Terveys

Kuparikierukka

Kuparikierukka on muovista ja sen ympärille kiedotusta kuparilangasta valmistettu ehkäisin, jonka lääkäri asettaa kohtuonteloon. Kuparikierukan ehkäisyteho on viisi vuotta.

Teksti Toimitus
8.11.2005 Terve.fi

Kuparikierukka, ehkäisyteho

Kuparikierukan tarkkaa vaikutustapaa ei tunneta. Kierukassa olevan kuparin pinta-alan lisäämisen on todettu parantavan ehkäisytehoa. Kuparikierukka aiheuttaa kohdun limakalvolle steriilin tulehdusreaktion, joka heikentää siittiöiden hedelmöittämiskykyä heikentämällä niiden kulkua munatorviin. Se muuttaa myös munatorvien eritteen sukusoluille epäedulliseksi ja häiritsee siten hedelmöittymistä. Useimmiten hedelmöittyminen estyykin kokonaan. Kierukan ehkäisyteho perustuu toissijaisesti siihen, että se estää munasolun kiinnittymisen kohdun limakalvolle. Munasolun irtoamiseen kierukka ei vaikuta, vaan munasarjat jatkavat toimintaansa normaalisti.

Suomessa käytössä olevien kuparikierukoiden ehkäisyteho on 98 – 99 % eli raskauksia esiintyy noin 1 – 2 sataa käyttäjää kohti vuodessa. Tehoon ei vaikuta käyttäjävirhe, mutta kylläkin sen asettaneen lääkärin huolellisuus ja taito. Kierukka alkaa ehkäistä heti, jos se asetetaan viikon sisällä kuukautisten alkamisesta. Hedelmällisyys palautuu välittömästi kierukan poiston jälkeen.

Jos kierukan käytön aikana alkaa kohdunsisäinen raskaus tulee kierukka poistaa heti raskauden toteamisen jälkeen, riippumatta siitä halutaanko raskauden jatkuvan vai ei.

Käyttö

Ennen kierukan asetusta otetaan usein Papa- eli irtosolunäyte ja poissuljetaan tulehdusten mahdollisuus. Säännölliset lääkärintarkastukset ovat paikallaan. 

Etuja

Kierukka on huoleton käyttää, kun ehkäisyä ei tarvitse muistaa päivittäin. Kierukan käyttäjillä on kohdunulkoisia raskauksia vähemmän kuin ehkäisyä käyttämättömillä. Kierukka voidaan asettaa paikalleen pian synnytyksen jälkeen ja sitä voidaan käyttää imetyksen aikana. Kierukka pitää vaihtaa viiden vuoden välein. Hedelmällisyys palautuu välittömästi kierukan poiston jälkeen.

Vastoin yleistä luuloa kierukka ei aiheuta sisäsynnytintulehduksia, mutta ei niiltä valitettavasti suojaakaan.

Kuparikierukka, haittoja

Vaikka kuparikierukan voi ostaa apteekista ilman lääkärinmääräystä, kierukan asetus ja poisto vaativat lääkärissä käynnin. Kierukkaa ei pääsääntöisesti suositella synnyttämättömille naisille. Sitä ei pitäisi käyttää, jos on usein vaihtuvia seksikumppaneita, koska kierukka ei suojaa sukupuolitaudeilta. Kuparikierukan sivuvaikutuksiin voi kuulua alavatsan kouristuksia, ristiselkäkipua ja runsaita kuukautisia. Joidenkin naisten partnerit ovat kokeneet kierukan lankojen aiheuttavan tuntemuksia yhdynnän aikana. Tämä on korjattavissa vastaanotolla. Kierukka voi joskus poistua huomaamatta.

Kenelle kierukka sopii?

Kierukkaa pidetään ennen kaikkea synnyttäneen, vakituisessa parisuhteessa elävän ja pitkäaikaista ehkäisyä tarvitsevan naisen ehkäisynä. Tilapäissuhteet lisäävät tulehdus- ja siten lapsettomuusriskiä, mitä kierukka ei estä. Tämän vuoksi kierukka ei ole nuoren, synnyttämättömän naisen ensisijainen menetelmä. Synnyttämättömyys sinänsä ei ole ehdoton este kierukan käytölle, vaan tärkeämpää kierukkaehkäisyä harkittaessa on se, onko nainen vakituisessa, uskollisessa parisuhteessa vai alttiina tulehduksille vaihtuvien partnereiden myötä.

Kenelle kierukka ei sovi?

Kierukkaa ei voi asettaa naiselle, jolla on kohdun epämuodostuma, kuten kohdun väliseinämä tai synnytinelintulehdus tai selvittämätön, epänormaali kohtuverenvuoto. Kuparikierukkaa ei suositella myöskään naisille, joilla on runsaat tai kivuliaat kuukautiset, koska ehkäisin saattaa jossain määrin pahentaa näitä. Kupariallergia on harvinainen, mutta siitä kärsiville kuparikierukkaa ei luonnollisestikaan tule asentaa. Kuparissa on jonkin verran myös nikkeliä, joten paha nikkeliallergiakin voi aiheuttaa ongelmia.

Kierukka ei ole ensisijainen synnyttämättömän, tilapäissuhteissa elävän naisen ehkäisy, koska ehkäisin ei suojaa synnytinelintulehduksilta. Tulehdukset voivat nousta kohdun kautta munatorviin ja aiheuttaa siellä kiinnikkeitä ja siten lapsettomuutta.

Suomessa saatavilla olevat kuparikierukat:

Flexi-T (IPC Pharma)

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi