tonnikalaa, kananmunia ja juustoa aamupalan proteiinilähteenään nauttineet laihtuivat keskimäärin 6,1 kilogrammaa ja muroja aamupalallaan popsineet 3,5 kilogrammaa.

Hyvinvointia joka lähtöön

Heraproteiinipitoista ruokavaliota noudattaneet kertoivat olevansa kylläisempiä koko päivän.

Lisäksi heidän verensokeripiikkinsä aterioiden välillä olivat muita ryhmiä matalampia.

Pitkäaikaissokerin arvojen lasku oli selvästi suurin heraproteiiniryhmällä, lähes 12 prosenttia. Muissa ryhmissä päästiin vain kahdeksan ja viiden prosentin pudotuksiin.

Tutkija Jakubowiczin kollega Julio Wainstein muistuttaa, että kakkostyypin diabeteksen hoidossa potilailla on tavallisesti useita eri lääkityksiä, joilla pyritään verensokerin säätelyyn ja pitkäaikaissokerin tason alentamiseen.

– Heraproteiini on mielestäni varteen otettava vaihtoehto kakkostyypin diabeteksen hallinnassa. On jopa mahdollista, että potilaan lääkitystä voidaan vähentää, tutkija Wainstein sanoo.

Koehenkilöt mittasivat verensokerin lisäksi insuliinin ja C-peptidin tasot aamupalan, lounaan ja päivällisen jälkeen. Kaikilla kerroilla arvot olivat muita ryhmiä parempia.

– Heraproteiinin myönteinen vaikutus näkyy koko päivän, vaikka sitä nautittiin ainoastaan aamupalalla, tutkija Jakubowicz kertoo.

Lähteet:

3 kommenttia