Aivoverenkiertohäiriöt saattavat vaurioittaa aivoja pysyvästi ja pahimmillaan olla hengenvaarallisia. Taudin tunnistaminen ajoissa, varhainen hoidon ja kuntoutuksen aloittaminen parantavat toipumisen ennustetta.
Noin 15 prosenttia aivohalvauksista johtuu verenvuodosta, suurempi osa aivoverisuonten tukoksista. Suomessa aivohalvauksen sairastaa noin 14 000 ihmistä vuosittain, näistä on aivoverenvuotoja noin 2 000.
Aivoverenvuodossa verisuoni repeää. Seurauksena on vuoto joko aivoaineen sisään tai aivojen pinnalle lukinkalvon alle. Molemmat vuodot ovat vakavia, henkeäkin uhkaavia. Vuotanut veri imeytyy ajan kuluessa vähitellen pois aivoista. Aivoaineen sisään tullut vuoto jättää kuitenkin pysyvän arven aivoihin.
- Lue: Tunnista aivohaveri
Parhaimmillaan toipuminen on täydellistä. Vuodon jälkioireeksi voi toisaalta jäädä toispuolihalvaus tai jokin muu aivojen toimintahäiriöstä johtuva pysyvä vamma. Kuntoutuksen myötä toipumista on kuitenkin useimmiten odotettavissa.
Korkea verenpaine riskitekijä
Aivoverenvuodon yleisin syy on verenpainetauti, joka voi ajan myötä aiheuttaa muutoksia aivojen pienten verisuonten seinämiin. Vuotojen ilmaantumisen onkin todettu vähentyneen verenpainetaudin parantuneen hoidon myötä. Vuodon riskiä lisäävät myös vuototaipumus suvussa, ikä, tupakointi ja alkoholinkäyttö.
Noin puolet vuosittaisista aivoverenvuodoista on aivoverisuonipullistuman eli aneurysman aiheuttamia, aivoja ympäröivän lukinkalvon alaisia vuotoja. Arviolta noin 100 000 suomalaisella on vuotamaton aivovaltimopullistuma. Vuosittain lähes 1 000 näistä vuotaa. Lisäksi on harvinaisempia vuodon aiheuttajia, kuten esimerkiksi aivokasvaimet ja aivoverisuonten epämuodostumat.
Aivoverenvuoto – nopea hoitoonpääsy tärkeää
Aivoverenvuodon varhain aloitettu hoito ja kuntoutus parantavat toipumisen ennustetta. Asianmukaisen hoidon aloittamiseksi tarvitaan kiireisesti selvitys, mistä on kyse.
Aivoverenvuoto voi alkaa äkillisesti voimakkaalla päänsäryllä. Muita hälyttäviä oireita ovat tajunnan tason muutokset, etenevä toispuolihalvaus, puhevaikeudet ja tasapainohäiriöt.
Diagnoosin varmentamiseksi tarvitaan aivojen tietokonekerroskuvaus (CT) ja joskus myös aivo-selkäydinnesteen tutkimus. Usein kartoitetaan lisäksi aivojen verisuonten tila varjoainetutkimuksella tai magneettikuvauksella.
Aivoverenvuoto – Kuntoutus on osa toipumista
Aivoverenvuotojen hoidon tavoitteena on ensisijaisesti vuodon uusimisen estäminen. Kaikkea rasitusta on syytä välttää vuodon vaikeutumisen estämiseksi, mikä tarkoittaa käytännössä vuodelepoa. Verenpaineen nousua on syytä välttää, mistä huolehditaan tarvittaessa lääkityksellä, ja myös kipu on syytä saada hallintaan. Mahdollinen vuototaipumus kumotaan tarvittaessa lääkkein. Kaikkia vuotoa pahentavia lääkkeitä on syytä välttää.
Aivojen sisään vuotanut veri poistetaan tietyissä vaikeissa vuodoissa leikkauksella, joskaan tähän ei aina ole tarvetta, koska vuoto imeytyy itsestäänkin ajan myötä pois aivoista.
Aivojen lukinkalvon alle tullut vuoto eli SAV on usein seurausta aivovaltimopullistumasta. Kyseessä on vakava, henkeä uhkaava tila. Vuotanut pullistuma tulee sulkea viimeistään seuraavana päivänä uusintavuodon estämiseksi.
Vuodon rauhoituttua aloitetaan kuntoutus mahdollisimman pian potilaan voinnin sallimissa rajoissa. Kuntoutus voi sisältää fysio-, toiminta- ja puheterapiaa tai neuropsykologista kuntoutusta. Omatoimisen harjoittelun merkitys on myös keskeistä toipumisen kannalta.
Lue lisää aivohalvauksesta ja aivoinfarktista:
Lääkärikirja: Aivohalvauksen oireet, aiheuttaja ja hoito