Ehkäisypillerit
E-pilleri täytti tänä vuonna 40 vuotta. Nykyiset e-pillerit ovat turvallisia ja paremmin siedettyjä kuin edeltäjänsä. Hormonipitoisuudet pillereissä ovat vähentyneet ja kuitenkin ehkäisyteho on säilynyt ennallaan. E-pillereitä on kahdentyyppisiä: yhdistelmäpillereitä ja minipillereitä. Yhdistelmäpillerit jaetaan kiinteän annoksen ja vaihtuvan annoksen pillereihin, ja ne sisältävät sekä estrogeenia että keltarauhashormonia. Minipillerit sisältävät vain keltarauhashormonia. Nuoren, perusterveen naisen ensisijainen ehkäisymuoto on matalahormoninen yhdistelmäpilleri. Sillä saavutetaan yleensä tehokas ehkäisy, hyvä vuotokontrolli ja vähän sivuvaikutuksia.
Kierukka
Kierukka on helppo, huoleton, tehokas ja käyttökustannuksiltaan varsin edullinen ehkäisymenetelmä, joka sopii erityisesti synnyttäneille naisille. Kierukoita on olemassa kahdentyyppisiä: kuparikierukka ja hormonikierukka. Hormonikierukka vapauttaa paikallisesti kohtuonteloon keltarauhashormonia, jonka seurauksena kohdun limakalvo asettuu lepotilaan ja kuukautisvuodot usein niukkenevat ja kivut vähenevät.
Ehkäisykapselit
Ehkäisykapselit ovat olkavarren ihon alle asetettavia joustavia kapseleita, jotka erittävät elimistöön keltarauhashormonia. Kapseleiden käyttöikä on 3-5 vuotta, jonka jälkeen ne on vaihdettava uusiin ehkäisytehon säilyttämiseksi.
Estemenetelmät
Estemenetelmät ovat hormonitonta ehkäisyä ja niihin luetaan muun muassa kondomi ja ehkäisypuikko. Kondomi suojaa myös sukupuolitaudeilta. Ehkäisypuikkoja (Patentex Oval) saa apteekista ilman reseptiä. Puikko laitetaan emättimeen 10 minuuttia ennen yhdyntää. Se on oikein käytettynä tehokas ja lisäksi hyvin siedetty valmiste.
Jälkiehkäisy
Jälkiehkäisy on yhdynnän jälkeen ennen raskauden alkamista käytettävä ehkäisymenetelmä. Se on aina toissijainen menetelmä: sitä käytetään, kun varsinainen ehkäisy on jostain syystä epäonnistunut tai ehkäisyä ei ole käytetty. Apteekeista on saatavana ilman reseptiä (alle 15-vuotiaille reseptillä) jälkiehkäisypakkaus, jonka sisältämä tabletti tulee ottaa mahdollisimman nopeasti suojaamattoman yhdynnän jälkeen, viimeistään kuitenkin kolmen vuorokauden kuluttua. Vaikuttava aine jälkiehkäisytabletissa on keltarauhashormonin synteettinen johdos levonorgestreeli.
Sterilisaatio
Sterilisaatio on lopullinen ja peruuttamaton ehkäisymenetelmä. Sterilisaatio tehdään naiselle tähystysleikkauksessa ja toimenpide vaatii nukutuksen. Toimenpiteessä asetetaan munatorviin klipsit, jotka puristavat munatorvet tukkoon estäen munasolun pääsyn munasarjasta kohtuonteloon. Sterilisaatio voidaan tehdä myös miehelle, jolloin toimenpide on helpompi ja se voidaan tehdä paikallispuudutuksessa.
Iloista ja rentoa läheisyyttä
Kun on aika rakastaa, mutta ei oikea aika raskaudelle, on varma, turvallinen ja luotettava ehkäisymenetelmä täysipainoisen parisuhteen perusta!