Terve.fi

Antibiootit vievät imettämisen terveyshyötyjä

Antibiootit vievät imettämisen terveyshyötyjä

Imetys ja antibiootti: Suomalaistutkimuksen perusteella jotkin imetyksen hyödyt saattavat kadota, jos lasta hoidetaan antibiooteilla rintaruokinnan aikana. Lue lisää.
Mainos

Pitkään imetetyt lapset sairastavat muita vähemmän infektiotauteja ja säästyvät myös liikakiloilta muita lapsia todennäköisemmin. Tuoreen suomalaistutkimuksen perusteella nämä hyödyt saattavat kuitenkin kadota, jos lasta hoidetaan antibiooteilla rintaruokinnan aikana.

Jama Pediatrics -lehdessä julkaistut tulokset perustuvat 230 terveen pohjoissuomalaislapsen seurantaan ja tutkimuksiin. Lapset olivat 2–6-vuotiaita.

Hieman alle puolet lapsista ei ollut saanut antibioottikuureja rintaruokinnan aikana. Kun heitä verrattiin antibiooteilla lääkittyihin, heidät havaittiin ensinnäkin hoikemmiksi, mutta lisäksi he tarvitsivat antibiootteja muita harvemmin rintaruokinnan päätyttyäkin.

Kun samanlainen analyysi tehtiin lapsille, joita oli lääkitty antibiooteilla rintaruokinnan aikana, yhteydet katosivat.

Erillisessä analyysissa tutkijat havaitsivat antibiootteja saaneiden suoliston mikrobikannat köyhemmiksi, mikä saattaa selittää nyt tehdyt havainnot. Tämä viittaa imettämiseen liitettyjen pitkäaikaisten terveyshyötyjen riippuvan suoliston mikrobeista. Havainnot olisi silti hyvä varmistaa lisätutkimuksissa.

Lähde: Jama Pediatrics 2016;170:750–757

Lue lisää:

Imetyksen pulmatilanteet

Imettävän äidin ravitsemus

Tupakointi, alkoholi ja imetys

Julkaistu: 11.8.2016