Terve.fi

Ärtyvän suolen oireyhtymän oireet

Ärtyvän suolen oireyhtymän oireet
Ärtyvän suolen oireyhtymän oireet ovat jaettavissa ripuli- ja ummetuspainotteiseen sekä sekamuotoiseen. Lue ärtyvän suolen oireyhtymän oireista.
Julkaistu: 10.4.2018
Ärtyvän suolen oireyhtymä jaetaan oireiden perusteella kolmeen alaluokkaan: ripulipainotteiseen, ummetuspainotteiseen ja sekamuotoiseen, johon liittyy sekä ummetus- että ripulijaksoja. Oireiden painottuminen voi myös muuttua esimerkiksi ummetuspainotteisesta ripulipainotteiseen ja vähäoireisia tai oireettomiakin kausia esiintyy. Ärtyvän suolen oireyhtymään liittyy muista toiminnallisista vatsavaivoista poiketen vatsakipu tai epämiellyttävä tunne sekä aterioiden jälkeen päivän edetessä paheneva vatsan turvotus, joka helpottaa yön aikana. Tyypillistä on kivun lievittyminen ulostamisen jälkeen, tihentynyt tai harventunut ulostamistarve, löysät tai poikkeavan kovat ulosteet, limavuoto peräsuolesta, ulostamispakko ja tunne siitä, että peräsuoli ei tyhjene kunnolla ulostettaessa.
Dyspepsiaoireet ovat ylävatsan alueen vaivoja (kipu, polttelu, varhainen kylläisyydentunne), kun taas ärtyvän suolen oireyhtymässä oireet painottuvat koko vatsan alueelle tai alavatsalle. Oireiden päällekkäisyyskin on yleistä. Henkilöllä voi olla sekä ärtyvän suolen oireyhtymän, että dyspepsian tai muun toiminnallisen vatsavaivan oireita.
IBS-oireisilla on todettu esiintyvän muuta väestöä yleisemmin myös muita kuin ruuansulatuskanavan oireita. Näihin voi kuulua mm. krooninen väsymysoireyhtymä, päänsärky, depressio, ahdistuneisuus, fibromyalgia sekä virtsaamisvaivat.
Lähteet:
Camilleri M., Katzka DA. Genetic epidemiology and pharmacogenetics in irritable bowel syndrome. Am J Physiol Gastrointest Liver Physiol 2012, 302(10):G1075-84.
Mustajoki P. Ärtyvän suolen oireyhtymä, Lääkärikirja Duodecim, Kustannus Oy Duodecim 2017.
Voutilainen M. Toiminnalliset suolistovaiva ja ärtyvä suoli-oireyhtymä (IBS), Lääkärin käsikirja, Kustannus Oy Duodecim 2016.
Hillillä M. Ärtyvän suolen oireyhtymä, Gastroenterologia ja hepatologia, Kustannus Oy Duodecim 2018.
Kommentoi »